Αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο: «Έγκλημα πολέμου» η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο: «Έγκλημα πολέμου» η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

«Έγκλημα πολέμου» συνιστά η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωση η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία σήμερα. 

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της πρεσβείας στο Twitter προχωρά ένα βήμα παραπάνω από οποιονδήποτε άλλο χαρακτηρισμό της Ουάσινγκτον για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι έγκλημα πολέμου η επίθεση σε έναν πυρηνικό σταθμό. Ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης από τον Πούτιν ανεβάζει την κυριαρχία του τρόμου ένα βήμα παραπέρα», ανέφερε στην ανάρτησή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτήριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Παρότι η τεράστια φωτιά που προκλήθηκε, κατασβέστηκε άμεσα και παρά τις διαβεβαιώσεις των τοπικών αξιωματούχων πως η εγκατάσταση είναι ασφαλής, η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού πυροδότησε παγκόσμιο συναγερμό, ενισχύοντας τους φόβους για έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος. 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για μια «αποκρουστική επίθεση» από Ουκρανούς σαμποτέρ και είπε ότι οι δυνάμεις της πήραν τον έλεγχο.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και αναφέρουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης αμάχων, καθώς και αδιάκριτες επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία.

Προχθές, Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέφυγε να χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Ρωσίας εγκλήματα πολέμου, λέγοντας: «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε αυτό».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι αρνήθηκε σήμερα να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι θα αφήσει αυτό τον ορισμό να τον δώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Αυτό απλώς υπογραμμίζει πόσο απερίσκεπτη ήταν η ρωσική εισβολή και πόσο αδιάκριτη φαίνεται να είναι η στόχευσή τους. Απλώς ανεβάζει το επίπεδο πιθανής καταστροφής σε ένα επίπεδο που κανείς δεν θέλει να δει», είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο CNN.

«Σίγουρα δεν είναι η συμπεριφορά μιας υπεύθυνης πυρηνικής δύναμης», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχω τέσσερις ημέρες ζωής» ισχυρίζεται η γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / H γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση λέει ότι έχει λίγες ημέρες ζωής έπειτα από τροχαίο

Η γυναίκα επίσης υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα trafficking από τον δισεκατομμυριούχο Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος ήταν φίλος του δούκα της Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM