Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέφυγε η αυστριακή κυβέρνηση, κατά της απόφασης της Κομισιόν να μπει «πράσινη» ταμπέλα στην πυρηνική ενέργεια.
Η Βιέννη ήταν εξαρχής κατά του συγκεκριμένου σχεδίου της Κομισιόν και είχε διαμηνύσει πως θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη.
«Η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο δεν είναι ούτε πράσινες, ούτε βιώσιμες μορφές ενέργειας», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Περιβάλλοντος, Λεονόρε Γκέβεσλερ. «Γι’ αυτό προσφύγαμε, πριν από την παρέλευση της προθεσμίας τη Δευτέρα», σημείωσε.
Η αυστριακή κυβέρνηση στην επιχειρηματολογία της επικαλείται διαδικαστικά σφάλματα και επισημαίνει ότι είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένο να λαμβάνει η Κομισιόν τόσο σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, αναφέρει η Kurier, που εκτιμά ότι η προσφυγή έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.
Όταν οι Βρυξέλλες αποκάλυψαν το επίμαχο κείμενο, στις αρχές της χρονιάς, η Γκέβεσλερ είχε τονίζει πως η πυρηνική ενέργεια ανήκει στο παρελθόν και ότι προκαλεί μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον.
Η αναγνώριση της συμβολής της πυρηνικής ενέργειας και του αερίου στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής από την Κομισιόν προκαλεί αντιδράσεις και τις οικολογικές οργανώσεις. Κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι χαρακτηρίζουν ψευδώς και παραπλανητικά φιλικές προς το περιβάλλον αυτές τις μορφές ενέργειες και ότι επιδίδονται σε «πράσινο ξέπλυμα».
Το επίμαχο κείμενο
Το κείμενο- που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο- θεωρητικά έχει στόχο να επιτρέψει την επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε δραστηριότητες οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εγγράφεται στα μέτρα για την επίτευξη του στόχου η ΕΕ να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα ως το 2050.
Βασιζόμενο σε εκθέσεις ειδικών χαρακτηρίζει «βιώσιμες» ορισμένες επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω πυρηνικών σταθμών και σταθμών που καίνε αέριο, υπό τον όρο ότι χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Επίσης σημειώνει ότι θα επιτρέψουν να κλείσουν σταθμοί που καίνε άνθρακα και μολύνουν πολύ περισσότερο.
Από τα 27 μέλη της ΕΕ, μόνο οχτώ χώρες- ανάμεσά τους η Γερμανία και το Λουξεμβούργο- εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Για να απορριφθεί το σχέδιο απαιτούνται 20 κράτη. Αντίθετα, το υπερασπίστηκαν η Γαλλία και χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά) δεν καλύπτουν από μόνες τους τις ενεργειακές ανάγκες, επειδή από τη φύση τους δεν επιτρέπουν αδιάλειπτη παραγωγή.
Η Αυστρία απαγόρευσε διά νόμου την εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας το 1978, μέτρο που συμπεριλήφθηκε στο Σύνταγμα το 1999. Η χώρα αντλεί από ανανεώσιμες πηγές πάνω από το 75% της ενέργειας που καταναλώνει. Ωστόσο, συνεχίζει να εισάγει ενέργεια- που παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς- για να καλύπτει τις ανάγκες της.
Με πληροφορίες από AΠΕ/ AFP, Reuters