Tην παραίτησή του από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής υπέβαλε o επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι.
Η παραίτηση υποβλήθηκε χθες σύμφωνα με «πληροφορημένη πηγή» επικαλείται το AFP, και η υπόθεση θα εξεταστεί από το συμβούλιο διοίκησης της υπηρεσίας.
Η υποβολή της παραίτησης του Φαμπρίς Λεγκέρι ακολουθεί έρευνα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης (OLAF), δήλωσε η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσίευσε ο Guardian, η συνοριακή υπηρεσία έχει εμπλακεί σε επαναπροωθήσεις (pushback) τουλάχιστον 957 αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.
Η Frontex, ο καλύτερα χρηματοδοτούμενος οργανισμός της ΕΕ με προϋπολογισμό 758 εκατομμυρίων ευρώ, ερευνάται και για προηγούμενες αντίστοιχες καταγγελίες.
Μία ακόμη κοινή έρευνα των Lighthouse Reports, Der Spiegel, SRF Rundschau, Republik και Le Monde αποκάλυψε την εμπλοκή της Frontex σε φερόμενες επαναπροωθήσεις προσφύγων, με βάση πληροφορίες από το database του ίδιου του οργανισμού.
Σύμφωνα με την έρευνα, η εσωτερική βάση δεδομένων του οργανισμού, που ονομάζεται Jora, κατέγραψε θεάσεις απωθήσεων αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο που χαρακτηρίζονταν από αξιωματούχους ως «αποτροπή αναχώρησης».
Η Frontex προβαίνει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό για πρόσφυγες που φέρονται να εμποδίστηκαν στη θάλασσα από αρχές μη ευρωπαϊκών χωρών στα χωρικά τους ύδατα, και στάλθηκαν πίσω στο σημείο αναχώρησής τους. Πρόκειται για περιγραφές 145 περιστατικών οι οποίες ωστόσο διέφεραν από αναφορές για τα ίδια περιστατικά από την τουρκική ακτοφυλακή, μάρτυρες, έγγραφα που διέρρευσαν και άλλες εμπιστευτικές πηγές.
Σε τουλάχιστον 22 περιπτώσεις, οι αιτούντες άσυλο κατάφεραν και αποβιβάστηκαν από τις λέμβους, αλλά στη συνέχεια μπήκαν σε ελληνικές σωσίβιες σχεδίες και αφέθηκαν στη θάλασσα.
Η Ελλάδα και η Frontex αρνούνται τους ισχυρισμούς αυτούς και λένε ότι ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, ότι λόγω της αυξανόμενης πίεσης από τέτοιες αναφορές η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «παγώσει» μέρος του προϋπολογισμού της Frontex όσο διερευνώνται οι ισχυρισμοί.