ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Κλιματική αλλαγή: Παγετώνες που λιώνουν θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τόνους βακτηρίων

Κλιματική αλλαγή: Παγετώνες που λιώνουν θα μπορούσε να απελευθερώσουν τόνους βακτηρίων Facebook Twitter
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι χιλιάδες τόνοι επιβλαβών βακτηρίων θα μπορούσαν να απελευθερωθούν σε ποτάμια και λίμνες. Φωτ.: ABERYSTWYTH UNIVERSITY
0

Τεράστιες ποσότητες βακτηρίων θα μπορούσαν να απελευθερωθούν καθώς οι παγετώνες του πλανήτη λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησαν επιστήμονες.

Δυνητικά επιβλαβή παθογόνα είναι μεταξύ των χιλιάδων μικροβίων που θα μπορούσαν να διαρρεύσουν σε ποτάμια και λίμνες.

Οι ερευνητές του Aberystwyth University δήλωσαν ότι η μελέτη τους υπογράμμισε την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Συγκεκριμένα μελέτησαν ύδατα που προκύπτουν από την τήξη των πάγων- στην προκειμένη περίπτωση από οκτώ παγετώνες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και δύο περιοχές στη Γροιλανδία.

Οι παγετώνες είναι τεράστια σώματα πάγου που κινούνται αργά και έχουν σχηματιστεί σε διάστημα εκατοντάδων ή χιλιάδων ετών. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό - προκαλώντας άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Κλιματική αλλαγή: Παγετώνες που λιώνουν θα μπορούσε να απελευθερώσουν τόνους βακτηρίων Facebook Twitter
Ερευνητές ταξίδεψαν στη Γροιλανδία για να μελετήσουν τα λιωμένα ύδατα των παγετώνων. Φωτ.: ABERYSTWYTH UNIVERSITY

Η ομάδα του πανεπιστημίου εκτίμησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση περισσότερων από 100.000 τόνων μικροβίων, όπως βακτήρια, στο περιβάλλον τα επόμενα 80 χρόνια - αριθμός συγκρίσιμος με όλα τα κύτταρα σε κάθε ανθρώπινο σώμα στη γη.

Ο μικροβιολόγος Dr. Arwyn Edwards δήλωσε ότι η μελέτη έδειξε ξεκάθαρα για πρώτη φορά την «τεράστια κλίμακα» των μικροοργανισμών που ζουν στην επιφάνεια ή είναι κλειδωμένοι στο εσωτερικό των παγετώνων της Γης.

«Ο αριθμός των μικροβίων που απελευθερώνονται εξαρτάται στενά από το πόσο γρήγορα λιώνουν οι παγετώνες και, επομένως, πόσο συνεχίζουμε να θερμαίνουμε τον πλανήτη», είπε.

Οι υπολογισμοί της ομάδας βασίζονται σε ένα σενάριο «μέτριας» αύξησης της θερμοκρασίας, όπως αναπτύχθηκε από την IPCC, μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων για το κλίμα.

Αυτό προβλέπει την παγκόσμια θερμοκρασία να αυξάνεται κατά 2C έως 3C κατά μέσο όρο μέχρι το 2100.

Κλιματική αλλαγή: Παγετώνες που λιώνουν θα μπορούσε να απελευθερώσουν τόνους βακτηρίων Facebook Twitter
Η ομάδα ερευνητών μελέτησε παγετώνες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Γροιλανδία. Φωτ.: ABERYSTWYTH UNIVERSITY

Καθώς αυξάνεται η ροή μικροβίων σε ποτάμια, λίμνες, φιόρδ και θάλασσες, θα μπορούσαν να υπάρξουν «σημαντικές» επιπτώσεις στην ποιότητα των υδάτων, εξήγησε.

«Υπάρχει τεράστια οικονομική δραστηριότητα και δισεκατομμύρια άνθρωποι των οποίων τα μέσα διαβίωσης εξαρτώνται από το νερό που τελικά προέρχεται από αυτούς τους παγετώνες. Σκεφτόμαστε τους παγετώνες ως μια τεράστια αποθήκη παγωμένου νερού, αλλά το βασικό μάθημα από αυτή την έρευνα είναι ότι αποτελούν επίσης οικοσυστήματα από μόνοι τους», λέει ο Dr. Arwyn Edwards.

Χιλιάδες διαφορετικοί μικροοργανισμοί αναπτύσσονται στους παγετώνες ή αποθηκεύονται στο εσωτερικό τους, πρόσθεσε, με ορισμένους από αυτούς να είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.

«Ο κίνδυνος είναι πιθανότατα πολύ μικρός, αλλά απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση», τόνισε.

Τα ευρήματα των ακαδημαϊκών του Aberystwyth University δημοσιεύονται αυτό το μήνα στο περιοδικό Nature Communications Earth & Environment.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM