Σε κατ΄οίκον κράτηση θα τεθεί ο Σέρβος αστυνομικός, η φυλάκιση του οποίου έχει οδηγήσει σε μεγάλη ένταση στο βόρειο Κόσοβο. Η απόφαση μπορεί να θεωρηθεί και ως μία κίνηση καλής θελήσεως για να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα.
Ο Ντέγιαν Πάντιτς συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου για επίθεση κατά αστυνομικού. Έκτοτε ομοεθνείς του έχουν στήσει οδοφράγματα, μπλοκάροντας σημεία διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, και απαιτούν την απελευθέρωσή του.
Η σερβική μειονότητα του βόρειου Κοσόβου δεν αναγνωρίζει την κεντρική κυβέρνηση, ούτε κρατικούς λειτουργούς, όπως οι αστυνομικοί.
Ο Πάντιτς ήταν ένας από τους πολλούς Σέρβους που εγκατέλειψαν την αστυνομία και άλλα θεσμικά όργανα, αφότου η Πρίστινα ανακοίνωσε νόμο που απαιτεί από τους Σέρβους να καταργήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους. Αυτές είχαν εκδοθεί από τη Σερβία και χρονολογούνται πριν από την ανταρτική εξέγερση του 1998-99, η οποία οδήγησε στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Η Μιρλίντα Γκάσι, εκπρόσωπος του Βασικού Δικαστηρίου της Πρίστινα, δήλωσε στο Reuters: «Οι ειδικοί εισαγγελείς του Κοσσυφοπεδίου ζήτησαν από το δικαστήριο να τον θέσει (τον Ντέγιαν Πάντιτς) σε κατ' οίκον περιορισμό και το αίτημα αυτό εγκρίθηκε από το δικαστήριο».
Ο κατ΄οίκον περιορισμός του κρατουμένου ενδέχεται να μειώσει την ένταση, εκτιμούν αναλυτές, καθώς η απελευθέρωσή του ήταν το βασικό αίτημα των Σέρβων του Κοσόβου.
Λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η Σερβία έθεσε τον στρατό της σε μέγιστο συναγερμό, ισχυριζόμενη πως το Κόσοβο θέλει να διαλύσει τα οδοφράγματα με τη βία και να στοχεύει πολίτες της. Το Βελιγράδι δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία της χώρας.
Σήμερα, Τετάρτη, τρία συνοριακά περάσματα μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου για οδικές εμπορευματικές μεταφορές, του Merdare, έκλεισαν, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία.
Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, η περιοχή αποτελεί και πεδίο διεθνών εντάσεων καθώς η Δύση έχει στηρίξει την ανεξαρτησία και έχει εγκαθιδρύσει ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, ενώ η Ρωσία, στενή σύμμαχος της Σερβίας, έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια για ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, ακόμα και τον ΟΗΕ.
Η αποστολή του ΝΑΤΟ στην περιοχή επεσήμανε πως στηρίζει τον διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, με την ελπίδα πως θα εκτονωθεί η ένταση.
Με πληροφορίες από Reuters