Ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνέντευξη με την διάσημη δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ επειδή αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα.
Περίπου 40 λεπτά μετά την προγραμματισμένη έναρξη της συνέντευξης κατά τη διάρκεια της Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και με τον Raisi να καθυστερεί, ένας βοηθός του είπε στην Αμανπούρ ότι ο πρόεδρος της προτείνει να φορέσει μαντήλι στο κεφάλι. Η Αμανπούρ απέρριψε το αίτημα ευγενικά.
Η Αμανπούρ, η οποία μεγάλωσε στην Τεχεράνη και μιλάει άπταιστα Φαρσί, είπε ότι φορούσε μαντίλα όταν έκανε ρεπορτάζ στο Ιράν ώστε να ακολουθεί τους τοπικούς νόμους και τα έθιμα, «αλλιώς δεν θα μπορούσες να λειτουργήσεις ως δημοσιογράφος».
Αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα κάλυπτε το κεφάλι της για να πάρει συνέντευξη από έναν Ιρανό αξιωματούχο εκτός χώρας, όπου δεν απαιτείται η μαντίλα.
«Εδώ στη Νέα Υόρκη, ή οπουδήποτε αλλού εκτός του Ιράν, δεν μου το ζήτησε ποτέ κανένας Ιρανός πρόεδρος – και έχω πάρει συνέντευξη από τον καθένα από αυτούς από το 1995. Είτε εντός είτε εκτός Ιράν, ποτέ δεν μου ζήτησαν να φορέσω μαντίλα», είπε στην εκπομπή «New Day» του CNN σήμερα.
«Αρνήθηκα πολύ ευγενικά για λογαριασμό μου και του CNN, και των γυναικών δημοσιογράφων σε όλον τον κόσμο, καθώς δεν απαιτείται εδώ η μαντίλα» όπως είπε.
Η ιρανική νομοθεσία απαιτεί από όλες τις γυναίκες να φορούν κάλυμμα στο κεφάλι και φαρδιά ρούχα όταν εμφανίζονται δημόσια.
Ο νόμος αυτός έχει επιβληθεί στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και είναι υποχρεωτικός για κάθε γυναίκα στη χώρα – συμπεριλαμβανομένων των τουριστών, των επισκεπτών πολιτικών προσωπικοτήτων και των δημοσιογράφων.
Η Αμανπούρ είπε ότι ο βοηθός του Raisi κατέστησε σαφές ότι η συνέντευξη -η οποία θα ήταν η πρώτη του Ιρανού προέδρου σε αμερικανικό έδαφος- δεν θα γινόταν αν δεν φορούσε μαντίλα.
Έκανε λόγο για «ζήτημα σεβασμού», δεδομένου ότι είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαρέμ και του Σαφάρ.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι αυτή είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για το Ιράν που την τελευταία εβδομάδα κλιμακώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, με αφορμή τον θάνατο την περασμένη εβδομάδα της 22χρονης Mahsa Amini.
Η Amini πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, αφού είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθικής του Ιράν με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου για τις μαντίλες.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους, με μερικές γυναίκες να κόβουν τα μαλλιά τους και να καίνε τα χιτζάμπ τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νόμου.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, όπου η αστυνομία απαντά με βίαιη καταστολή.
Ο θάνατος της Amini πυροδότησε μια έκρηξη μακροχρόνιου θυμού για τους περιορισμούς στις προσωπικές ελευθερίες. Έρευνες και αναφορές τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Ιρανών δεν πιστεύουν ότι το χιτζάμπ ή η μαντίλα στο κεφάλι, πρέπει να είναι υποχρεωτική.
Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η Amini πέθανε από «καρδιακή προσβολή» και έπεσε σε κώμα, αλλά η οικογένειά της είπε ότι δεν είχε προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, σύμφωνα με το Emtedad news.
Η αντίδραση των αξιωματούχων για τον θάνατό της έχει επίσης προκαλέσει την κατακραυγή του κοινού.
Πλάνα από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, που κυκλοφόρησαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν έδειξαν τη Mahsa Amini να καταρρέει σε ένα ειδικό κέντρο «συμμόρφωσης» όπου οδηγήθηκε από την αστυνομία ηθικής για να λάβει «καθοδήγηση» σχετικά με το ντύσιμό της.
Η Αμανπούρ είχε σχεδιάσει να ρωτήσει τον Raisi για τον θάνατο της Amini και τις διαδηλώσεις, καθώς και για την πυρηνική συμφωνία και την υποστήριξη στη Ρωσία σε ό,τι αφορά στην ουκρανική εισβολή, αλλά είπε ότι έπρεπε να φύγει.
Με πληροφορίες του CNN