Πώς να κάνεις ότι ξέρεις από μόδα, χωρίς να έχεις ιδέα Facebook Twitter
Y/Project του Glenn Martens για τον Jean Paul Gaultier.

Πώς να κάνεις ότι ξέρεις από μόδα χωρίς να έχεις ιδέα

0

Ο κόσμος της μόδας είναι ένα πολύπλοκο και ενδιαφέρον μέρος. Σίγουρα δεν είναι μόνο οι πασαρέλες και οι ακριβές τσάντες σχεδιαστών που κοσμούν τα καλοφωτισμένα ράφια των εμπορικών κέντρων – είναι φυσικά και εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολούνται με την τεράστια αυτή βιομηχανία, από τους ράφτες μέχρι τους business editors και τους fashion assistants. Δεν είναι όμως αυτοί το θέμα μας στο συγκεκριμένο άρθρο.

Σε αυτό που αποκαλούμε «χώρο της μόδας» συμβαίνουν τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα, γεγονός που σημαίνει πως χρειάζεται συνεχής αφοσίωση και ενημέρωση για να βγάλει κανείς άκρη σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών. Όσο για την ιστορία του, θα χρειαστεί να αφιερώσεις πολλές ώρες διαβάσματος – και μάλλον, για να διαβάζεις αυτό το κείμενο, δεν θα το κάνεις.

Αν λοιπόν δεν είχες θέση στο front row των φετινών shows του Fashion Week, δεν ξέρεις ποιος σχεδίασε την τελευταία collection του οίκου Jean Paul Gaultier (hint: όχι ο Jean Paul Gaultier) και αναρωτιέσαι γιατί βλέπεις παντού αυτές τις συγκεκριμένες φούστες, το άρθρο αυτό είναι για εσένα. Για να μπορείς να πεις πως ξέρεις «πέντε πράγματα» για το τι συμβαίνει στη μόδα αυτήν τη στιγμή, δηλαδή.

Σε αυτό που αποκαλούμε «χώρο της μόδας» συμβαίνουν τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα, γεγονός που σημαίνει πως χρειάζεται συνεχής αφοσίωση και ενημέρωση για να βγάλει κανείς άκρη σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών.

O Demna Gvasalia γέμισε το fashion show του οίκου Balenciaga με λάσπη

Καταρχάς, προφέρεται «Ντίμ-να Βα-σά-λια». Κατά δεύτερον, ο σχεδιαστής Demna Gvasalia για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 παρουσίασε τη νέα collection του για τον οίκο Balenciaga σε μια πασαρέλα γεμάτη λάσπη, στο Parc des Expositions de Villepinte του Παρισιού. Σίγουρα, φαίνεται παράξενο –αν και ο σχεδιαστής φημίζεται για τα «παράξενα» στις συλλογές του– ωστόσο ο σκοπός του ήταν να περάσει ένα σημαντικό κοινωνικό μήνυμα σχετικά με τις έννοιες του πολέμου, της κοινωνίας και της ταυτότητας. Τα σκουρόχρωμα φαρδιά τζιν και τα αέρινα φορέματα γέμισαν λάσπη, ενώ στο δελτίο Τύπου ο Gvasalia έγραψε: «Μισώ τα κουτιά και μισώ τις ταμπέλες και μισώ να μου βάζουν ετικέτα και να με τοποθετούν σε ένα κουτί. Η κοινωνία, το [I]nternet και ο κόσμος γενικότερα λατρεύει να το κάνει αυτό, γιατί έτσι νιώθει ασφάλεια». Και συνεχίζει: «Η πρόκληση είναι να σηκωθείς και να συνεχίσεις να προχωράς προς τον πραγματικό σου εαυτό αφότου έχεις χτυπηθεί και έχεις πέσει κάτω». Αυτό που ίσως να μην ξέρεις: Το setting της πασαρέλας δεν ήταν απλά ένας χώρος γεμάτος λάσπη, ήταν παράλληλα ένα installation του Ισπανού καλλιτέχνη Santiago Sierra, γνωστού για τα performances και τα installations του που συνήθως έχουν ως θεματική τις κοινωνικές ανισότητες και τη φτώχεια.

Πώς να κάνεις ότι ξέρεις από μόδα, χωρίς να έχεις ιδέα Facebook Twitter
Ο σχεδιαστής Demna Gvasalia για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 παρουσίασε τη νέα collection του για τον οίκο Balenciaga σε μια πασαρέλα γεμάτη λάσπη, στο Parc des Expositions de Villepinte του Παρισιού.

O Jean Paul Gaultier βάζει άλλους να σχεδιάζουν για τον οίκο του

Κάποια στιγμή το 2020 ο Jean Paul Gaultier είτε βαρέθηκε να σχεδιάζει είτε είχε μια εξαιρετικά πετυχημένη επιχειρηματική ιδέα. Λογικά είναι το δεύτερο, κι έτσι αποφάσισε να καλεί διάφορους σχεδιαστές να δημιουργούν haute couture συλλογές για τον οίκο Jean Paul Gaultier. Μετά τον Glenn Martens του Y/Project και τον Olivier Rousteing του οίκου Balmain, σειρά έχει ο Haider Ackermann, ένας iconic σχεδιαστής που παρουσίασε την τελευταία του συλλογή για το φθινόπωρο 2020. Το μοναδικό hint που έχουμε για την επικείμενη συλλογή του brand Gaultier είναι μια φράση που έγραψε ο Ackermann στο Instagram του όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία: «Η couture είναι το μόνο που μας έχει μείνει όταν έχουμε ξεχάσει τα πάντα». Σε κάθε περίπτωση, το «πείραμα» του Jean Paul Gaultier φαίνεται να πετυχαίνει, αφού όλοι μιλούν για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα πάρει τα ηνία του οίκου για την επόμενη σεζόν.

Πώς να κάνεις ότι ξέρεις από μόδα, χωρίς να έχεις ιδέα Facebook Twitter
Y/Project του Glenn Martens για τον Jean Paul Gaultier.

Ήρθε ξανά η εποχή που όλοι φοράνε «μπαλαρίνες»

Έχει χαρακτηριστεί και ως «balletcore» – είναι απλώς το trend με τα παπούτσια μπαλαρίνες που έχει επιστρέψει δυναμικά. Φέρτε στο μυαλό σας Amy Winehouse, Kate Moss και Alexa Chung τις χρονιές 2000-2009 – η Alexa Chung φοράει ξανά τις παλιές της τους τελευταίους μήνες. Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά γιατί το συγκεκριμένο στυλ παπουτσιού έκανε τόσο δυναμική επιστροφή –δεν είναι ό,τι πιο πρακτικό– ωστόσο ήδη τις φορούν celebrities από την Katie Holmes μέχρι την Bella Hadid. Αν ερωτηθείς γιατί όμως, μπορείς να πεις πως τις είδαμε στα shows των Miu Miu για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2022, Molly Goddard για την Άνοιξη 2022 και Zimmermann για το Φθινόπωρο 2022. Αν, μάλιστα, σε ρωτήσουν πώς να τις φορέσουν, μπορείς να πεις με ένα τζιν σε straight γραμμή, T-shirt ή πουκάμισο και μια κλασική καπαρντίνα για ένα σύγχρονο και ταυτόχρονα κλασικό look Γαλλίδας.

Πώς να κάνεις ότι ξέρεις από μόδα, χωρίς να έχεις ιδέα Facebook Twitter
Στην κολεξιόν Miu Miu για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2022 το «balletcore» επιστρέφει δυναμικά.

Ανακοινώθηκε το θέμα του Met Gala 2023 και δημιούργησε αρκετό εκνευρισμό

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το Met Gala είναι ένα φιλανθρωπικό event το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Metropolitan Museum of Art's Costume Institute της Νέας Υόρκης και θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή της μόδας παγκοσμίως. Έχει χαρακτηριστεί και ως τα Oscars της βιομηχανίας της μόδας, γίνεται πάντα την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου (εκτός από το πιο πρόσφατο που έγινε Σεπτέμβρη, λόγω της πανδημίας) και έχει πάντα μια συγκεκριμένη θεματική. Το φετινό θέμα λέγεται «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty» και αφορά έναν από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας, τον Karl Lagerfeld, που πέθανε το 2019. Στα 65 χρόνια της εξαιρετικά πετυχημένης καριέρα του, ο Karl Lagerfeld υπήρξε ο creative director των οίκων Chanel, Fendi και Chloé, «πέρασε» από τους οίκους Patou και Balmain, ενώ ήταν και ιδρυτής του ομώνυμου brand του. Παρότι ο Lagerfeld άλλαξε τα δεδομένα της μόδας μέσα από καινοτομία, φαντασία και φυσικά, ταλέντο, πολλές από τις προσωπικές απόψεις που είχε εκφράσει δημοσίως για διάφορα κοινωνικά θέματα δεν βοήθησαν πολύ στην εικόνα του – αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί θεωρούν πως δεν θα έπρεπε να «γιορτάζεται» στο Met Gala. Διάφοροι celebrities και μη έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους στα social media, ωστόσο οι απόψεις διίστανται. Αναμένουμε να δούμε ποιοι θα τηρήσουν το θέμα στα looks τους, σε μερικούς μήνες.

Πώς να κάνεις ότι ξέρεις από μόδα, χωρίς να έχεις ιδέα Facebook Twitter
Ο Karl Lagerfeld και η Blake Lively στο Met Gala του 2011.

Τα fashion shows κάνουν τα πάντα για το viral (;)

Χωρίς να θέλω να ανοίξω μεγάλη συζήτηση –ή μήπως θέλω;– είναι γεγονός πως στο πιο πρόσφατο Fashion Week το θέαμα ενδεχομένως να επισκίασε τα ίδια τα ρούχα. Είδαμε τη viral στιγμή της Bella Hadid που δύο τεχνικοί ψέκασαν σε πραγματικό χρόνο ένα λευκό σπρέι στο σώμα της κι εκείνο πήρε τη μορφή φορέματος, στο show του οίκου Coperni. Το show του οίκου Gucci με τα 68 ζευγάρια διδύμων να περπατούν στην πασαρέλα. Τη λάσπη στο show του οίκου Balenciaga (βλ. νούμερο 1). Την Paris Hilton να κλείνει το show του οίκου Versace και την FKA Twigs να κλείνει το show του οίκου Miu Miu. Βέβαια, σε ό,τι αφορά στην ιδέα του «θεάματος» όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα πρωτοποριακά – κάντε μια αναζήτηση για το show του Alexander McQueen την άνοιξη του 1999 και θα καταλάβετε. Ή αναζητήστε παλιότερα shows των Galliano, Margiela, Mugler, Chalayan, Gaultier. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν πολλοί γράφουν για το πώς οι σχεδιαστές κάνουν τα πάντα για το «viral» της υπόθεσης, το θέαμα ανέκαθεν υπήρχε και η προσοχή ανέκαθεν «πούλαγε», απλά τότε δεν λεγόταν «viral».

Πώς να κάνεις ότι ξέρεις από μόδα, χωρίς να έχεις ιδέα Facebook Twitter
Η Bella Hadid στο show του οίκου Coperni. Φωτ.: Getty
Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άνοιξη του 2025

Μόδα & Στυλ / Άνοιξη 2025: Τα ντεφιλέ δεν κράτησαν χαμηλό προφίλ

Στα ατέλειωτα χιλιόμετρα πασαρέλας των περασμένων ημερών, η χειροποίητη δεξιοτεχνία, η πυκνή σημειολογία, οι μεταγραφές και οι επέτειοι προσέφεραν συγκινήσεις σε μια μεταβατική περίοδο για το σύνολο της βιομηχανίας του high fashion.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
We Will Always Have London: Η νέα καμπάνια του οίκου Gucci πρωταγωνιστεί η Debbie Harry

Μόδα & Στυλ / Η Nan Goldin φωτογραφίζει την Debbie Harry για τη νέα καμπάνια του οίκου Gucci

Η Debbie Harry και η Kelsey Lu, φωτογραφημένες από την οραματίστρια Nan Goldin, είναι οι πρωταγωνίστριες μιας ιστορίας ανθρώπων, τόπων και στιγμών: μια ωδή στη διαχρονική γοητεία του Λονδίνου και τη βαθιά σύνδεση του Οίκου με την πόλη.
THE LIFO TEAM
Το μέλλον της μόδας; Ρούχα από ανθρώπινα μαλλιά

Μόδα & Στυλ / Ρούχα από ανθρώπινα μαλλιά: Το μέλλον της μόδας;

Η Zsofia Kollar, ιδρύτρια της εταιρείας Human Material Loop, εξηγεί στη LiFO πώς φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τα ρούχα μας, επαναπροσδιορίζοντας αυτό που εννοούμε όταν λέμε «ύφασμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανεμομαζώματα μόδας, όπως φεύγει ο Αύγουστος

Μόδα & Στυλ / Ανεμομαζώματα μόδας, όπως φεύγει ο Αύγουστος

Σημειώσεις μόδας που κράτησα σε χαρτάκια στην παραλία, τσαλακωμένες σελίδες περιοδικών και ηλεκτρονικά μηνύματα στον εαυτό μου… ό,τι θυμάμαι και ό,τι με ανέσυρε –για λίγο– από την αφασία του πιο ζεστού Αυγούστου στη ζωή μου (μας).
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ