Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κινείται προς ακύρωση ιστορικής απόφασης για τις αμβλώσεις, προκαλώντας κύμα διαμαρτυριών και ανησυχίας για τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία όλων εκείνων των γυναικών που θα καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις για να διακόψουν την κύησή τους.
Ο βρετανικός Guardian φιλοξενεί άρθρο της Καναδής ποιήτριας, μυθιστοριογράφου, κριτικού λογοτεχνίας, δοκιμιογράφου, δασκάλας, περιβαλλοντικής ακτιβίστριας και εφευρέτη Μάργκαρετ Άτγουντ, η οποία διερωτάται: «Σε τι είδους χώρα θέλουμε να ζούμε; Μία στην οποία ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να αποφασίζει για το δικό του ή το δικό της σώμα ή μία στην οποία ο μισός πληθυσμός είναι ελεύθερος και ο άλλος μισός σκλαβωμένος;».
Οι γυναίκες που δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν εάν θέλουν ή όχι να αποκτήσουν ένα παιδί, είναι, πράγματι, σκλαβωμένες, παρατηρεί. Το κράτος, όπως συνεχίζει, αποκτά κυριότητα στο σώμα τους και καταλαμβάνει τα δικαιώματά τους.
Η μόνη, ανάλογη, συνθήκη για τους άνδρες είναι η κατάταξη στον στρατό, παρατηρεί. Και παρότι και στις δύο περιπτώσεις η ζωή του ατόμου τίθεται σε κίνδυνο η θητεία συνοδεύεται από παροχές όπως τροφή και ρουχισμό.
Μία γυναίκα που αναγκάζεται να φέρει στον κόσμο ένα παιδί θα πρέπει να λαμβάνει και την ανάλογη στήριξη. Για τη γέννα και την ύστερη ανατροφή του μωρού.
Άλλο ένα ερώτημα που θέτει η Άτγουντ είναι γιατί, αφού το κράτος είναι υπέρμαχο της οικογένειας και των δικαιωμάτων των παιδιών, δεν βοηθάει τις πολύτεκνες οικογένειες που ζουν μέσα στη φτώχεια;
Όταν μία γυναίκα παρέχει μία υπηρεσία στο κράτος, και δη χωρίς τη θέλησή της, τότε θα πρέπει να πληρώνεται για αυτή. Εάν ο στόχος είναι να παταχθεί η υπογεννητικότητα, τότε οι γυναίκες θα ανταποκριθούν, σίγουρα, αλλά με τους κατάλληλους όρους, υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με την ίδια, το κράτος δεν είναι διατεθειμένο να ανταποκριθεί στην ανάγκη αυτή και άρα χρησιμοποιεί το «φτηνό κόλπο» του εξαναγκασμού των γυναικών να αποκτήσουν μωρά και στη συνέχεια να πληρώνουν οι ίδιες το κόστος. «Όπως είπα, σκλαβιά».
«Κανείς δεν αναγκάζει τις γυναίκες να κάνουν αμβλώσεις. Κανείς, επίσης, δεν πρέπει να τις υποχρεώνει να γεννήσουν».
Με πληροφορίες από Guardian