H λεγόμενη «Blue Monday» (=Μπλε Δευτέρα) πέφτει κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, δηλαδή σήμερα, και είναι, υποτίθεται, η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους.
Η μελαγχολία της ημέρας αυτής συνδέεται από ένα μείγμα παραγόντων: τις κακές καιρικές συνθήκες του χειμώνα, τη φάση που οι γιορτές τελειώνουν, τα οικονομικά προβλήματα στη μέση της σεζόν αλλά και τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς για τη νέα χρονιά που ήδη έχουν αρχίσει να «ξεθωριάζουν».
Είναι όμως στην πραγματικότητα η πιο θλιβερή ημέρα του έτους; Η απάντηση είναι απλή και σύντομη: όχι.
Ο όρος «Blue Monday» επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2004 από τον ψυχολόγο, Κλιφ Άρναλ αφού τον προσέγγισε η κάποτε ταξιδιωτική εταιρεία Sky Travel για να προσδιορίσει την πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς. Η Blue Monday έγινε στη συνέχεια το επίκεντρο μιας διαφημιστικής καμπάνιας της Sky Travel, η οποία σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τις κρατήσεις διακοπών που, όπως πρότεινε η εταιρεία, θα ανακούφιζαν μέρος της δυστυχίας της Blue Monday.
Ωστόσο, ο υπολογισμός του Άρναλ έχει απορριφθεί πλήρως από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
«Η μελαγχολία του χειμώνα είναι μια φυσική αντίδραση στις διακοπές των Χριστουγέννων και στο τέλος των γιορτών, αλλά η παθολογικοποίηση τέτοιων φυσιολογικών συναισθημάτων σε κάποια μορφή "οξείας κατάθλιψης" όπως η Blue Monday είναι λάθος», δήλωσε ο Κρέγκ Τζάκσον καθηγητής ψυχολογίας της επαγγελματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Birmingham City της Αγγλίας.
Οι δείκτες της δημόσιας υγείας, όπως η θνησιμότητα, οι απουσίες λόγω ασθενείας, η ψυχιατρική νοσηρότητα, ακόμη και οι εκτιμήσεις για τους θανάτους ή τις απόπειρες αυτοκτονίας, δεν παρουσιάζουν καμία αύξηση την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου ή γύρω από αυτήν κάθε χρόνο σε σύγκριση με άλλες ημέρες του Ιανουαρίου, πρόσθεσε ο Τζάκσον.
«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτή η ημερομηνία μπορεί να θεωρηθεί ως πιο καταθλιπτική από άλλες είναι λόγω του ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης λένε στους ανθρώπους για την Blue Monday και έτσι μπορεί να προκύψει ένα φαινόμενο αυτοεκπληρούμενης προφητείας», δήλωσε ο Τζάκσον.
Ωστόσο, ο Τζάκσον σημείωσε ότι ο χειμώνας μπορεί να παίξει ρόλο στην αύξηση των συναισθημάτων κατάθλιψης και άγχους. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, που μερικές φορές αναφέρεται ως «χειμερινή κατάθλιψη», είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει το 1% έως 10% των ανθρώπων, ανάλογα με την έρευνα.
Με πληροφορίες από Live Science