Η κυβέρνηση Μπάιντεν στο παρασκήνιο ενθαρρύνει την Ουκρανία να δείξει ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να εγκαταλείψει τη δημόσια άρνηση για συζητήσεις όσο είναι πρόεδρος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με πηγές της Washington Post.
Το αίτημα των Αμερικανών αξιωματούχων δεν έχει στόχο να πιέσει την Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λένε οι ίδιες πηγές. Αντίθετα, κάνουν λόγο για εσκεμμένη προσπάθεια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των άλλων χωρών.
Οι συζητήσεις δείχνουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνει η εφημερίδα. Δημοσίως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται να υποστηρίξουν το Κίεβο «για όσο χρειαστεί», ενώ ελπίζουν σε μία επίλυση της σύγκρουσης.
Παρότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφωνούν με τους Ουκρανούς ομολόγους τους πως ο Πούτιν, προς το παρόν, δεν επιθυμεί στα σοβαρά να γίνουν διαπραγματεύσεις, παραδέχονται πως η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην κάνει συνομιλίες μαζί του έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, όπου είναι πιο αισθητές οι συνέπειες του πολέμου σε ό,τι αφορά το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων.
Μετά την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία, ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που χαρακτηρίζει «αδύνατη» τη διαπραγμάτευση με τον Πούτιν. «Θα διαπραγματευτούμε με τον νέο πρόεδρο», ανέφερε τότε ο Ουκρανός ηγέτης.
Το τελευταίο διάστημα, οι Ουκρανοί απορρίπτουν ακόμη πιο σφοδρά κάθε πρόταση για υποχωρήσεις του Κιέβου. «Αν νικήσει η Ρωσία, θα έχουμε μια περίοδο χάους: άνθιση της τυραννίας, των πολέμων, των γενοκτονιών, των πυρηνικών εξοπλισμών», δήλωσε την Παρασκευή ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. «Όποιες υποχωρήσεις στον Πούτιν σήμερα είναι συμφωνία με τον διάβολο. Δεν θα σας αρέσει το τίμημά της», συμπλήρωσε.