Ουρές για να μυρίσουν το λουλούδι που «βρωμά σαν ψόφιος αρουραίος»

Ουρές για λουλούδι που μυρίζει όπως οι ψόφιοι αρουραίοι Facebook Twitter
0

Είναι ένα λουλούδι που η δυσοσμία του φτάνει χιλιόμετρα μακριά, προκειμένου να προσελκύσει μύγες, μέλισσες και σκαθάρια. Μόλις άνθισε στους Βοτανικούς Κήπους της Αδελαΐδας και ο κόσμος κάνει ουρές για να το δει. 

Το Titan arum, γνωστό και ως «λουλούδι- πτώμα» (corpse flower), λόγω του άσχημου αρώματός του, ανθίζει κάθε λίγα χρόνια, για περίπου 48 ώρες. Η σπανιότητα του φυτού και της ανθοφορίας του είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να συρρεύσουν στους κήπους και να περιμένουν στην ουρά για ώρες, προκειμένου να μυρίσουν αυτή την τόσο άσχημη οσμή. 

Το φυτό που απειλείται με εξαφάνιση- και προέρχεται από τη Σουμάτρα της Ινδονησίας- μπορεί να μοιάζει με ένα λουλούδι αλλά στην πραγματικότητα είναι μία ταξιανθία. Ένα σύμπλεγμα λουλουδιών, σε έναν μίσχο. Το ύψος του μπορεί να ξεπεράσει τα 2 μέτρα και το βάρος του τα 150 κιλά. 

Συνήθως παρομοιάζουν τη μυρωδιά του με εκείνη των ψόφιων αρουραίων. Τα δύσοσμα πόδια και το τυρί με έντονη μυρωδιά επίσης είναι συχνές απαντήσεις. 

Η δυσοσμία όταν το φυτό ήταν μέσα στο θερμοκήπιο ήταν τέτοια, που του προκάλεσε αναγούλα, παραδέχθηκε ο Ματ Κόλτερ, επιμελητής για τον πολλαπλασιασμό των φυτών στους Βοτανικούς Κήπους Αδελαΐδας. 

Η αποψίλωση των δασών- εξαιτίας του φοινικέλαιου- στην Ινδονησία είχε ως αποτέλεσμα πολλά τέτοια λουλούδια να απειλούνται πλέον με εξαφάνιση. Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το είδος, η Ινδονησία έστειλε σπόρους στους βοτανικούς κήπους και ο Κόλτερ άρχισε τώρα να καλλιεργεί περισσότερα φυτά, από μοσχεύματα φύλλων.  

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο που βρίσκεται εκεί ζυγίζει 75 κιλά και το ύψος του φτάνει στα 2,6 μέτρα, ανέφερε. Ο λόγος που μυρίζει έτσι το λουλούδι είναι για να προσελκύσει τον επικονιαστή που μπορεί να έχει πάει σε άλλο άνθος. 

Το πλήθος που επισκέπτεται τους κήπους είναι μεγαλύτερο κάθε φορά που υπάρχει ανθοφορία. Αλλά αυτό, δεν θα κρατήσει πολύ. «Μέχρι σήμερα το απόγευμα, θα έχει χαθεί», δήλωσε τη Δευτέρα ο Κόλτερ. 

Μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, το Titan arum θα καταρρεύσει. Όταν γίνεται αυτό, ο υπόγειος κόνδυλος παραμένει σε αδράνεια έως και ένα χρόνο, προτού αναδυθεί ξανά ως φύλλο. Κάθε λίγα χρόνια, εμφανίζεται ξανά ως λουλούδι. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM