Κλιμακώνεται η ένταση Σερβίας - Κοσόβου: «Στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης»- Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ

Κλιμακώνεται η ένταση Σερβίας - Κοσόβου: «Στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης»- Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/VALDRIN XHEMAJ
0

Η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου έχει φτάσει σε νέα υψηλά, με τη σερβική πλευρά να έχει θέσει τον στρατό της σε ύψιστο πολεμικό συναγερμό, μετά και το στήσιμο οδοφραγμάτων από πλευράς Σέρβων ομογενών που διαβιούν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου ισχυρίστηκε χθες το βράδυ πως το συνοριακό πέρασμα Μερντάρε έχει αποκοπεί «από σερβικές εγκληματικές ομάδες», ενώ ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενημέρωσε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης πως σκεφτόταν να ταξιδέψει στον δήμο όπου βρίσκεται το μπλοκαρισμένο σημείο.

Το Μερντάρε είναι το πιο πολυσύχναστο πέρασμα μεταξύ των δύο χωρών και βασικό σημείο εισόδου για τους ομογενείς που ταξιδεύουν στο Κοσσυφοπέδιο για διακοπές. Άτομα που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα ισχυρίστηκαν ότι έγιναν στόχος όσων είχαν στήσει οδοφράγματα στο σημείο.

Η ένταση κλιμακώνεται εδώ και μέρες, με τη σερβική πλευρά να θέτει τον στρατό της στο «υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας», ισχυριζόμενη πως το Κόσοβο ετοιμάζεται να επιτεθεί στους Σέρβους και να απομακρύνει με τη βία τα οδοφράγματα.

Υπήρξαν ανεπιβεβαίωτοι ισχυρισμοί περί πυρών κατά των Σέρβων διαδηλωτών, αλλά και προσπάθεια να σπάσει ένα από τα οδοφράγματα. 

Οι Αρχές του Κοσόβου διέψευσαν ότι έλαβε χώρα τέτοιο περιστατικό, αλλά ο Βούτσιτς δήλωσε ότι «θα λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία του λαού μας». 

«Η κατάσταση εκεί είναι περίπλοκη» δήλωσε ο αρχηγός του σερβικούς επιτελείου, ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς τη Ράσκα, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Κόσοβο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κατάσταση απαιτεί «την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος της διοικητικής γραμμής», όρος που χρησιμοποιείται από τις σερβικές αρχές για τα σύνορα με το Κόσοβο.

Εκατοντάδες από τους 120.000 Σέρβους του Κοσόβου έχουν υψώσει από τις 10 Δεκεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.

Η κατάσταση στο Κόσοβο βρίσκεται «στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης» είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.

Η ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου, υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι πυροβολισμοί έπεσαν κοντά σε περιπολούντα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο βόρειο τμήμα της χώρα σε ένα άλλο περιστατικό την Κυριακή. Δεν είναι σαφές από πού προήλθαν και δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, δήλωσε η KFOR.

Σημειώνεται πως το ΝΑΤΟ διατηρεί περί τους 3.700 στρατιώτες στο Κόσοβο με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης. Η συμμαχία έχει ξεκαθαρίσει πως θα παρέμβει μόνο σε περίπτωση που τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα στην περιοχή, όπως ορίζουν τα συμφωνηθέντα, αλλά φαίνεται πως είναι σε επιφυλακή.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καναδάς προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των τελωνειακών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Ο Καναδάς προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των τελωνειακών δασμών του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ νωρίτερα παραδέχθηκε ότι οι δασμοί αυτοί ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες για τους Αμερικανούς παρότι το κόστος θα είναι «άξιο της θυσίας»
LIFO NEWSROOM
Ο Τζάστιν Μπαλντόνι δημιούργησε ιστοσελίδα για τη δικαστική διαμάχη του με την Μπλέικ Λάιβλι

Διεθνή / Ο Τζάστιν Μπαλντόνι δημιούργησε ιστοσελίδα για τη δικαστική διαμάχη του με την Μπλέικ Λάιβλι

Η Λάιβλι έχει καταθέσει αίτημα για απόρριψη της αγωγής του Μπαλντόνι, ενώ τη Δευτέρα οι νομικές ομάδες και των δύο πλευρών θα βρεθούν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την πρώτη ακρόαση της υπόθεσης. Ούτε η Λάιβλι ούτε ο Μπαλντόνι αναμένεται να παραστούν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Στο στόχαστρο εργαλεία A.I. που χρησιμοποιούνται για δημιουργία περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας

Διεθνή / Βρετανία: Στο στόχαστρο εργαλεία A.I. που χρησιμοποιούνται για δημιουργία περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας

Η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, τόνισε ότι η νομοθεσία στοχεύει στην προστασία των παιδιών από νέες ψηφιακές απειλές, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία
LIFO NEWSROOM
Φονικές συγκρούσεις στο Κονγκό: Τουλάχιστον 770 νεκροί στο Γκόμα από μάχες με αντάρτες του M23

Διεθνή / Φονικές συγκρούσεις στο Κονγκό: Τουλάχιστον 770 νεκροί στο Γκόμα από μάχες με αντάρτες του M23

Η M23 είναι μία από τις ισχυρότερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό Κονγκό και υποστηρίζεται από περίπου 4.000 στρατιώτες της Ρουάντα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς, αλλά Καναδάς και Μεξικό αντεπιτίθενται

Διεθνή / Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς, αλλά Καναδάς και Μεξικό αντεπιτίθενται

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η επιβολή δασμών και τα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα, τα οικοδομικά υλικά και τα τρόφιμα
LIFO NEWSROOM