Η χλωρίωση του πόσιμου νερού σε επίπεδα που είναι συνηθισμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως διαπίστωσε μια νέα ανάλυση πρόσφατων ερευνών από όλο τον κόσμο.
Η διαδικασία απολύμανσης του νερού με χλώριο δημιουργεί παραπροϊόντα τριαλογονομεθανίου (THM), τα οποία βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα δημόσια συστήματα πόσιμου νερού στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με μία εκτίμηση, σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πίνουν νερό με ανησυχητικά επίπεδα τριαλογονομεθανίου.
Η διαδικασία χλωρίωσης είναι μια «φθηνή, αποτελεσματική και άμεσα διαθέσιμη» μέθοδος για τη θανάτωση οργανισμών και μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο, η χλωρίωση του νερού έχει και αρνητικές συνέπειες, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, όπως ο κατά 33% αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης και 15% αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ανησυχητικό και χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας», δήλωσε η Έμιλι Χέλτε, επικεφαλής συγγραφέας του Karolinska Institutet, στη Σουηδία.
Η διαδικασία απολύμανσης του νερού είναι ένα βασικό μέτρο δημόσιας υγείας που αύξησε δραματικά το προσδόκιμο ζωής όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να χλωριώνουν το πόσιμο νερό στις αρχές του 20ού αιώνα, επειδή μείωσε σημαντικά τις μικροβιακές λοιμώξεις και τις ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό, όπως η χολέρα και ο τυφοειδής πυρετός.
Μόλις τη δεκαετία του 1970, όμως, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν το χλώριο προστίθεται στο νερό, αντιδρά με οργανικές ενώσεις, όπως φυτικό υλικό που αποσυντίθεται, δημιουργώντας εκατοντάδες πιθανώς τοξικά παραπροϊόντα.
Κάποια από τα πιο συνηθισμένα παραπροϊόντα είναι καρκινογόνα για τους αρουραίους
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα παραπροϊόντα, όπως το χλωροφόρμιο, βρωμοφόρμιο, βρωμοδιχλωρομεθάνιο και χλωροδιβρωμομεθάνιο, είναι γενοτοξικά και καρκινογόνα για τους αρουραίους.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν θέσει όρια για τα παραπροϊόντα στα 80 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) και 100ppb, αντίστοιχα, αλλά η νέα έρευνα δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε επίπεδα μόλις 40ppb, δηλαδή περίπου όσα έχουν βρεθεί στη Νέα Υόρκη. Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα επίπεδα κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 40 και 60ppb.
Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι οι γυναίκες
Η νέα μελέτη εξέτασε δεδομένα από περίπου 30 μελέτες και 90.000 συμμετέχοντες και διαπίστωσε ότι οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι οι γυναίκες. Οι συγγραφείς εξέτασαν μόνο τις επιπτώσεις στην ουροδόχο κύστη και το παχύ έντερο, επειδή υπάρχει έλλειψη ερευνών για άλλους καρκίνους. Όπως λέει η Χέλτε, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι χημικές ουσίες φαίνεται να στοχεύουν συχνότερα το παχύ έντερο και την ουροδόχο κύστη.
Το πρόβλημα δημιουργεί μια δύσκολη «εξίσωση» για τις ρυθμιστικές αρχές. Τα επιφανειακά ύδατα έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα THM από τα υπόγεια ύδατα, επειδή εμπεριέχουν περισσότερους οργανισμούς και οργανική ύλη με τα οποία αντιδρούν τα απολυμαντικά. Οι εταιρείες ύδρευσης θα μπορούσαν να καθαρίσουν μέρος της οργανικής ύλης από το νερό πριν από την απολύμανση, ενώ είναι επίσης θεωρητικά δυνατό να μειωθεί η ποσότητα του χλωρίου που προστίθεται κατά τη διαδικασία του καθαρισμού. Ωστόσο, η Χέλτε υπογραμμίζει ότι «είναι πραγματικά σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε πολύ λίγο απολυμαντικό».
Εναλλακτικές λύσεις όπως η επεξεργασία του νερού με υπεριώδες φως ή η εγκατάσταση νέων συστημάτων φιλτραρίσματος είναι επίσης δυνατές, αλλά παράλληλα δαπανηρές, εξηγεί η Χέλτε.
Τόνισε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να πίνουν δημοτικό νερό. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο κοκκώδης ενεργός άνθρακας είναι από τα καλύτερα συστήματα φιλτραρίσματος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι για την απομάκρυνση των ρύπων.
Με πληροφορίες από Guardian