Η φωτιά που ξέσπασε σε συγκρότημα κατοικιών του Ουρούμτσι και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 10 ανθρώπων έγινε η αφορμή των οργισμένων διαδηλώσεων ν σε πολλές πόλεις και πανεπιστημιουπόλεις της Κίνας για τους αυστηρούς περιορισμούς κατά της Covid που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Ακόμα και στη Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, σε πρωτοφανούς τόλμης κινητοποιήσεις, πλήθος ζητούσε την παραίτηση του προέδρου Σι Τζιπίνγκ και της κινεζικής ηγεσίας.
上海乌鲁木齐路 最新视频
— 李老师不是你老师 (@whyyoutouzhele) November 26, 2022
民众齐声高喊“共产党下台 习近平下台”
马路对面的警察并未阻止 pic.twitter.com/Vh40idZWWy
Με συνθήματα όπως «Σι Τζιπινγκ παραιτήσου» και «θέλουμε ελευθερία, όχι άλλα PCR» οι διαδηλωτές έδειξαν την αγανάκτησή τους και τους παρατεταμένους και αυστηρούς περιορισμούς.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από εικόνες οργής, των οποίων την αυθεντικότητα επαλήθευσαν πρακτορεία όπως το AFP και ειδησεογραφικά δίκτυα όπως ο Guardian, καθώς η κόπωση χρόνων που έχει συσσωρευτεί στους πολίτες, αρχίζει να αποσυμπιέζεται.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τη φωτιά στο συγκρότημα διαμερισμάτων της περιφερειακής πρωτεύουσας της Σιντζιάνγκ, με πολλούς να πιστεύουν πως τουλάχιστον δέκα άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί ακριβώς επειδή δε βγήκαν από τα σπίτια τους λόγω περιορισμών κορωνοϊού και καραντίνας - κάτι που η τοπική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά.
Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η κυβέρνηση έχει επιβάλει ξανά αυστηρούς περιορισμούς σε αστικά κέντρα και μεγάλες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής».
Η πολιτική αυτή που φέρει την υπογραφή Σι, έχει προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις την κατακραυγή και οργισμένες διαμαρτυρίες πολιτών, παρόλα αυτά η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές εξακολουθούν να την υπερασπίζονται και να την επιβάλλουν με σιδηρά πυγμή.
Με πληροφορίες από Guardian/BBC