Μετά από διάφορα πειράματα ειδικών σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να κατανοήσουν τα ζώα, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ίσως κάνει πραγματικότητα το όνειρο κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιου.
Οι φοιτητές στο Ισραήλ χρησιμοποίησαν ανιχνευτές υπερηχητικών συχνοτήτων για να «μεταφράσουν» ουσιαστικά τους θορύβους που κάνουν οι νυχτερίδες.
Η ανακάλυψη, σύμφωνα με τον Dr. Yossi Yovel, είναι «σαν θαύμα, σαν μαγεία».
Όπως εξήγησε στο BBC Radio 4, ο ηχοεντοπισμός των νυχτερίδων - τα σήματα μικτής συχνότητας που εκπέμπουν για να «βλέπουν» - μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να «μεταφέρει κοινωνικές πληροφορίες».
«Υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία σχετικά με τις νυχτερίδες που κρυφακούν, ακούγοντας τι λένε άλλες νυχτερίδες», είπε. Και, με τη βοήθεια της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, προσθέτει, οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να ακούνε τι λένε και άλλα ζώα.
«Η Μηχανική Μάθηση μπορεί να φέρει επανάσταση στην κατανόηση της επικοινωνίας των ζώων», σημείωσε.
Η ομάδα του κατέγραψε νυχτερίδες επί αρκετούς μήνες, εντοπίζοντας πότε τα νυκτόβια πλάσματα εξέπεμπαν ήχους.
«Δείξαμε ότι μπορούμε να προσδιορίσουμε το context της φωνής με βάση τις φασματικές παραμέτρους της», είπε. «Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η φωνή ακούστηκε στη διάρκεια καβγά για τροφή, για παράδειγμα, με πολύ μεγάλη ακρίβεια».
Ωστόσο αποδίδει όλες τις ανακαλύψεις στην προηγμένη τεχνολογία.
«Ακούγοντας αυτές τις διαφορετικές αλληλεπιδράσεις, η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τις διαφορές μεταξύ τους», εξήγησε. «Αλλά με την χρήση αλγορίθμων, καταφέραμε να εντοπίσουμε διαφορές».
Κι άλλοι ερευνητές έχουν ξεκινήσει παρόμοια πειράματα, όπως η Natalie Uomini, η οποία μελετά το κοράκι της Νέας Καληδονίας σε ένα νησί του Ειρηνικού με στόχο να καταλάβει τι λένε τα πουλιά μεταξύ τους.
«Όποια και αν είναι τα επιμέρους χαρακτηριστικά μιας φωνής, πιθανόν να είναι παρόμοια με το πώς οι άνθρωποι μπορούν να ξεχωρίσουν ο ένας τον άλλον».
Η Diana Reiss, ερευνήτρια στον τομέα επικοινωνίας των δελφινιών και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Hunter College, μελετά τα δελφίνια χρησιμοποιώντας ένα δημιούργημα της ομάδας της: ένα μηχάνημα που μοιάζει με πληκτρολόγιο για να αλληλεπιδρά με τα θαλάσσια ζώα.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας για την κατανόηση και επικοινωνία με την άγρια ζωή θα μπορούσε να δώσει ελπίδα στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, που θα ήθελαν πολύ να γνωρίζουν τι σκέφτονται τα ζώα τους.
Σε κάθε περίπτωση, μια μελέτη του 2020 από ερευνητές του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στην Ουγγαρία διαπίστωσε ότι, αν και τα σκυλιά μπορεί να μην αντιλαμβάνονται μικρολεπτομέρειες στην ανθρώπινη ομιλία, μπορούν, στην πραγματικότητα, να κατανοήσουν τις πιο βασικές λέξεις των ιδιοκτητών τους.