ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ένα μέγα-τσουνάμι στον Άρη: Ίχνη από την καταστροφική πτώση αστεροειδούς πριν 3,4 δισ. ετών

Νέες ενδείξεις για μέγα-τσουνάμι στον Άρη λόγω πτώσης αστεροειδούς πριν 3,4 δισ. χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.:ΕΡΑ
0

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν προηγούμενες ενδείξεις για ένα αρειανό μεγα-τσουνάμι.

Το τσουνάμι πιθανώς προκλήθηκε όταν έπεσε στον γειτονικό πλανήτη ένας μεγάλος αστεροειδής παρόμοιος με εκείνον (τον Τσιξουλούμπ), η πρόσκρουση του οποίου στη Γη πριν 65 εκατομμύρια χρόνια οδήγησε στην εξαφάνιση όλων των μη ιπταμένων δεινοσαύρων.

Ένας μεγάλος αστεροειδής ή κομήτης εκτιμάται ότι έπεσε σε ρηχό ωκεανό του βορείου ημισφαιρίου του Άρη πριν περίπου 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια. Η πρόσκρουση πιστεύεται ότι δημιούργησε τον ορατό σήμερα μεγάλο κρατήρα Πολ (Pohl) διαμέτρου 110 χιλιομέτρων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αλέξις Ροντρίγκεζ του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης στην Αριζόνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, ανέλυσαν προσεκτικά τους χάρτες της αρειανής επιφάνειας που έχουν δημιουργηθεί από δορυφορικές εικόνες.

Παράλληλα έκαναν σε υπολογιστή προσομοιώσεις των πιθανών προσκρούσεων για να εκτιμήσουν τι είδους πρόσκρουση μπορεί να δημιούργησε τον κρατήρα Πολ και κατά πόσο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τεράστιο τσουνάμι.

Οδηγήθηκαν έτσι στην εκτίμηση ότι επρόκειτο πιθανώς για αστεροειδή διαμέτρου τριών έως εννέα χιλιομέτρων, που η πτώση του απελευθέρωσε ενέργεια έως 13 εκατομμυρίων μεγατόνων ΤΝΤ. Η ενέργεια που είχε απελευθερωθεί από την ισχυρότερη έκρηξη πυρηνικής βόμβας στη Γη (του λεγόμενου «Τσάρου») ήταν μόνο 57 μεγατόνοι ΤΝΤ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια τέτοια πρόσκρουση στον Άρη θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει μεγα-τσουνάμι που θα έφθασε μέχρι 1.500 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της πτώσης, προκαλώντας κύματα ύψους έως 250 μέτρων φθάνοντας στην ξηρά.

Συγκριτικά, η πτώση του Τσιξουλούμπ στο σημερινό Μεξικό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μπορεί να δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 100 χιλιομέτρων και να προκάλεσε τσουνάμι ύψους έως 200 μέτρων στην ξηρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM
Πάγος: To «life-hack» που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε για την καταπολέμηση του άγχους

Τech & Science / Νιώθετε άγχος; Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας μόνο μια σακούλα πάγου

Καθηγήτρια του Harvard αποκαλύπτει τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σταματήσετε το άγχος και την ταχυκαρδία «όπως και τα δελφίνια»
LIFO NEWSROOM