Δικαστήριο στο Τόκιο επικύρωσε την απαγόρευση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην Ιαπωνία. Ωστόσο ανέφερε ότι η απαγόρευση συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Την υπόθεση οδήγησαν στο δικαστήριο τέσσερα ζευγάρια που ισχυρίστηκαν ότι ο νόμος ήταν μεροληπτικός.
Πολλοί είπαν ότι η αναφορά του δικαστηρίου σε ανθρώπινα δικαιώματα είναι μία ένδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον νόμο.
«Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά θετική απόφαση», δήλωσε ο Nobuhito Sawasaki, ένας από τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση.
«Ενώ ο γάμος παραμένει ως η ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, (το δικαστήριο) είπε επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση χωρίς νομική προστασία για οικογένειες ομοφυλόφιλων δεν είναι καλή, υποδηλώνοντας ότι κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό» ανέφερε μιλώντας στο Reuters.
Το κυβερνών κόμμα δεν έχει αποκαλύψει ακόμα σχέδια για αλλαγή ή αναθεώρηση της νομοθεσίας, αν και πολλά μέλη της υποστηρίζουν τον γάμο και την ένωση ομόφυλων ζευγαριών.
Στη σημερινή απόφαση, ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση των τεσσάρων ζευγαριών, αλλά είπε επίσης ότι η παρεμπόδιση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών από τη νόμιμη οδό προς τον γάμο είναι παράλογη.
Οι δικηγόροι και τα εμπλεκόμενα ζευγάρια χαιρέτισαν την απόφαση ως «ρηξικέλευθη», προτρέποντας την κυβέρνηση να θεσπίσει αμέσως νόμο για να μετριάσει το πρόβλημα.
Επί του παρόντος, το Σύνταγμα της Ιαπωνίας αναφέρει ότι ο γάμος ορίζεται από την αμοιβαία συναίνεση και των δύο φύλων.
Ο ορισμός αυτός όμως έχει ρεαλιστικές συνέπειες για τα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν επιτρέπεται να κληρονομούν ο ένας τα περιουσιακά στοιχεία του άλλου και στερούνται γονικών δικαιωμάτων στα παιδιά του άλλου. Ακόμη και οι επισκέψεις στο νοσοκομείο μπορεί να είναι μια δύσκολη συνθήκη.
«Τόσο τα ετεροφυλόφιλα όσο και τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να μπορούν να επωφελούνται εξίσου από το σύστημα του γάμου, καθώς όλοι είναι ίσοι βάσει του νόμου», δήλωσε ο Gon Matsunaka, επικεφαλής της ακτιβιστικής ομάδας Marriage for All Japan.
Η υπόθεση απέσπασε τα βλέμματα του κοινού σε μια χώρα που εξακολουθεί να δεσμεύεται σε μεγάλο βαθμό από τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων και τις οικογενειακές αξίες.
Οι ελπίδες για μια αλλαγή του νόμου ωστόσο, αναπτερώθηκαν το 2021, όταν ένα δικαστήριο στην πόλη Σαπόρο κήρυξε την απαγόρευση αντισυνταγματική, όμως αργότερα μια άλλη απόφαση στην Οσάκα επικύρωσε την απαγόρευση.
Ωστόσο, η σημερινή απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή το Τόκιο έχει μεγάλη επιρροή στην υπόλοιπη Ιαπωνία.
Σημειώνεται δε, ότι η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τους γάμους ομοφυλοφίλων.
婚姻の平等に前進!!!!!#結婚の自由をすべての人に #東京1130#物語で終わらせない https://t.co/QPuqeWHDet pic.twitter.com/gliYzPLfWB
— Marriage For All Japan – 結婚の自由をすべての人に マリフォー (@marriage4all_) November 30, 2022
Με πληροφορίες του BBC