«Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών»: Ένα διαφορετικό μουσείο στα Πατήσια

«Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών»: Ένα διαφορετικό μουσείο στα Πατήσια Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Από τις ιστορικές και πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Αθήνας, ο Άγιος Ελευθέριος, με τον ομώνυμο ναό επί της οδού Αχαρνών, είναι μια πολύ ζωντανή γειτονιά. Εκατό χρόνια πίσω, ίσως και περισσότερα, κατά την περίοδο της Μπελ Επόκ και λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν την «έκρηξη» της οικοδομής, των πολυκατοικιών που άρχισαν να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και της εσωτερικής μετανάστευσης, η ευρύτερη περιοχή ήταν γεμάτη περιβόλια, λαχανόκηπους και υπέροχες εξοχικές κατοικίες. Η εξοχή της Αθήνας, με ανθρώπους να συρρέουν εκεί για ένα Σαββατοκύριακο χαλάρωσης και διασκέδασης. Οι αριστοκράτες στο δεξί πεζοδρόμιο, οι υπόλοιποι στο αριστερό. 

Δεν μπορώ, τώρα, να φανταστώ τα Πατήσια γεμάτα περιβόλια και κήπους. Είναι η περιοχή που το αθηναϊκό τσιμέντο την «τίμησε» με το παραπάνω. Ως μη κάτοικος της περιοχής, πάντα θα έχω συνδεδεμένο τον Άγιο Ελευθέριο με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τον σταθμό ανάμεσα στα Άνω και τα Κάτω Πατήσια, αλλά και το ιστορικό γυμναστήριο του Σπόρτιγκ.

Πέρα λοιπόν από τα επιμορφωτικά και τα ψυχαγωγικά προγράμματα που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στο Μουσείο Μετεωριτών και τα οποία είναι κατάλληλα για όλη την οικογένεια, αυτό που επίσης μας ενδιαφέρει είναι η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα που θα μας δώσουν σίγουρα νέα γνώση αλλά και νέα επιστημονικά στοιχεία μέσω των μετεωριτών.

Λίγα μέτρα μακριά από τον σταθμό «Άγιος Ελευθέριος», τα πράγματα αλλάζουν. Μπορούμε να ταξιδέψουμε σε κόσμους και γαλαξίες μακρινούς, να «κυνηγήσουμε» ουράνια αντικείμενα και αστεροειδείς, να δούμε από κοντά μια σημαντική συλλογή από μετεωρίτες και πετρώματα. Ναι, όλα αυτά στα Πατήσια και στο Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών.

«Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών»: Ένα διαφορετικό μουσείο στην καρδιά των Πατησίων Facebook Twitter
Ενεργό μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Συλλεκτών Μετεωριτών IMCΑ, ο Τάκης Θεοδοσίου έχει στη συλλογή του κάποια πολύ σημαντικά αντικείμενα, μετεωρίτες και πετρώματα, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στις προθήκες του μουσείου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο διευθυντής και ψυχή του μουσείου, Τάκης Θεοδοσίου, μας υποδέχεται εγκάρδια στον όμορφο και φροντισμένο χώρο και λίγο πριν ξεκινήσει η ξενάγηση, μας λέει τι μπορεί να δει κανείς στο Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών. «Πέρα από τους 550 αυθεντικούς μετεωρίτες, σχεδόν από κάθε γνωστή, αναγνωρισμένη, επίσημη ταξινόμηση με μετεωρίτες ηλικίας 4,56 δισεκατομμυρίων ετών, από τα ίδια υλικά που δημιουργήσαν όλους τους γεώδεις πλανήτες και τη Γη μας, μετεωρίτες από τη Σελήνη, τον Άρη αλλά και άλλους πλανητοειδείς, όπως ο 4 Vesta, και φυσικά μετεωρίτες κομητικής προέλευσης. Υπάρχει επίσης μία μοναδική –τουλάχιστον για την Ευρώπη– συλλογή από προσκρουστικής φύσεως πετρώματα από 25 επίσημα αναγνωρισμένους κρατήρες μετεωριτικής προέλευσης. Φυσικά, μέσα στα ευρήματα υπάρχουν και μετεωρίτες που έχουν βρεθεί από την προσωπική μου έρευνα στον ελλαδικό χώρο. Όλα αυτά ο επισκέπτης δεν τα παρατηρεί απλώς στις βιτρίνες του μουσείου μας, αλλά υπάρχει η διαδραστική δυνατότητα ξενάγησης, είτε προσωπικής είτε σε γκρουπ, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, με γιγαντοοθόνες για μαθητές σχολείων και το ευρύ κοινό. 

Ακόμη, υπάρχει το μοναδικό στη χώρα μας κατάστημα πώλησης μετεωριτών για συλλέκτες με μια πολύ μεγάλη ποικιλία μετεωριτικών πετρωμάτων αλλά και τη μοναδική συλλογή κοσμημάτων «Exoplanets», που έχει δημιουργηθεί με βάση αυθεντικούς μετεωρίτες και η οποία είναι γνωστή εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα για επιστημονικά παιχνίδια, escape rooms με θεματολογία από τους αστεροειδείς, τους μετεωρίτες και την αστρονομία, αλλά και διεξαγωγή παιδικών πάρτι και κάθε φύσεως πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που φιλοξενούνται ανά διαστήματα στους χώρους του μουσείου μας».

«Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών»: Ένα διαφορετικό μουσείο στην καρδιά των Πατησίων Facebook Twitter
Οι επισκέπτες βλέπουν και κατανοούν τη σπουδαιότητα των μετεωριτών και τις πολύ σημαντικές πληροφορίες που έχουν προσφέρει και θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην επιστήμη της Αστρονομίας και στην κατάκτηση του ηλιακού μας συστήματος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πώς αποφασίζει κανείς να ανοίξει στην Ελλάδα ένα μουσείο αφιερωμένο στους μετεωρίτες; «Η ιδέα και η σκέψη υπήρχε εδώ και μερικές δεκαετίες, αλλά μονάχα μετά την εμπειρία που αποκόμισα ως διδάσκων στην Ακαδημία Πλάτωνος για τρία χρόνια σε προγράμματα του ΕΚΠΑ μού έγινε κατανοητό ότι πραγματικά υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους μετεωρίτες και την ιστορία που μας διηγούνται για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.  Οπότε, το επόμενο βήμα, μετά το 2015, ήταν η προετοιμασία έτσι ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο μέρος που θα στέγαζε με απόλυτη ασφάλεια την Aeroliths Collection, αφού τα εκπαιδευτικά προγράμματα ήδη πλέον είχαν καταρτιστεί από εμένα και απευθυνόταν σε όλες τις ηλικίες και βαθμίδες εκπαίδευσης».

Πολλοί ίσως εύλογα ρωτήσουν γιατί ένα μουσείο στα Πατήσια και όχι σε ένα πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας. «Η επιλογή αποτέλεσε, τελικά, προσωπική μου απόφαση και νομίζω ότι δικαιώθηκα, πάρα τις όποιες παροτρύνσεις είχα από σημαντικούς φίλους από το εξωτερικό να αναζητήσω κάποιον χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Ο χώρος ανήκε σε εμένα, είναι δίπλα στον σταθμό του Αγίου Ελευθερίου στα Πατήσια και θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος με κάθε μέσο, όπως το μετρό, ο Ηλεκτρικός, τα τρόλεϊ και σχολικά λεωφορεία για την Αθήνα, αλλά και με αυτοκίνητο επίσης. Έτσι, είχα την ευκαιρία να τον διαμορφώσω με τον τρόπο και τα μέτρα ασφαλείας που ήθελα και να συμπεριλάβω στα εκθέματα μεγάλο μέρος της προσωπικής μου συλλογής».

«Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών»: Ένα διαφορετικό μουσείο στην καρδιά των Πατησίων Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
«Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών»: Ένα διαφορετικό μουσείο στην καρδιά των Πατησίων Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το διάστημα, οι πλανήτες, οι μακρινοί γαλαξίες είναι θέματα που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών και ανθρώπων κάθε ηλικίας. Υπάρχει ενδιαφέρον γύρω από τους μετεωρίτες, την αστρονομία και γενικότερα το διάστημα, από μαθητές που επισκέπτονται το μουσείο και από νέους ανθρώπους; «Αυτό το ενδιαφέρον είναι ακριβώς που με κάνει να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφέρουμε στο Μουσείο Μετεωριτών κάθε χρόνο νέες γνώσεις σχετικά με τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς, το ηλιακό μας σύστημα αλλά και την αστρονομία. Υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικές θεματολογίες με διαδραστικές παρουσιάσεις που προβάλλονται στο μουσείο μας. Το βιβλίο των εντυπώσεων των επισκεπτών και ιδιαίτερα των μαθητών είναι γεμάτο, από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας του μουσείου μας, με πολύ κολακευτικά σχόλια. 

Οι επισκέπτες βλέπουν και κατανοούν τη σπουδαιότητα των μετεωριτών και τις πολύ σημαντικές πληροφορίες που έχουν προσφέρει και θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην επιστήμη της αστρονομίας και στην κατάκτηση του ηλιακού μας συστήματος. Οι αστεροειδείς άλλωστε και η εξόρυξή τους στο διάστημα θα είναι το επόμενο βήμα που θα ανοίξει πολύ σύντομα τα σύνορα της ανθρωπότητας για την κατάκτηση και την εποίκιση του ηλιακού μας συστήματος μέσω των πολύτιμων μετάλλων που έχουν να μας προσφέρουν σε τεράστιές ποσότητες».

KYΡΙΑΚΗ «Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών»: Ένα διαφορετικό μουσείο στην καρδιά των Πατησίων Facebook Twitter
Μία καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία που τονίζει ότι δεν πρέπει να αγνοούμε τα μικρά μουσεία και χώρους πολιτισμού, ιδιαίτερα αν αυτά βρίσκονται τόσο κοντά μας, στη γειτονιά μας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ενεργό μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Συλλεκτών Μετεωριτών IMCΑ, ο Τάκης Θεοδοσίου έχει στη συλλογή του κάποια πολύ σημαντικά αντικείμενα, μετεωρίτες και πετρώματα, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στις προθήκες του μουσείου. Εμείς μαθαίνουμε την ξεχωριστή τους ιστορία και προέλευση. Μέσα σε αυτά τα χρόνια λειτουργίας του μουσείου, ποιες στιγμές κρατάει πιο έντονα; Για ποια αντικείμενα είναι υπερήφανος που υπάρχουν στη συλλογή του; «Προσωπικά, αυτό που θεωρώ ως την καλύτερη ανταμοιβή στις προσπάθειες της ομάδας του μουσείου μας είναι ότι μετά από κάθε διαδραστική παρουσίαση ή ξενάγηση βλέπω στα μάτια των επισκεπτών, είτε πρόκειται για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είτε για το ευρύ κοινό, τον ενθουσιασμό που τους προξένησε η εμπειρία της επίσκεψής τους στο Μουσείο Μετεωριτών. Αυτή για μένα είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση, ασχέτως με τους μετεωρίτες που έχω βρει ο ίδιος ή έχω βοηθήσει στην επίσημη ταξινόμησή τους και παρουσιάζουμε ως εκθέματα στο μουσείο μας. Φυσικά, αυτό το διάστημα το Μουσείο Μετεωριτών και εγώ προσωπικά συμμετέχουμε μαζί με τον γεωλόγο, καθηγητή Ηλία Χατζηθεοδωρίδη από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σε συνεργασία και με άλλα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ευρωπαϊκά ιδρύματα στην έρευνα ενός δείγματος από τον αστεροειδή Ryugu που επέστρεψε στη Γη μέσω του ιαπωνικού ρομποτικού σκάφους Hayabusa και μας έχει δοθεί μέσα από πρόγραμμα της ESA (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος). Εδώ έχουμε τη συναρπαστική ευκαιρία να συγκρίνουμε για πρώτη φορά τα δείγματα ενός πανάρχαιου αστεροειδούς με τους πιο αρχέγονους μετεωρίτες που έχουν βρεθεί στη Γη μας και που επιβεβαιωμένα εμπεριέχουν αμινοξέα και της βάσεις της αλυσίδας της ζωής, δηλαδή του RNA και του DNA. Είμαστε λοιπόν πολύ κοντά στο να ανακαλύψουμε τα μυστικά των δομικών στοιχείων από τα οποία δημιουργήθηκε μετέπειτα η ζωή στον πλανήτη μας».

«Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών»: Ένα διαφορετικό μουσείο στην καρδιά των Πατησίων Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συνεχίζοντας την ξενάγηση, η προσοχή μου πέφτει σε μία συγκεκριμένη προθήκη, με ευρήματα από την περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Ο Τάκης Θεοδοσίου μας διηγείται μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και ανακάλυψη, που μας πηγαίνει πίσω στην εποχή του μυθικού ήρωα της «Ιλιάδας» Αχιλλέα (για άλλους, υπαρκτό πρόσωπο της αρχαιότητας). «Ναι, πράγματι είναι μια καθαρά προσωπική έρευνα που ξεκίνησε αρχικά το 2008 και στη συνέχεια συμμετείχαν και συμμετέχουν σε αυτήν κορυφαίοι πλανητικοί γεωλόγοι από την Αμερική και την Ευρώπη, όπως ο Tony Irving, o Ted Bunch  αλλά και κάποιοι Έλληνες ακαδημαϊκοί. Τα ευρήματα που έχουμε από την περιοχή Μαγούλα και τις δίδυμες λίμνες Ζερέλια κοντά στον Αλμυρό μάς μιλάνε με απτά στοιχεία για ένα κράμα αρχαίου ατσαλιού που δημιουργήθηκε από τον μετεωριτικό σίδηρο που έπεσε και δημιούργησε τους δίδυμους κρατήρες, σήμερα λίμνες στα Ζερέλια. Πολύ σημαντικό είναι εδώ να τονίσω ότι τα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο Mετεωριτών μάς μιλάνε για πρώτη φορά για ένα υπερ-όπλο που είχαν σίγουρα στα χέρια τους οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής και ακόμη πιο σημαντικό θα ήταν εδώ να αναφέρω ότι η περιοχή κατοικείτο από τους περίφημους Μυρμιδόνες, τον λαό του Αχιλλέα. Γιατί το αναφέρω αυτό; Επειδή ο ίδιος ο Όμηρος μας προϊδεάζει στην "Ιλιάδα" για τις πολεμικές ικανότητες των Μυρμιδόνων που ήταν ο φόβος των αντιπάλων τους στις μάχες και την προέλευση των όπλων του Αχιλλέα από τον ίδιο τον θεό Ήφαιστο, κατόπιν παραγγελίας της μητέρας του Αχιλλέα, της θεάς Θέτιδος. Ο μετεωριτικός σίδηρος θεωρείται λόγω των ιδιοτήτων του και της κρυσταλλικής του δομής ένα υλικό που είναι πολύ ισχυρότερο από κάθε γήινο όπλο από χαλκό ή και από γήινο αυτοφυή σίδηρο. Τα ευρήματα που έχουμε, μάλιστα, μας ταξιδεύουν ήδη κοντά στον 9ο-10ο π.Χ. αιώνα και πολύ κοντά στην εποχή που έζησε ο Αχιλλέας». 

«Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών»: Ένα διαφορετικό μουσείο στην καρδιά των Πατησίων Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
«Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών»: Ένα διαφορετικό μουσείο στα Πατήσια Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα εύσημα πρέπει να δοθούν σε όλη την ομάδα του Ελληνικού Μουσείου Μετεωριτών, που είναι εκτός του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης, είναι φιλόξενο και εύκολα προσβάσιμο. Μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία που τονίζει ότι δεν πρέπει να αγνοούμε τα μικρά μουσεία και χώρους πολιτισμού, ιδιαίτερα αν αυτά βρίσκονται τόσο κοντά μας, στη γειτονιά μας. Έχουν τη δική τους γοητεία και προσωπική «πινελιά» των ανθρώπων που τα τρέχουν και ίσως προσφέρουν μια ακόμα βαθύτερη εμπειρία στον επισκέπτη. Στο χέρι μας να τα στηρίξουμε. Πώς φαντάζει όμως το μέλλον για το μουσείο και την επιστήμη των μετεωριτών; «Πιστεύω ότι το μέλλον είναι ήδη εδώ και η επιστήμη των μετεωριτών, της πλανητικής γεωλογίας και της αστρονομίας μαζί με τις τεχνολογικές εξελίξεις στα διαστημικά ταξίδια για την κατάκτηση του ηλιακού μας συστήματος δημιουργούν για τις νέες γενιές ένα τετελεσμένο, που όποια χώρα και επιστημονικός κλάδος αρνηθεί να το δει και να το αφουγκραστεί, απλά θα μείνει έξω και ουραγός στις εξελίξεις αυτές. Πιστεύω ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μετεωριτών δίνουν όραμα και ιδέες στις νέες γενιές Ελλήνων για τη συμμετοχή τους στην εξερεύνηση και την κατάκτηση του ηλιακού μας συστήματος.

Πέρα λοιπόν από τα επιμορφωτικά και τα ψυχαγωγικά προγράμματα που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στο Μουσείο Μετεωριτών και τα οποία είναι κατάλληλα για όλη την οικογένεια, αυτό που επίσης μας ενδιαφέρει είναι η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα που θα μας δώσουν σίγουρα νέα γνώση αλλά και νέα επιστημονικά στοιχεία μέσω των μετεωριτών. Θεωρείται ότι οι μετεωρίτες είναι η πηγή της γνώσης κατά περίπου 95% όσον αφορά τον σχηματισμό της ύλης στο γνωστό σύμπαν αλλά και τη δημιουργία πλανητικών συστημάτων και αστέρων σαν τον δικό μας, που αριθμούν δισεκατομμύρια μόνο μέσα στον γαλαξία μας. Το μέλλον λοιπόν είναι ήδη εδώ και εμείς έχουμε την υποχρέωση να συμμετέχουμε, αν δεν θέλουμε να μείνουμε τελευταίοι».

«Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών»: Ένα διαφορετικό μουσείο στην καρδιά των Πατησίων Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
«Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών»: Ένα διαφορετικό μουσείο στην καρδιά των Πατησίων Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών
Ιακωβίδου 27, Άγιος Ελευθέριος, Πατήσια
(σταθμός ηλεκτρικού Άγιος Ελευθέριος)
Τηλ: 210.2011543 και 6945822710
*Καλέστε πριν την επίσκεψή σας 

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Πόσο εύκολα μπορεί τελικά να μιλήσει για το βίωμά της στους γύρω της μια γυναίκα που έχει περάσει καρκίνο του μαστού και τι ρόλο μπορεί να παίξει η συμμετοχή της σε μια θεατρική ομάδα στην εύρεση νέου νοήματος ζωής; Η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Αθηνά Παππά συζητά με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο για τον καρκίνο του μαστού, το θέατρο και τη νέα της παράσταση «Η κουκούλα».
THE LIFO TEAM
To μυστήριο της δολοφονίας της πλούσιας Πλακιώτισσας Μοσχούλας Βάθη

Αληθινά εγκλήματα / To μυστήριο της δολοφονίας της Μοσχούλας, της πλούσιας Πλακιώτισσας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε νεκρή έξω από την πόρτα του διαμερίσματός της στην Πλάκα η 73χρονη γυναίκα, μια υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση τον Μάρτιο του 1989.
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Άκου την επιστήμη / «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και το δικαστικό θρίλερ που ακολούθησε

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και ένα δικαστικό θρίλερ

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου Γιάννη Σκολαρίκου, διευθυντή του ΟΤΕ Παλαιού Φαλήρου, που, ένα χειμωνιάτικο πρωί σαν όλα τ’ άλλα, ξεκίνησε για τη δουλειά του και δεν έφτασε ποτέ.
THE LIFO TEAM
«Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτογραφία μου στα σόσιαλ»

Podcast / «Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτό μου στα σόσιαλ»

Τι κάνεις όταν κυκλοφορεί γυμνή φωτογραφία του παιδιού σου στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα βήματα για να σταματήσεις κάτι που τρέχει πιο γρήγορα κι από φωτιά σε πευκόδασος; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αστυνόμο Χαράλαμπο Καρρά και τον ψυχολόγο Γιώργο Νάκο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Radio Lifo / Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, επίκουρο καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν ως τρόφιμα, καθώς και για τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης: «Σήμερα στην Αθήνα μιλιούνται περίπου 120 γλώσσες»

Άκου την επιστήμη / «Στη σημερινή Αθήνα μιλιούνται περίπου 120 γλώσσες»

Είναι η ελληνική γλώσσα η αρχαιότερη της Ευρώπης; Υπάρχουν χυδαίες λέξεις ή χυδαίες σκέψεις; Και γιατί το σχολείο αναπαράγει τον κακό μας εαυτό; Ο καταξιωμένος γλωσσολόγος και ακαδημαϊκός, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Νικολαΐδη - Καλαθάκη: Το θρίλερ της διπλής εξαφάνισης στο Σέσι Γραμματικού

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Νικολαΐδη - Καλαθάκη: Το θρίλερ της διπλής εξαφάνισης στο Σέσι Γραμματικού

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται μια υπόθεση που έγινε γνωστή από τα μέσα ενημέρωσης στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και η οποία παρέμεινε για πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
THE LIFO TEAM