«Ιανός»: Αυτή είναι η γηραιότερη δικέφαλη χελώνα στον κόσμο

«Ιανός»: Αυτή είναι η γηραιότερη εν ζωή δικέφαλη χελώνα στον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter.
0

Η Αντζέλικα Μπουργκουάν χαϊδεύει το κέλυφος του Ιανού, μιλώντας του ψιθυριστά ενώ εκείνος κατευθύνεται βιαστικά στο «σπίτι» του, με τα δυο κεφάλια του να τρίβονται μεταξύ τους.

Ο Ιανός, που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 25α γενέθλιά του, έχει επίσης δύο καρδιές, δύο ζευγάρια πνευμόνων και δύο ξεχωριστές προσωπικότητες. Δεν θα είχε επιβιώσει στη φύση αφού δεν μπορεί να αποσύρει τα δύο κεφάλια μέσα στο καβούκι του για να μη γίνει θήραμα των αρπακτικών.

Όμως στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γενεύης, όπου εκκολάφθηκε το αυγό του το 1997, η Μπουργκουάν και η ομάδα της, φροντίζουν να καλύπτουν κάθε του ανάγκη. Όπως πιστεύουν, είναι η γηραιότερη δικέφαλη χελώνα στον κόσμο.

Ο Ιανός τρώει μόνο βιολογική σαλάτα και κάνει καθημερινά μασάζ και μπάνιο με πράσινο τσάι και χαμομήλι. Για άσκηση, πηγαίνει τακτικά περίπατο (κάποιες φορές μετά μουσικής) ενώ έχει και το δικό του, ειδικά κατασκευασμένο για αυτόν, σκέιτμπορντ.

«Νομίζω ότι επειδή τον προσέχουμε τόσο πολύ και είμαστε αφοσιωμένοι σ’ αυτόν είναι ακόμη μαζί μας σήμερα», είπε η Μπουργκουάν.

Ο Ιανός είναι μια ελληνική χελώνα που πήρε το όνομά του από τον διπρόσωπο θεό των Ρωμαίων. Αυτό το Σαββατοκύριακο το Μουσείο θα οργανώσει ένα πάρτι προς τιμή του. Η ζωή του όμως δεν είναι πάντα εύκολη. Τον παρακολουθούν διαρκώς για να μην αναποδογυρίσει (κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο) και το 2020 υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης χολόλιθων. Τα κεφάλια του χρειάζονται ανά περιόδους περιποίηση με βαζελίνη γιατί τρίβονται μεταξύ τους και το δέρμα πληγιάζει.

Οι δύο προσωπικότητές του καμιά φορά έχουν διαφορετικές διαθέσεις και προτιμήσεις, γεγονός που οδηγεί σε σύγκρουση, για παράδειγμα, όταν θέλουν να πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

«Το δεξί κεφάλι είναι πιο φιλοπερίεργο, πιο δραστήριο, έχει ισχυρότερη προσωπικότητα. Το αριστερό είναι πιο παθητικό και του αρέσει να τρώει», είπε η Μπουργκουάν, εξηγώντας ότι το ένα κεφάλι προτιμάει τα αντίδια και το άλλο τα καρότα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM