Ζελένσκι: «Η νίκη, αν και αιματοβαμμένη, θα έρθει - Οι Ουκρανοί πρόσωπα της χρονιάς»

 Μήνυμα νίκης από τον Ζελένσκι και «περηφάνια» για τους Ουκρανούς, τα «πρόσωπα της χρονιάς» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT
0

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει μέσω της διπλωματίας, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την ανάληψη της εξουσίας. 

Στη μονόωρη συνέντευξή του, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στα ανοιχτά μέτωπα με τη Ρωσία και έστειλε μήνυμα νίκης. 

«Δεν αρχίσαμε εμείς τον πόλεμο. Αλλά πρέπει να τον τελειώσουμε» σημείωσε. 

«Η νίκη με πόλεμο θα είναι αιματοβαμμένη. Αλλά, στο τέλος θα έρθει μέσω της διπλωματίας. Θέλουμε τα πάντα πίσω. Η Ρωσία δεν θέλει να εγκαταλείψει τίποτα» είπε. 

Αναφερόμενος στους Ουκρανούς, τους χαρακτήρισε «πρόσωπα της χρονιάς». 

Ερωτώμενος, ειδικότερα, για την κατάταξή του στην κορυφή της έρευνας του περιοδικού Time για τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του 2022, είπε πως η τιμή ανήκει στους Ουκρανούς. «Εκείνοι είναι τα πρόσωπα της χρονιάς. Αυτό οφείλεται στην ενωμένη στάση μας». 

«Συνεχής σεβασμός για τον λαό. (...) Αυτός ο πόλεμος, η ενότητά μας, είναι απόδειξη των ανθρώπων που έχουμε. Είμαι υπερήφανος γι'αυτό». 

Μήνυμα νίκης

Στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε και για τους υπερασπιστές του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ την Μαριούπολη, που παραδοθήκαν στις ρωσικές δυνάμεις μετά από αντίσταση μηνών. 

«Θα τους φέρουμε πίσω στο σπίτι» υποσχέθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος. Οι στρατιώτες κρατούνται από τη Ρωσία. 

Σχετικά με την εικόνα στο πεδίο της μάχης, μίλησε με θερμά λόγια για τον στρατό του, σημειώνοντας πως «σπάσαμε τη ραχοκοκαλιά ενός από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο. Δεν θα ξανασταθούν στα πόδια τους τα επόμενα χρόνια». 

Επέμεινε πως είναι σίγουρος για τη νίκη της Ουκρανίας, εξηγώντας πως δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. 

Ερωτώμενος για το εάν νιώθει σαν πολιτικός, απάντησε: «Νιώθω πρόεδρος. Αυτό είναι σίγουρο».

Οι δηλώσεις της συζύγου του

Στην ίδια συνέντευξη έκανε μερικές δηλώσεις και η σύζυγός του Ζελένσκι, Ολένα Ζελένσκα, δηλώνοντας πως ο πόλεμος δεν έχει αλλάξει τον σύζυγό της. 

«Δεν μπορώ να πω πως έχει αλλάξει. Ήταν αξιόπιστος σύζυγος και άνδρας και παραμένει» είπε. 

Εξέφρασε, όμως, και ένα παράπονο. Ότι δεν τον βλέπει καθόλου πλέον, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως όλες οι οικογένειες της χώρας έχουν το ίδιο πρόβλημα. «Η οικογένειά μας, όπως όλες οι οικογένειες στην Ουκρανία, έχει διαλυθεί. Δεν είχανε ιδωθεί για δυόμιση μήνες, μιλούσαμε μόνο στο τηλέφωνο. Σας ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία (σ.σ. τη συνέντευξη), γιατί περνάμε χρόνο μαζί, έχουμε ραντεβού στην τηλεόραση». 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

John Hopfield και Geoffrey Hinton: Ποιοι είναι πρωτοπόροι της τεχνητής νοημοσύνης που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2024

Διεθνή / John Hopfield και Geoffrey Hinton: Ποιοι είναι πρωτοπόροι της τεχνητής νοημοσύνης που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2024

Η απονομή του Νόμπελ Φυσικής 2024 στους Hopfield και Hinton επιβραβεύει τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις τους, οι οποίες έθεσαν τα θεμέλια για τη σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Φυσικής 2024: Στους John Hopfield και Geoffrey Hinton – Για τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα

Διεθνή / Νόμπελ Φυσικής 2024: Στους John Hopfield και Geoffrey Hinton – Για τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα

Τα επιτεύγματα των δύο επιστημόνων αποτελούν βασικούς πυλώνες της φυσικής επιστήμης, ανοίγοντας νέους δρόμους στη χρήση των υπολογιστών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Ο πρώτος άνδρας που καταδικάστηκε για ναζιστικό χαιρετισμό στην πολιτεία Βικτώρια

Διεθνή / Αυστραλία: Ο πρώτος άνδρας που καταδικάστηκε για ναζιστικό χαιρετισμό στην πολιτεία Βικτώρια

Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας είχε νομοθετήσει τον Δεκέμβριο την απαγόρευση της δημόσιας εκτέλεσης του ναζιστικού χαιρετισμού ή της δημόσιας επίδειξης και εμπορίας ναζιστικών συμβόλων μίσους σε όλη τη χώρα
LIFO NEWSROOM