Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Τα ρωσικά και κινεζικά σχέδια κυριαρχούν στους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Τα ρωσικά και κινεζικά σχέδια κυριαρχούν στους πυρηνικούς αντιδραστήρες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να είναι κυρίαρχος παίκτης στον τομέα της καθαρής ενέργειας επόμενης γενιάς, αλλά αυτό απαιτεί συντονισμένη δράση και εστίαση από τις κυβερνήσεις και την ιδιωτική βιομηχανία κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Στο μεταξύ, η Ρωσία και η Κίνα κυριαρχούν στο χώρο. Από το 2017, το 87% των νέων πυρηνικών αντιδραστήρων χρησιμοποιεί ρωσικά και κινεζικά σχέδια, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ, Fatih Birol.

«Οι προηγμένες οικονομίες έχουν χάσει την ηγετική θέση στην αγορά, καθώς 27 από τους 31 αντιδραστήρες που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται από το 2017 είναι ρωσικού ή κινεζικού σχεδιασμού», είπε ο Birol.

Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την πυρηνική ενέργεια ώστε να γίνει βασικό συστατικό των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών καθώς ο κόσμος επιστρέφει στην κανονικότητα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας που δεν εκπέμπει κανένα από τα ρυπογόνα αέρια, που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέβαλε στην αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων, καθιστώντας την πυρηνική ενέργεια πιο ελκυστική από οικονομική άποψη.

«Στο σημερινό πλαίσιο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, με τις εκτοξευόμενες τιμές των ορυκτών καυσίμων, τις  προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και τις φιλόδοξες δεσμεύσεις για το κλίμα, πιστεύω ότι η πυρηνική ενέργεια έχει μια μοναδική ευκαιρία να επιστρέψει», είπε ο Birol.

«Ωστόσο, μια νέα εποχή για την πυρηνική ενέργεια δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη», πρόσθεσε.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές για να «διασφαλίσουν την ασφαλή και βιώσιμη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών για τα επόμενα χρόνια» και θα πρέπει να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, πρόσθεσε.

Προειδοποίησε δε, ότι για να φτάσουν οι προηγμένες οικονομίες τις κινεζικές και ρωσικές πυρηνικές επιχειρήσεις, οι εταιρείες πρέπει να γίνουν καλύτερες στην παράδοση των πυρηνικών κατασκευαστικών έργων, έγκαιρα και με προϋπολογισμό.

«Η πυρηνική βιομηχανία πρέπει να αντιμετωπίσει γρήγορα τα ζητήματα των υπερβάσεων του κόστους και των καθυστερήσεων των έργων, που έχουν ταλαιπωρήσει την κατασκευή νέων εργοστασίων σε προηγμένες οικονομίες», υπογράμμισε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατασκευή του τρίτου και του τέταρτου αντιδραστήρα στο εργοστάσιο Vogtle στη Τζόρτζια αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανικανότητας της πυρηνικής βιομηχανίας να εκτελέσει αποτελεσματικά τα έργα.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας σε 32 χώρες και το 63% της ικανότητας παραγωγής ενέργειας αυτού του παγκόσμιου στόλου προέρχεται από εργοστάσια ηλικίας τουλάχιστον τριών δεκαετιών.

Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής πυρηνικής ενέργειας ήταν μια απάντηση στα πετρελαϊκά σοκ της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με τον IEA.

Αυτός ο υφιστάμενος στόλος πυρηνικών αντιδραστήρων στις προηγμένες οικονομίες θα συρρικνωθεί κατά το 1/3χωρίς παρέμβαση, κάτι που ο ΔΟΕ παραδέχεται ότι συχνά απαιτεί «σημαντικές επενδύσεις».

Στις ΗΠΑ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης ενός προγράμματος 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των υπαρχόντων πυρηνικών σταθμών που αγωνίζονται να παραμείνουν ανοιχτοί λόγω οικονομικών δυσκολιών, λέει το Υπουργείο Ενέργειας.

Το πρόγραμμα πληρώνεται με χρήματα που περιλαμβάνονταν στον Διακομματικό Νόμο για τις Υποδομές του Προέδρου Μπάιντεν.

Την Πέμπτη, το Υπουργείο Ενέργειας τροποποίησε τις απαιτήσεις για την υποβολή αίτησης για τα κεφάλαια και παρέτεινε την προθεσμία κατά 60 ημέρες έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν πιο δυνατή «τη διατήρηση των αντιδραστήρων που υποστηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και σήμερα παρέχουν στη χώρα μας τη μοναδική μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα», δήλωσε η Κάθριν Χαφ, Βοηθός Γραμματέας Πυρηνικής Ενέργειας στο αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας.

Από το 2013, 13 εμπορικής χρήσης πυρηνικοί αντιδραστήρες στις Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν πρόωρα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Για να φτάσει ο κόσμος τις καθαρές μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050, η ποσότητα της πυρηνικής παραγωγής ενέργειας πρέπει να έχει διπλασιαστεί μεταξύ 2020 και 2050, σύμφωνα με το σχέδιο του ΔΟΕ.

Ενώ η πυρηνική ενέργεια είναι ένα κρίσιμο μέρος του σχεδίου του ΔΟΕ για ένα παγκόσμιο ενεργειακό μέλλον με απανθρακοποίηση, αυτό το μέλλον «εξουσιάζεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Μέχρι το 2050, ο ΔΟΕ έχει πυρηνική ενέργεια που συνεισφέρει το 8% της συνολικής παγκόσμιας ισχύος.

Το σχέδιο του ΔΟΕ περιλαμβάνει τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες σε μεγάλη κλίμακα, όπως μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMRs), οι οποίοι παράγουν περίπου το 1/3 της παραγωγής ενέργειας ενός συμβατικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

«Το χαμηλότερο κόστος, το μικρότερο μέγεθος και οι μειωμένοι κίνδυνοι έργων των SMR μπορεί να βελτιώσουν την κοινωνική αποδοχή και να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις», δήλωσε ο ΔΟΕ και χώρες όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα.

Με πληροφορίες του CNBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM