Μια ιαπωνική πόλη θέλει να παράξει καθαρή ενέργεια από το χιόνι

Μια ιαπωνική πόλη θέλει να παράξει καθαρή ενέργεια από το χιόνι Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Ο παράκτιος νομός Αομόρι στην Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα για τον τεράστιο όγκο χιονιού που δέχεται κάθε χρόνο με ορισμένους να θεωρούν την περιοχή ως «το πιο χιονισμένο μέρος στη Γη». 

Αυτή η κατάσταση έχει βέβαια και οικονομικό αποτύπωμα καθώς η κυβέρνηση δαπανά περίπου 46 εκατομμύρια δολάρια για την απομάκρυνση του χιονιού από τα σπίτια, τα κτίρια και τους δρόμους της ομώνυμης τοπικής πρωτεύουσας.

Και πού καταλήγει όλος αυτό ο όγκος χιονιού; Πετιέται στη θάλασσα. Μπορεί να ακούγεται μια καλή και μάλλον οικολογική λύση, αλλά με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται απίστευτη ποσότητα πόρων και χρημάτων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, μια ομάδα της νεοφυούς επιχείρησης πληροφορικής Forte και του Πανεπιστημίου Ηλεκτροεπικοινωνιών (UEC) στο Τόκιο έψαξε να βρει μια πιο βιώσιμη διαχείριση του χιονιού. Οι ερευνητές πρότειναν ότι το χιόνι αναμεμειγμένο με αέρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία στην οποία αλληλεπιδρά ο κρύος αέρας μιας χιονοθύελλας με τον πιο ζεστό ατμοσφαιρικό αέρα χρησιμοποιώντας μια τουρμπίνα. 

Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας, τόσο πιο αποτελεσματικά θα λειτουργεί το σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική πηγή από την ηλιακή ενέργεια.

Ωστόσο, ένα μειονέκτημα είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν εκτεταμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης χιονιού. Επίσης, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να διατηρηθεί μια σταθερή ροή θερμού αέρα σε ένα ψυχρό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, μια πλήρης δοκιμή της εν λόγω πρότασης θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Αν τα αποτελέσματα είναι αξιόλογα τότε ανοίγει ο δρόμος να εφαρμοστεί αυτή η πρακτική και αλλού. 

Με πληροφορίες από Design Taxi

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM