Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν τα χέρια τους σε αρχαιοελληνικό γλυπτό του Βατικανού - Ο συμβολισμός του Λαοκόωντα

Ακτιβιστές για το κλίμα κόλλησαν τα χέρια τους σε αρχαιοελληνικό γλυπτό του Βατικανού - Ο συμβολισμός του Λαοκόωντα Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ιταλοί ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος κόλλησαν τα χέρια τους στη βάση ενός αρχαίου γλυπτού στο μουσείο του Βατικανού, σε μια προσπάθεια πίεσης της ιταλικής κυβέρνησης κατά της επαναλειτουργίας παλιών ανθρακωρυχείων και των σχεδίων για γεωτρήσεις φυσικού αερίου. 

Πρόκειται για την τελευταία ανάλογη διαμαρτυρία των τελευταίων μηνών από Ευρωπαίους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές όπου αξιοποιούνται αρχαίοι θησαυροί για την ανάδειξη σύγχρονων προβλημάτων. 

Το μαρμάρινο σύμπλεγμα του Λαοκόωντος, που πιστεύεται πως φιλοτεχνήθηκε στην αρχαία Ελλάδα γύρω στο 40 - 30 π.Χ, αποτυπώνει τον Τρώα ιερά Λαοκόωντα που μάταια προειδοποίησε τους Τρώες να μη δεχτούν ως δώρο τον Δούρειο Ίππο από τους Έλληνες. 

Οι ακτιβιστές επικαλούνται τον Λαοκόωντα για να τονίσουν πως αναλόγως αγνοούνται και οι δικές τους προειδοποιήσεις για επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή. 

«Σήμερα, χιλιάδες ακτιβιστές σημαίνουν συναγερμό για το κλίμα, όμως κι εκείνοι αγνοούνται και καταπνίγονται» ανέφερε σε tweet της η Last Generation, η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση που ευθύνεται για την αλληγορική διαμαρτυρία. 

«Δε θα υπάρχουν πια ανοιχτά μουσεία ούτε τέχνη ούτε ομορφιά σε ένα κόσμο μαστιζόμενο από κλιματικές και οικολογικές έκτακτες ανάγκες» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η οργάνωση. 

Τους τελευταίους μήνες πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες σε διάσημα έργα τέχνης και μουσεία.

«Στοχεύοντας διάσημα έργα τέχνης και μουσεία που είναι ευρέως γνωστά και προσελκύουν πολύ κόσμο από ευρύ κοινωνικό φάσμα, είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος να τραβήξεις την προσοχή. Το ζήτημα είναι πως αυτοί οι ακτιβιστές δεν καταστρέφουν την τέχνη. Αντ'αυτού, τραβούν την προσοχή για τη ανάγκη προστασίας των θησαυρών μας, το τελευταίο πολύτιμο αγαθό ενός υγιούς πλανήτη» εξηγεί η Πρίγια Κουριάν, ειδική στην περιβαλλοντική πολιτική στο πανεπιστήμιο Γαϊκάτο της Νέας Ζηλανδίας. 

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Διεθνή / Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Η πρόσφατη συμφιλίωση της Madonna με τον Έλτον Τζον έβαλε τέλος σε μία μακροχρόνια διαμάχη, αλλά στον κόσμο της μουσικής πολλές ακόμη «κόντρες» δεν έχουν επιλυθεί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική βιβλιοθήκη - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για ρατσισμό, φεμινισμό και το Ολοκαύτωμα

Διεθνή / ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική ακαδημία - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για το Ολοκαύτωμα

Η αυτοβιογραφία της Μάγια Αγγέλου «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί» ήταν ένας από τους 381 τίτλους που αφαιρέθηκαν στο πλαίσιο «εξάλειψης της DEI»
LIFO NEWSROOM
Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Διεθνή / Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Σε εξέλιξη οι έρευνες της δικαστικής αστυνομίας για τις απειλές εναντίον της Μπενεντίκτ ντε Περθουί που αποφάσισε τον 5ετή αποκλεισμό της Μαρίν Λεπέν από την πολιτική
LIFO NEWSROOM
Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Διεθνή / Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Ο πρίγκιπας Λοράν του Βελγίου υποστήριξε ότι η δουλειά του του παρείχε τα ίδια οφέλη με τους ανεξάρτητους επιχειρηματίες, αλλά το δικαστήριο στις Βρυξέλλες διαφώνησε
LIFO NEWSROOM