Τι θα έπαιρνες μαζί σου σε μια στιγμή έκτακτης ανάγκης;

Τι θα έπαιρνες μαζί σου σε μια στιγμή ανάγκης; Facebook Twitter
Φωτ: Guardian
0

Η ζωή σου βρίσκεται σε κίνδυνο. Ανά πάσα στιγμή ίσως χρειαστεί να φύγεις μακριά. Τι παίρνεις μαζί; Για πολλούς ανθρώπους, αυτή η ερώτηση δεν είναι υποθετική. 

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κινδυνεύουν να συλληφθούν, μια οικογένεια που ζει σε εμπόλεμη ζώνη ή περιοχές που κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή, μια γυναίκα που θέλει να ξεφύγει από την ενδοοικογενειακή βία στη μέση της νύχτας- όλοι μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: μια τσάντα έκτακτης ανάγκης είναι πάντα έτοιμη για αυτή τη στιγμή.

Πολλοί λένε ότι «κατευνάζει ελάχιστα τον φόβο τους», αλλά η συγκέντρωση από τα «απολύτως απαραίτητα» τους κάνει να αισθάνονται προετοιμασμένοι αν χρειαστεί να φύγουν.

Από την Καλιφόρνια μέχρι τις Φιλιππίνες, οκτώ άνθρωποι εξηγούν στον Guardian πώς έχουν προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο: 

«Μπορεί να έχεις μια ημέρα ή μερικά λεπτά»

Ο πυροσβέστης Glen Haydon, με την σύζυγό του, Hanna Stone, και το μωρό τους, Rose ζουν κοντά στα δάση στην Καλιφόρνια. Όπως εξηγεί είναι συνεχώς σε ετοιμότητα, από τότε που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά του 2018, που «ακόμη τον στοιχειώνει». 

Τι θα έπαιρνες μαζί σου σε μια στιγμή ανάγκης; Facebook Twitter
Μαζί θα πάρει έγγραφα, ένα σπαθί που κληρονόμησε από τον παππού του και πράγματα του μωρού.

«Εδώ τρώμε απειλές για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό»

Ο Jon είναι ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ζει στις Φιλιππίνες. Ξεκίνησε πηγαίνοντας με τον πατέρα του σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση, όταν ήταν 20 ετών. Μεγάλωσε παρακολουθώντας τον πατέρα του να κουβαλάει παντού μια τσάντα έκτακτης ανάγκης και τώρα κάνει το ίδιο.

Τι θα έπαιρνες μαζί σου σε μια στιγμή ανάγκης; Facebook Twitter
Έχει μια τσάντα κάτω από το κρεβάτι του με δυο αλλαξιές ρούχων, ψεύτικες ταυτότητες, κουτί πρώτων βοηθειών και ένα τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης.

«Κάθε μέρα είναι ρίσκο. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος»

Ο Abdalle Ahmed Mumin είναι δημοσιογράφος στη Σομαλία, μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες παγκοσμίως να ασκείς το συγκεκριμένο επάγγελμα. Η προστασία της τσάντας εργασίας του είναι κομβικής σημασίας, αφού τα ρούχα αντικαθίστανται εύκολα, όπως χαρακτηριστικά λέει- η δουλειά του έχει προτεραιότητα.  

Τι θα έπαιρνες μαζί σου σε μια στιγμή ανάγκης; Facebook Twitter
Η τσάντα του έχει εργαλεία της δουλειάς του- ένα λάπτοπ, φορτιστή και κρυπτογραφημένο σκληρό δίσκο.

«Θα μπορούσαν να μου κάνουν ο,τιδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή»

Η Farrah είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQ+ στο Μπαγκλαντές, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη. Επειδή φοβάται για την ασφάλεια της μητέρας της, λέει πως η κόρη της την έπεισε να ετοιμάσει μια τσάντα έκτακτης ανάγκης και να την έχει δίπλα στην εξώπορτα.

Τι θα έπαιρνες μαζί σου σε μια στιγμή ανάγκης; Facebook Twitter
Εδώ τα αντικείμενα είναι πιο πρακτικά- εσώρουχα, δυο τζιν, πέντε μπλούζες και φάρμακα, καθώς επίσης μερικές οικογενειακές φωτογραφίες στο πορτοφόλι της.

«Τουλάχιστον μπορείς να σώσεις την ιστορία σου, κρατώντας φωτογραφίες των γονιών σου...»

Ο Issam Younis, ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λωρίδα της Γάζας, μάχεται για το τέλος της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης εδώ και 30 χρόνια. Όπως εξηγεί, τα τελευταία χρόνια οι απειλές θανάτου και οι κατηγορίες εναντίον του για αντισημιτισμό έχουν αυξηθεί ραγδαία. έχει δυο μικρές βαλίτσες δίπλα στην εξώπορτα, αλλά γνωρίζει καλά πως σε περίπτωση πραγματικού κινδύνου, δεν θα έχει χρόνο να τις πάρει. 

Τι θα έπαιρνες μαζί σου σε μια στιγμή ανάγκης; Facebook Twitter
Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν φάρμακα, μερικά υλικά για ζωγραφική και τα παλιά του ημερολόγια, ενώ η σύζυγός του έχει πάρει μαζί και μερικά κοσμήματα.

«Χρειάστηκε να ξαναφύγω, οπότε ξέρω πόσο σημαντική είναι η τσάντα»

Η Louise είναι ακτιβίστρια για το περιβάλλον στην Κολομβία και χρειάστηκε ξανά στο παρελθόν να τραπεί σε φυγή. Ως αγρότισσα και ακτιβίστρια από μια μικρή κοινότητα κοντά στον Αμαζόνιο, με τους γείτονές της, έρχεται συχνά αντιμέτωπη με απειλές από στρατιωτικές ομάδες, κυβερνητικούς αξιωματούχους και πετρελαϊκές εταιρίες, που όλοι εποφθαλμιούν την γη τους.  

Τι θα έπαιρνες μαζί σου σε μια στιγμή ανάγκης; Facebook Twitter
Στα αντικείμενο που έχει πακετάρει περιλαμβάνεται ένα διαβατήριο, ρούχα και χρήματα.

«Πολύ συχνά δεν έχεις καν τον χρόνο να τα πάρεις»

Η Maria Elena Mir Marrero είναι ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα και συμμετέχει σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις από την δεκαετία του 1990. Έχει πάντα έτοιμες όμοιες τσάντες έκτακτης ανάγκης, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το σπίτι ώστε να υπάρχει πάντα κάποια έτοιμη αν χρειαστεί να δραπετεύσει. 

Τι θα έπαιρνες μαζί σου σε μια στιγμή ανάγκης; Facebook Twitter
Η τσάντα της περιλαμβάνει τα πολύ βασικά- εσώρουχα, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα και μαχαιροπήρουνα.

«Δεν ζω σε παράνοια... αλλά καταλαβαίνω σε ποια πραγματικότητα ζω»

Η Mumine είναι δημοσιογράφος στην Κριμαία και καταγράφει τις ρωσικές διώξεις εναντίον Μουσουλμάνων Τατάτρων- μια εθνική μειονότητα που ζει εκεί. Είναι μια επικίνδυνη δουλειά και σύζυγός της καταδικάστηκε σε φυλάκιση 16 ετών επειδή μαχόταν εναντίον αυτής της καταπίεσης. Τώρα η Mumine λέει πως «ζει χωρίς ύπνο και ξεκούραση» και έχει πάντα δυο τσάντες έτοιμες.

Τι θα έπαιρνες μαζί σου σε μια στιγμή ανάγκης; Facebook Twitter
Στη μία τσάντα έχει το διαβατήριο, την δημοσιογραφική ταυτότητα και μια κάμερα. Η άλλη περιέχει μια οδοντόβουρτσα, χάπια για τον πονοκέφαλο και ένα αντίγραφο από το Κοράνι.
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM