Οι σκύλοι για μία ακόμη φορά αποδεικνύονται ιδιαίτερα ικανοί στο να «διαβάζουν» το πώς νιώθουμε. Σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορούν να μυρίσουν το στρες στην ανάσα και τον ιδρώτα του ανθρώπου.
Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να εντοπίσει με την όσφρηση πότε κάποιος χαίρεται, ή φοβάται. Τώρα, οι σκύλοι που συμμετείχαν στην έρευνα που έκαναν επιστήμονες του Queen's University Belfast, μπόρεσαν να διακρίνουν πότε κάποιος ήταν στρεσαρισμένος.
Can your dog detect when you are stressed? We asked the expert.
— Queen's University Belfast 🎓 (@QUBelfast) September 29, 2022
Want to know more? Ask @ClaraHBWilson your questions in the comments below.
You can find out more about @QUBPsych here: https://t.co/zlSkR4Rny3#LoveQUB #QUBInvestigates #QI #AnimalBehaviour @QUBSnifferDogs pic.twitter.com/bv4viLouSc
Στην έρευνα μετείχαν άνθρωποι και σκύλοι. Αρχικά, οι επιστήμονες πήραν δείγματα ανάσας και ιδρώτα από τους ανθρώπους. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να εκτελέσουν μία δύσκολη μαθηματική άσκηση και η δειγματοληψία επαναλήφθηκε. Επίσης, οι μετέχοντες δήλωσαν το επίπεδο του στρες τους και μετρήθηκε η πίεση και ο σφυγμός.
Από τους μετέχοντες, 36 δήλωσαν ότι ένιωθαν στρεσαρισμένοι και υπήρξε άνοδος της αρτηριακής πίεσης. Τα δείγματα των συγκεκριμένων, παρουσιάστηκαν σε 20 σκύλους, μαζί με δύο άλλα κενά δείγματα.
Stress has an odour and dogs can smell it - new paper out! In each test session, dogs were given one person’s relaxed and stressed samples, taken only four minutes apart. In 94% of 720 trials, the dogs were able to correctly alert us to the stress sample. https://t.co/a048Gx3lkQ pic.twitter.com/ehBmmyokXn
— Clara Wilson (@ClaraHBWilson) September 28, 2022
Τα ζώα έπρεπε να επιλέξουν το σωστό δείγματα, τουλάχιστον 7 στις 10 φορές, προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Στο δεύτερο στάδιο πέρασαν τέσσερις σκύλοι. Αυτοί κλήθηκαν να μυρίσουν τα δείγματα της πρώτης φάσης, μαζί με εκείνα του ίδιου ανθρώπου που είχαν συλλεχθεί πριν από την εκτέλεση της μαθηματικής άσκησης (και άρα πριν από την αύξηση του επιπέδου στρες) και ένα κενό.
Οι σκύλοι έπρεπε να επιλέξουν τη μυρωδιά του στρες, κάτι που κατάφεραν στο 93,8% των δοκιμών. Κάτι που δείχνει πως η οσμή του στρες ήταν αρκετά διαφορετική σε σύγκριση με το αρχικό δείγμα, σημείωσε η Κλάρα Γουίλσον που ήταν επικεφαλής της έρευνας.
Τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση σκύλων θεραπείας.
Με πληροφορίες από CNN