Τα έντομα μπορούν να αποκτήσουν γεύση κρέατος αν μαγειρευτούν σωστά

Τα έντομα μπορούν να αποκτήσουν γεύση κρέατος αν μαγειρευτούν σωστά Facebook Twitter
0

Τα έντομα μπορούν να αποκτήσουν γεύση που μοιάζει με κρέας, αποτελώντας ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον γευστικό υποκατάστατο του κρέατος σύμφωνα με επιστήμονες. 

Πιο συγκεκριμένα, οι αλευροσκούληκες, μια προνυμφική μορφή του κίτρινου σκαθαριού, αν μαγειρευτεί με ζάχαρη έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μιας γεύσης και μυρωδιάς που μοιάζει με αυτή του κρέατος. Έτσι θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί ως γευστική πηγή πρωτεΐνης για ανθρώπους αν και προς το παρόν, οι αλευροσκούληκες χρησιμοποιούνται στον δυτικό κόσμο κυρίως ως σνακ για κατοικίδια ή ως δόλωμα στο ψάρεμα.

Αν καταφέρουν να υποκαταστήσουν το κρέας θα αποτελέσουν μια άκρως φιλική προς το περιβάλλον επιλογή καθώς θα περιορίσουν την εκτροφή βοείου και χοιρινού κρέατος που αφήνει σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Τα έντομα είναι μια θρεπτική και υγιεινή τροφή με υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, όπως αυτή του κρέατος», λέει ο In Hee Cho, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Wonkwang και επικεφαλής της μελέτης. 

«Σε πολλούς καταναλωτές αρέσει και χρειάζεται η ζωική πρωτεΐνη στη διατροφή μας. Ωστόσο, η παραδοσιακή κτηνοτροφία παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι τα αυτοκίνητα. Από την άλλη πλευρά, η εκτροφή εντόμων απαιτεί μόνο ένα κλάσμα της γης, του νερού και των ζωοτροφών σε σύγκριση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, τα βρώσιμα έντομα, όπως τα αλευροσκουλήκια και οι γρύλοι, αποτελούν «υπερτροφές» που οι άνθρωποι ήδη καταναλώνουν σε Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική. Ωστόσο, οι άνθρωποι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είναι γενικά πιο διστακτικοί στο να τρώνε έντομα, παρά το γεγονός ότι ως προιον έχει αρχίσει να γίνεται πιο προσβάσιμο στους καταναλωτές. 

Η νέα μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στην American Chemical Society αυτή την εβδομάδα, διαπίστωσε ότι όταν τα αλευροκουλήκια καραμελωθούν με ζάχαρη προκύπτει ένα αλμυρό αποτέλεσμα που μοιάζει με κρέας στη γεύση.  Διαφορετικές διαδικασίες μαγειρέματος παρήγαγαν διαφορετικά αποτελέσματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα σκουλήκια στον ατμό για παράδειγμα έμοιαζαν με γλυκό καλαμπόκι ενώ οι ψητές και τηγανητές εκδοχές έχουν περισσότερη ομοιότητα με τις γαρίδες.

Οι επιστήμονες λένε ότι η αποφυγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα. 

Τα έντομα, τα οποία μπορούν να εκτρέφονται σε τεράστιους αριθμούς σε μικρούς χώρους και με ελάχιστη ρύπανση, έχουν αναφερθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ως δυνητικά πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης για τη διατροφή ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού που αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2050.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM