«Ο χασάπης της Μαριούπολης»: Ποιος είναι ο Ρώσος στρατηγός πίσω από τις θηριωδίες και στη Συρία

«Ο χασάπης της Μαριούπολης»: Ποιος είναι ο Ρώσος στρατηγός πίσω από τις θηριωδίες και στη Συρία Facebook Twitter
Ήταν πιθανότατα αυτός που έδωσε την εντολή μεταξύ άλλων για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Φωτ: EPA
0

«Χασάπη της Μαριούπολης» χαρακτήρισαν Ουκρανοί αξιωματούχοι τον υψηλόβαθμο Ρώσο στρατηγό, που κατηγορούν για πολλές από τις χειρότερες θηριωδίες του πολέμου, μεταξύ άλλων του βομβαρδισμού σε μαιευτήριο της πόλης.

«Θυμηθείτε τον. Αυτός είναι ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ», έγραψε η Oleksandra Matviichuk, διευθύντρια του ουκρανικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του.

«Ηγείται της πολιορκίας της Μαριούπολης», είπε για την πόλη που έχει σχεδόν αφανιστεί από τις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές. «Αυτός ήταν που διέταξε τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου, του Δημοτικού Θεάτρου  κ.λπ.», πρόσθεσε για τις δύο από τις χειρότερες επιθέσεις, που καταδικάστηκαν ευρέως ως εγκλήματα πολέμου.

Ο Olexander Scherba, πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στην Αυστρία, του έδωσε το όνομα «χασάπης», ενώ η Oleksandra Matviichuk σκοπεύει να κινήσει διαδικασίες ώστε ο Ρώσος στρατηγός να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Ωστόσο αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ δίνει τέτοιου είδους εντολές. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο Ρώσος στρατηγός που οργάνωσε προσωπικά την πολιορκία της Μαριούπολης, είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει την επιχείρηση στη Συρία, δήλωσε ο Sergey Bratchuk, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού.

Στο ρόλο του αρχηγού άμυνας, ο Μιζίντσεφ ήταν πιθανό να βοήθησε στη χάραξη της στρατιωτικής στρατηγικής της Ρωσίας στη Συρία - συμπεριλαμβανομένης της αιματηρής πολιορκίας στο Χαλέπι, η οποία θυμίζει την φρίκη της Μαριούπολης.

Η πολιορκία της πόλης από τις ρωσο-συριακές δυνάμεις, στην προσπάθεια τους να εκδιώξουν τους αντάρτες του FSA, διήρκεσε συνολικά τέσσερα χρόνια.

Η πιο έντονη περίοδος ήταν στα τέλη του 2016, όταν περικυκλώθηκε το ανατολικό μέρος της πόλης, ενώ στα σπίτια τους βρίσκονταν 270.000 άμαχοι. Ακολούθησαν σφοδροί βομβαρδισμοί επί μήνες, ενώ οι ρωσο-συριακές δυνάμεις κατέλαβαν τελικά την πόλη με έφοδο αρμάτων και στρατιωτών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM