Σε αυτή την έκθεση μουσείου οι επισκέπτες αγγίζουν τους πίνακες

Σε αυτή την έκθεση μουσείου οι επισκέπτες αγγίζουν τους πίνακες για σημάδια καρκίνου Facebook Twitter
0

Για τη συντήρηση των έργων τέχνης, τα μουσεία απαιτούν από το κοινό να μην στέκεται πολύ κοντά στα εκθέματα και, φυσικά, να μην τα αγγίζει.

Μία διαφορετική έκθεση ωστόσο, δεν νοιάζεται για τη διαφύλαξη των έργων, αλλά για τη πρόληψη του καρκίνου και την υγεία των επισκεπτών.


Για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι επισκέπτες του Ισπανό-Αμερικανικού Μουσείου Τέχνης Isaac Fernández Blanco στο Μπουένος Άιρες είχαν τη δυνατότητα - βασικά παροτρύνονταν - να αγγίζουν τους πίνακες μία φορά την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης με τίτλο «Η τέχνη της αυτοεξέτασης».

Με την υποστήριξη της αργεντίνικης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τον καρκίνο του μαστού Macma και της διαφημιστικής εταιρείας David Buenos Aires, οι επισκέπτες καλούνταν να «ψηλαφίσουν» για εξογκώματα, αλλοιώσεις του δέρματος ή πρησμένους λεμφαδένες, σε μορφές κλασικών έργων τέχνης.

Η έκθεση περιελάμβανε αντίγραφα έργων τέχνης σπουδαίων ζωγράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ύποπτα συμπτώματα δεν τοποθετούνταν τυχαία και «τυφλά» στα στήθη των απεικονιζόμενων χαρακτήρων. Αντίθετα, τα «ίχνη» που προστέθηκαν συνάδουν με μία έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, και μελέτες της Δρ. Liliana Sosa, οι οποίες εντόπιζαν ενδείξεις για καρκίνο του μαστού, στα μοντέλα που είχαν ποζάρει για πίνακες του Ρέμπραντ, του Ρούμπενς και του Ραφαήλ. 

Η έκθεση ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ανοίξει τις πύλες της το 2020, αλλά η πανδημία ανάγκασε τους διοργανωτές να την αναβάλουν.

Η Macma ελπίζει ότι η απτική έκθεση θα υπενθυμίσει τη σημασία του τακτικού αυτοελέγχου, διδάσκοντας παράλληλα το κοινό να αναγνωρίζει τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Τα σημάδια, άλλωστε, ήταν σεκεί από την αρχή αλλά ουσιαστικά κανείς δεν τα πρόσεξε.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Πολιτισμός / Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Οι ανακαλύψεις καλύπτουν την περίοδο από τη 15η δυναστεία (1650-1550 π.Χ.) έως την ισχυρή 18η δυναστεία (1550-1292 π.Χ.) που περιλαμβάνει φαραώ όπως η βασίλισσα Χατσεψούτ και ο βασιλιάς Τουταγχαμών
LIFO NEWSROOM
Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Η σκληρή καταστολή του ιρανικού καθεστώτος εμπνέει το «My Favorite Cake»  και το «Tatami», δυο καλές ταινίες που ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Φερνάντα Τόρες κερδίζει Χρυσή Σφαίρα 26 χρόνια μετά την υποψηφιότητα της μητέρας της στην ίδια κατηγορία

Πολιτισμός / Η Φερνάντα Τόρες κερδίζει Χρυσή Σφαίρα 26 χρόνια μετά την υποψηφιότητα της μητέρας της στην ίδια κατηγορία

Η νίκη της Τόρες έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η μητέρα της, Φερνάντα Μοντενέγκρο, είχε προταθεί για το ίδιο βραβείο το 1999 για το “Central Station”, το οποίο της χάρισε και υποψηφιότητα για Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Χρυσές Σφαίρες 2025: Θριάμβευσαν «Emilia Perez» και «Brutalist» - Όλοι οι νικητές

Πολιτισμός / Χρυσές Σφαίρες 2025: Θριάμβευσαν «Emilia Perez», «Shogun» και «Brutalist» - Όλοι οι νικητές

Η οικοδέσποινα της βραδιάς, Νίκι Γκλέιζερ, προσέφερε καυστικά σχόλια για τη βιομηχανία, αγγίζοντας θέματα όπως οι πολιτικές εξελίξεις και οι οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει το Χόλιγουντ
LIFO NEWSROOM
Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Πολιτισμός / Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Κατά την εξέταση του φυλαχτού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μία πλευρά είχε μια φιγούρα καβουριού, ενώ η άλλη πλευρά περιείχε το όνομα ενός άρρωστου κοριτσιού και των γονέων του
LIFO NEWSROOM