-Τι εννοείς βούλιαξε το Bitcoin;
Την Τρίτη, η ισοτιμία του έπεσε κάτω από τα 30.000 δολάρια για πρώτη φορά σε 10 μήνες. Κι αυτό μετά από έναν μήνα στον οποίο τα κρυπτονομίσματα έχασαν σχεδόν 800 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συνολική αξία τους.
-Πόσο είχε φτάσει το Bitcoin;
Στα «καλά» του, τον περασμένο Νοέμβριο, η ισοτιμία ήταν στα 68.000 δολάρια.
-Δηλαδή πόσο μεγάλη είναι η αγορά των κρυπτονομισμάτων;
Πέρυσι υπολογιζόταν στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά πλέον πάνε αυτα: την περασμένη Τρίτη, η συνολική αγορά είχε πέσει στα 1,51 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την CoinGecko.
-Μα αυτό είναι 50% κάτω. Τι συνέβη;
Οι επενδυτές φαίνεται πως ανησυχούν για την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από κράτη και θεσμούς.
-Για ποιον λόγο;
Όσο η αγορά των κρυπτονομισμάτων μεγάλωνε, εγείρονταν ανησυχίες για τη σύνδεσή και την «συμβατότητά» τους με το υπόλοιπο, παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
-Για να καταλάβω, από τα 1,51 τρισεκατομμύρια, πόσα είναι bitcoin;
Το Bitcoin αντιπροσωπεύει σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια και δεύτερο είναι Ethereum, με κεφαλαιοποίηση 285 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
-Και ποιο είναι το πρόβλημα;
Ότι παρά την εκρηκτική ανάπτυξη που γνώρισαν αυτά τα νομίσματα, η αγορά τελικά παραμένει μικρή.
-Δηλαδή δεν είναι αρκετά τα 1,51 τρισεκατομμύρια;
Για να έχεις μία εικόνα των μεγεθών: οι αμερικανικές αγορές μετοχών έχουν αξία 49 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και η αξία των σταθερών εισοδημάτων - και πάλι μόνο στις ΗΠΑ - ήταν 52,9 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2021.
-Α είναι όντως συγκριτικά «λίγα». Και τότε ποιος κατέχει και διακινεί τα κρυπτονομίσματα;
Ξεκίνησαν ως μία σύμβαση σε λιανικό επίπεδο (μεταξύ ιδιωτών και εμπόρων δηλαδή), αλλά το ενδιαφέρον των τραπεζών και των επενδυτικών ταμείων (αυτοί είναι οι λεγόμενοι συστημικοί/θεσμικοί επενδυτές) κάποια στιγμή οξύνθηκε.
-Πόσα cryptos έχουν τράπεζες-funds και πόσα ιδιώτες;
Αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η αναλογία, η Coinbase εκτιμά πως η μοιρασιά είναι περίπου στο 50% - 50%.
-Για τι ύψος συναλλαγών μιλάμε;
Το 2021, οι «συστημικοί» διακίνησαν 1,14 τρισεκατομμύρια δολάρια σε crypto, από μόλις 120 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
-Τα περισσότερα δηλαδή ήταν από τους μεγάλους παίκτες
Ακριβώς
-Πόσοι έχουν τελικά πολλά κρυπτονομίσματα στη διάθεσή τους;
Το μεγαλύτερο μέρος των bitcoin και των ethereum που κυκλοφορεί είναι στην κατοχή λίγων και εκλεκτών. Μια έκθεση του Οκτωβρίου από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER) διαπίστωσε ότι μόλις 10.000 επενδυτές bitcoin, τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα, ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο της αγοράς bitcoin και 1.000 επενδυτές κατέχουν περίπου 3 εκατομμύρια bitcoin tokens.
-Σπορ για λίγους επομένως...
Προς το παρόν ναι. Και είπαμε, η αγορά έπεσε από τα ιστορικά υψηλά της.
-Άρα πώς θα μπορούσε ένα κραχ των κρυπτονομισμάτων να πλήξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Κοίταξε, παρότι η συνολική αγορά κρυπτογράφησης είναι σχετικά μικρή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών και το διεθνές Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προειδοποιούν για τα λεγόμενα stablecoins.
-Τι είναι πάλι αυτά;
Ψηφιακά tokens που συνδέονται με την αξία «παραδοσιακών» περιουσιακών στοιχείων. Αυτά θα μπορούσαν να κάνουν κάποια ζημιά.
-Γιατί;
Τα stablecoins χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διευκόλυνση της αγοραπωλησίας άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Κοινώς με «περιουσία» που μπορεί να χάσει απότομα την αξία της ή που θα είναι αδύνατο να ρευστοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης ή πίεσης.
-Δηλαδή κάποιοι έχουν στα ψηφιακά πορτοφόλια τους «εικονικά χρήματα» που θα μπορούσαν να χάσουν ταχύτατα την αξία τους ή να «παγώσουν» και να μην μπορούν να κάνουν άλλες συναλλαγές
Ακριβώς. Ένας ένας ψηφιακός πλούτος που μπορεί να χαθεί και να μείνεις «σύξυλος» χωρίς πραγματικό ρευστό.
-Μήπως όμως αυτός είναι ένας παράλογος φόβος για ένα «δυστοπικό μέλλον;»
Μόνο αν με τον όρο «μέλλον» εννοείς την περασμένη Δευτέρα, που αυτό ακριβώς έπαθε το TerraUSD.
Τι είναι αυτό;
Ένα σημαντικό stablecoin, που έσπασε την αναλογία 1:1 με το δολάριο και έπεσε μέχρι και στα 0,67 δολάρια, σύμφωνα με το CoinGecko. Αυτή η κίνηση συνέβαλε εν μέρει και στην πτώση του bitcoin και μια παρόμοια ταραχή σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα μπορούσε να περάσει στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς στις περιουσίες όλο και περισσότερων εταιρειών, ενσωματώνεται «κρυπτογραφημενος πλούτος».
-Και πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά σε αυτή την περίπτωση;
Οι ρυθμιστικές αρχές συνολικά διχάζονται σχετικά με το μέγεθος της απειλής που αποτελεί ένα κραχ των cryptos. Aλλά αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως για την ώρα δεν κινδυνεύει το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.