ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

"Εκτεταμένη λεύκανση" στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο- Η τέταρτη από το 2016

"Εκτεταμένη λεύκανση" στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο- Η τέταρτη από το 2016 Facebook Twitter
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας
0

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας υφίσταται «εκτεταμένη λεύκανση» την τέταρτη από το 2016, η οποία προκαλείται από τις υψηλότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες των υδάτων.

Πτήσεις εναέριας παρακολούθησης έδειξαν αποχρωματισμό των κοραλλιών σε πολλά σημεία του υφάλου, κάτι το οποίο «επιβεβαιώνει ένα εκτεταμένο φαινόμενο λεύκανσης, το τέταρτο από το 2016», σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας αρχής για τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο.

Τα κοράλλια υφίστανται λεύκανση παρά το φαινόμενο Λα Νίνια που μείωσε τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού στην Αυστραλία, υπογράμμισε η αρχή.

Το φαινόμενο της φθοράς αυτής των κοραλλιών, το οποίο εκφράζεται με τον αποχρωματισμό τους, προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο αν οι συνθήκες καλυτερεύσουν μπορεί ακόμη να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί τα κοράλλια, υπογράμμισε η αρμόδια αρχή.

«Οι μετεωρολογικές συνθήκες των δύο προσεχών εβδομάδων έχουν κρίσιμη σημασία για να διευκρινιστεί η έκταση και η σοβαρότητα της λεύκανσης των κοραλλιών στο θαλάσσιο πάρκο», σημείωσε.

Η μελέτη για το φαινόμενο της «εκτεταμένης λεύκανσης» των κοραλλιών δημοσιεύτηκε τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη επιθεώρησης από τον ΟΗΕ του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου προκειμένου να αποτιμηθεί αν η τοποθεσία αυτή, η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προστατεύεται από το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η αποστολή της UNESCO θα αποτιμήσει αν η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενεργεί επαρκώς κατά των απειλών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, κυρίως από τις κλιματικές αλλαγές, προτού η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς αποφασίσει τον Ιούνιο αν θα πρέπει να καταταχθεί σε αυτά που βρίσκονται «σε κίνδυνο».

Τον Ιούλιο, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς είχε αποφασίσει να μην τον κατατάξει σε αυτά που απειλούνται, προς έκπληξη πολλών παρατηρητών και σε αντίθεση με την σύσταση της UNESCO.

Η Αυστραλία ξεκίνησε ένα σχέδιο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου υπό τον τίτλο «Reef 2050» αφότου ο ΟΗΕ απείλησε το 2015 με αποχαρακτηρισμό της τοποθεσίας αυτής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Περιβάλλον
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM