Εκκενώθηκε από τους τουρίστες η Πέτρα της Ιορδανίας λόγω πλημμυρών

Εκκενώθηκε από τους τουρίστες η Πέτρα της Ιορδανίας λόγω πλημμυρών Facebook Twitter
0

Ασυνήθιστες εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, από την αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία. 

Υπολογίζεται ότι 1.700 επισκέπτες απομακρύνθηκαν από τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, σύμφωνα με την Αρχή Ανάπτυξης και Τουρισμού της Πέτρας (PDTRA).

Εκκενώθηκε από τους τουρίστες η Πέτρα της Ιορδανίας λόγω πλημμυρών Facebook Twitter

Η Πέτρα βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Μαάν. Σύμφωνα με το Amman net, η διοικητική περιφέρεια Ma'an (νότια του Αμμάν) κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης από το πρωί της Τρίτης και ανήλθε σε 66 χιλιοστά.

Η Αρχή της Περιφέρειας Ανάπτυξης και Τουρισμού της Πέτρας δήλωσε πως η ιορδανική κυβέρνηση εκκένωσε περίπου 1.700 τουρίστες στην Πέτρα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. 

Εκκενώθηκε από τους τουρίστες η Πέτρα της Ιορδανίας λόγω πλημμυρών Facebook Twitter

Στο γειτονικό Μαάν, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες, αφού ένα μικρό λεωφορείο παρασύρθηκε από τους ορμητικούς χείμαρρους. 

Το 2018, τα νερά αυξήθηκαν κατά 13 πόδια και παρέσυραν περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους, αναγκάζοντας 4.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν. Η προηγούμενη θανατηφόρα πλημμύρα που έπληξε την Πέτρα ήταν το 1963, όταν 22 Γάλλοι τουρίστες και ένας τοπικός οδηγός σκοτώθηκαν από ταχέως ανερχόμενα νερά.

Ως απάντηση, το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας κατασκεύασε ένα φράγμα για να εμποδίσει την είσοδο του νερού στο φαράγγι που οδηγεί στο Al-Khazneh, γνωστό ως θησαυροφυλάκιο. Το 2014, εγκαταστάθηκε σύστημα συναγερμού ως πρόσθετη προστασία, με σειρήνες που ενεργοποιούνται όταν το νερό μιας πλημμύρας ανεβαίνει πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Η Πέτρα ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1985, μια «πόλη των Ρόδων» εδώ και 2.000 χρόνια. Σκαλίστηκε από τους Ναβατέους, αραβική φυλή Βεδουίνων, τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. απευθείας σε έναν ροζ-κόκκινο βράχο και φιλοξενεί τους ταφικούς τους θαλάμους. Το 2007 ανακοινώθηκε ως ένα από τα νέα επτά θαύματα του κόσμου, επιβεβαιώνοντας την ιστορική του καταγωγή και την όμορφη αρχιτεκτονική του.  

Το φυσικό τοπίο του εδάφους και τα βουνά του λειτούργησαν ως φυσικό τείχος για την απόκρουση των επιθέσεων ωστόσο η πόλη κατελήφθη τόσο στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όσο και αργότερα στους Βυζαντινούς χρόνους, οι οποίοι τελικά ήλεγχαν την περιοχή.

Η πόλη ήταν άγνωστη και εγκαταλελειμμένη μέχρι το 1800, όταν ένας Ελβετός εξερευνητής, ο Γιόχαν Λούντβιχ Μπούρκχαρντ, ανακάλυψε τα ερείπια της.

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει viral και δείχνουν νερό να ξεβράζει στην είσοδο του βραχώδους ναού της Πέτρας και ένα λεωφορείο να ανατρέπεται και να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά της βροχής.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM