Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για το ύψος που θα διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαΐου.
Το ΚΕΠΕ παρέδωσε την Παρασκευή στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, το πόρισμα του διαλόγου που προηγήθηκε με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι η εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει μετά το Πάσχα, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.
Οι ενδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται εν μέρει από κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, είναι πως η κυβερνητική εισήγηση να κινηθεί μεταξύ 6-7%. Οι ισχυρές εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ, φαίνεται να επιμένουν σε αυξήσεις 3% ή 4%, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 13%. Η Τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την πλέον συγκρατημένη πρόταση με επιπλέον αυξήσεις από 2,7% έως 3,4%, επικαλούμενη την «αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού και την πολεμική κρίση στην Ουκρανία».
Για τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο σημαντικοί παράγοντες, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων. Παράλληλα σημειώνουν ότι, στην συντριπτική πλειοψηφία, οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό εργάζονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι σε μεγάλες ελληνικές ή πολυεθνικές.
Ο άλλη παράμετρος έχει να κάνει με την ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα που ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό.