Αρχαιολόγοι μπορεί να ανακάλυψαν τη γενέτειρα του Αγίου Πέτρου στη Θάλασσα της Γαλιλαίας

Αρχαιολόγοι μπορεί να ανακάλυψαν τη γενέτειρα του Αγίου Πέτρου στη Θάλασσα της Γαλιλαίας Facebook Twitter
Φωτ.:Facebook/El Araj Excavation Project - EAEP
0

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν μια αρχαία επιγραφή που κάποτε ήταν μέρος εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Πέτρο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ναός λατρείας μπορεί να χτίστηκε στον τόπο όπου γεννήθηκε ο απόστολος.

Οι απόστολοι Πέτρος, Παύλος και Ανδρέας είχαν γεννηθεί στη Βηθσαϊδά, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Αρχαιολόγοι και μελετητές της Βίβλου ψάχνουν επί μακρόν το αρχαίο χωριό και έχουν περιορίσει την έρευνα σε τρία πιθανά μέρη. 

Το τοπωνύμιο Βηθσαϊδά σημαίνει «σπίτι των ψαράδων» και ο Ιησούς κάλεσε τον Πέτρο και τον Ανδρέα να τον ακολουθήσουν, ενώ εργάζονταν ως αλιείς. Το χωριό ήταν, επίσης, ο τόπος όπου ο Ιησούς τάισε τους 5.000 στο Ευαγγέλιο του Λουκά.

Αρχαιολόγοι μπορεί να ανακάλυψαν τη γενέτειρα του Αγίου Πέτρου στη Θάλασσα της Γαλιλαίας Facebook Twitter
Φωτ.:Facebook/El Araj Excavation Project - EAEP

Η αποστολή Ελ-Αράτζ, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Γαλιλαίας Kinneret και το Nyack College της Νέας Υόρκης, κάνει ανασκαφές σε μία από τις θέσεις αυτές, στη βόρεια ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας, από το 2016. Έχει βρει αποδείξεις για ρωμαϊκή κατοχή του Ελ-Αράτζ τον πρώτο αιώνα, όπως ένα λουτρό.

Η τελευταία ανακάλυψη της σκαπάνης ήταν ένα μωσαϊκό με φλοράλ μοτίβο σε εκκλησία που βρέθηκε για πρώτη φορά το 2019. Φέρει μια επιγραφή που ζητά τη μεσολάβηση του «αρχηγού και διοικητή των ουράνιων αποστόλων», δηλαδή του Πέτρου.

«Η ανακάλυψη είναι η κυριότερη ένδειξη πως ο Πέτρος είχε ιδιαίτερη σχέση με τη βασιλική και είναι πιθανό να ήταν αφιερωμένη σε εκείνον. Αφού η βυζαντινή χριστιανή παράδοση αναγνωρίζει το σπίτι του Πέτρου στη Βηθσαϊδά, και όχι στην Καπερναούμ όπως λογίζεται συχνά σήμερα, είναι πιθανό η βασιλική να μνημονεύει το σπίτι του» σημείωσε ο Στίβεν Νότλεϊ, καθηγητής του Nyack College και ακαδημαϊκός διευθυντής της ανασκαφής.

Αρχαιολόγοι μπορεί να ανακάλυψαν τη γενέτειρα του Αγίου Πέτρου στη Θάλασσα της Γαλιλαίας Facebook Twitter
Μέλη της ομάδας ανασκαφής, μαζί με εθελοντές - Φωτ.:Facebook/El Araj Excavation Project - EAEP

Οι λέξεις υποστηρίζουν τη θεωρία της αρχαιολογικής ομάδας ότι το κτήριο ήταν η Εκκλησία των Αποστόλων, μια βασιλική της βυζαντινής εποχής που περιγράφεται στα γραπτά του Willibald, ενός Γερμανού επισκόπου του 8ου αιώνα από το Άιχστατ, ο οποίος πραγματοποίησε προσκύνημα στους ιερούς τόπους στη Θάλασσα της Γαλιλαίας το 724.

Έγραφε: «πήγαν στη Βηθσαϊδά, την κατοικία του Πέτρου και του Ανδρέα, όπου υπάρχει μία εκκλησία στη θέση του σπιτιού τους».

Το μωσαϊκό, που φαίνεται να προσδιορίζει τον χώρο ως Εκκλησία των Αποστόλων, βρίσκεται στο δάπεδο του κτηρίου. Η επιγραφή αναφέρεται, επίσης, σε έναν δωρητή, τον «Κωνσταντίνο, τον δούλο του Χριστού» (δεν θα ήταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας με το ίδιο όνομα), μέσα σε ένα στρογγυλό μετάλλιο πλαισιωμένο με μαύρα ψηφιδωτά.

Μέρη της εκκλησίας διασώζονται πάνω από το ρωμαϊκό λουτρό στο αρχαιολογικό αρχείο, με ένα στρώμα λάσπης 16 ιντσών στο ενδιάμεσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το χωριό πλημμύριζε κάποτε από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Αυτό θα ταίριαζε με το ιστορικό αρχείο, όπου οι αναφορές στη Βηθσαϊδά εξαφανίζονται στα τέλη του τρίτου αιώνα.

Αυτό σημαίνει πως όταν οι Βυζαντινοί έφτιαξαν την Εκκλησία των Αποστόλων, οι μνήμες για τον τόπο γέννησης των Πέτρου και Ανδρέα μπορεί να είχαν «σβήσει» 

Παρότι μπορεί να καταστεί αδύνατο να αποδειχθεί πως πρόκειται πράγματι γι' αυτό, η νέα ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση πως το Ελ-Αράτζ είναι η ιστορική Βηθσαϊδά.

«Ένας από τους στόχους αυτής της ανασκαφής ήταν να ελέγξουμε αν έχουμε στην περιοχή ένα στρώμα από τον 1ο αιώνα, το οποίο θα μας επιτρέψει να προτείνουμε έναν καλύτερο υποψήφιο για την ταυτοποίηση της βιβλικής Βηθσαϊδάς» πρόσθεσε ο Μορντεκάι Άβιαμ, καθηγητής του Kinneret College και διευθυντής της ανασκαφής.

«Όχι μόνο βρήκαμε σημαντικά απομεινάρια εκείνης της περιόδους, αλλά βρήκαμε και αυτή τη σημαντική εκκλησία και το μοναστήρι γύρω της». 

Με πληροφορίες από Artnet News

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM