Αμερικανικές πολιτείες κινδυνεύουν να γίνουν πιο «καυτές» και από το Ντουμπάι, μέχρι το 2100

Αμερικανικές πολιτείες κινδυνεύουν να γίνουν πιο «καυτές» και από το Ντουμπάι, μέχρι το 2100 Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Nέα κλιματική πραγματικότητα επιφυλάσσει η περιβαλλοντική κρίση για τους Αμερικανούς τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που παραθέτει η ανάλυση του Climate Central, υπάρχουν 16 πόλεις των ΗΠΑ που μέχρι το 2100 κινδυνεύουν να έχουν καλοκαιρινές θερμοκρασίες στο ίδιο επίπεδο με εκείνες που καταγράφονται σε περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Τα κύματα καύσωνα πλήττουν τεράστιες περιοχές των ΗΠΑ φέτος, θέτοντας σε κίνδυνο σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού με τις θερμοκρασίες να φτάνουν έως και 46 βαθμούς Κελσίου.

Εκατοντάδες ρεκόρ έχουν καταρριφθεί ήδη από τη Βοστώνη, όπου η θερμοκρασία έφτασε στους 37 βαθμούς Κελσίου, μέχρι το Πόρτλαντ του Όρεγκον, που έφτασε τους 38,9 βαθμούς.

Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να «βυθίσει» πολλά μέρη στις ΗΠΑ σε ακραίες θερμοκρασίες που θεωρούνταν αδιανόητες στο παρελθόν, μετατοπίζοντας το κλίμα μακροπρόθεσμα σε συνθήκες που είναι πλέον κοινές σε μέρη πιο νότια ή ακόμα και στο εξωτερικό.

Μια ανάλυση των τάσεων της θερμοκρασίας από το Climate Central διαπίστωσε ότι οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες το 2100 για πολλές αμερικανικές πόλεις θα μοιάζουν περισσότερο με τις συνθήκες που επικρατούν σε περιοχές αρκετά πιο νότια.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ουάσιγκτον το καλοκαίρι θα θυμίζει κλιματικές συνθήκες του Τέξας. Η Βοστώνη θα θυμίζει περισσότερο τη Φιλαδέλφεια και η Μοντάνα, το Ελ Πάσο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δε της ακραίας καιρικής αλλαγής είναι ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, τα καλοκαίρια του Όστιν να γίνουν όπως είναι τα σημερινά καλοκαίρια στο Ντουμπάι, το Φοίνιξ θα θυμίζει τη Σαουδική Αραβία και το Λας Βέγκας το Κουβέιτ.

Αμερικανικές πολιτείες κινδυνεύουν αν γίνουν πιο καυτές και από το Ντουμπάι, μέχρι το 2100 Facebook Twitter
Φωτ.: Guardian/ Οι τιμές είναι σε Fahrenheit, όπου 1 °F= -17.2 βαθμούς Κελσίου

«Οι πραγματικοί κίνδυνοι θα είναι στα κύματα καύσωνα, που τώρα είναι περιστασιακά ακραία. Τότε θα αρχίσουν να διαρκούν περισσότερο», δήλωσε ο Peter Girard, εκπρόσωπος του Climate Central, ενός ερευνητικού οργανισμού που αποτελείται από επιστήμονες του κλίματος και της επικοινωνίας.

«Τέτοιου είδους καύσωνες θα γίνουν φυσιολογικοί και οι κίνδυνοι θα είναι πολύ περισσότεροι. Θα υπάρξουν άνθρωποι που δεν χρειάστηκαν ποτέ κλιματισμό που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν νέες καιρικές συνθήκες ζέστης. Αυτή η συνθήκη μπορεί γρήγορα να γίνει από άβολη ως επικίνδυνη».

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα της θερμοκρασίας από το 1990 έως το 2020 για να καθορίσουν τη σημερινή «κανονική» θερμοκρασία και εξέτασαν 20 διαφορετικές προβλέψεις θερμοκρασιών αυτόν τον αιώνα κάτω από διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής.

Αποφάσισαν να συγκρίνουν το status quo με ένα σενάριο όπου οι εκπομπές από την υπερθέρμανση δεν μειώνονται ριζικά και η παγκόσμια μέση θερμοκρασία αυξάνεται κατά περίπου 3,6 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Στον πλανήτη η θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή, μια κατάσταση που έχει οδηγήσει σε έντονα κύματα καύσωνα και σε εκδηλώσεις πυρκαγιών σε Ευρώπη και Αμερική.

«Η ακραία ζέστη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος, ωστόσο επηρεάζει περισσότερους Αμερικανούς από οποιαδήποτε άλλη έκτακτη ανάγκη για καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους της χώρας μας», δήλωσε η Gina McCarthy, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα περιοριστεί κάτω από τους 3,6 βαθμούς Κελσίου, λόγω της αυξανόμενης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά ο Girard είπε ότι ακόμα και χαμηλότερα επίπεδα θερμοκρασίας αναμένεται να προκαλέσουν αλλαγές στα κλιματικά πρότυπα των αμερικανικών πόλεων.

«Ανεξάρτητα από το όποιο σενάριο, αυτή θα είναι μια βραχυπρόθεσμη πρόκληση για σχεδόν όλον τον κόσμο», είπε. «Η μείωση των εκπομπών ρύπων θα επιβραδύνει την άνοδο της θερμοκρασίας και θα δώσει στις κυβερνήσεις και τις πόλεις περισσότερο χρόνο να πάρουν μέτρα για την ασφάλεια των ανθρώπων».

Αμερικανικές πολιτείες κινδυνεύουν αν γίνουν πιο καυτές και από το Ντουμπάι, μέχρι το 2100 Facebook Twitter
Φωτ.: Guardian/ Οι τιμές είναι σε Fahrenheit, όπου 1 °F= -17.2 βαθμούς Κελσίου

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM