«Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok

«Προσέξτε αυτό το κάθαρμα»: Όταν η παρενόχληση στο γυμναστήριο γίνεται trend στο Tik Tok Facebook Twitter
Το ανελέητο hashtag «gym weirdos» έχει πάνω από 1,9 εκατ. προβολές, με βίντεο που δείχνουν άνδρες να προσπαθούν να προσεγγίσουν γυναίκες που απλά θέλουν να βγάλουν την προπόνησή τους ανενόχλητες.
0

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ το να αισθάνεσαι ότι σε κοιτούν παράξενα στο γυμναστήριο, ειδικά όταν είσαι γυναίκα, όμως πριν από τα smartphones ήταν περισσότερο μια αίσθηση παρά μια βεβαιότητα. Βεβαιότητα γινόταν όταν σημειωνόταν περιστατικό παρενόχλησης.

Τώρα, το να αποδείξει κάποια ότι δεν είναι τρελή και δεν πιστεύει ότι κάποιος την κοιτά ανάρμοστα στο γυμναστήριο φαίνεται ότι έχει γίνει λίγο πιο απλό, καθώς το TikTok εδώ και καιρό γεμίζει με ιστορίες ανατριχιαστικών περιστατικών σε χώρους γυμναστηρίων.

Εκείνες αφήνουν τα τηλέφωνά τους να «γράφουν» το περιστατικό και κάπως έτσι σιγουρεύονται ότι κάποιος κοιτούσε τα οπίσθιά τους όσο γυμνάζονταν ή πλησίαζε κοντά τους με κάπως σιχαμένες διαθέσεις, ενώ υπήρχε κι αλλού χώρος για γυμναστική και σίγουρα δεν χρειαζόταν να τρομοκρατηθεί μία ξένη γυναίκα.  

Σήμερα η πλειονότητα των γυμναστηρίων είναι μεικτής χρήσης και η ιδέα της επιστροφής σε χώρους προπόνησης μόνο για γυναίκες παραμένει αμφιλεγόμενη.

Στην εφαρμογή, το ανελέητο hashtag «gym weirdos» έχει πάνω από 1,9 εκατ. προβολές, με βίντεο που δείχνουν άνδρες να προσπαθούν να προσεγγίσουν γυναίκες που απλά θέλουν να βγάλουν την προπόνησή τους ανενόχλητες.

Η Gina Love είναι μια από εκείνες που συμμετείχαν σ’ αυτό το ξεμπρόστιασμα αναφορικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στα γυμναστήρια. Άλλωστε, η ίδια προπονείται 4 φορές την εβδομάδα και κάπως έτσι είχε την ευκαιρία να μαζεύει άφθονο υλικό

«Δείτε αυτό το κάθαρμα να έρχεται και να παραβιάζει τον προσωπικό μου χώρο ενώ κάνω άρσεις θανάτου. Το γυμναστήριο είναι πρακτικά άδειο, μπορούσε να πάει οπουδήποτε, κι όμως αυτός διάλεξε να βρεθεί εδώ, κοντά μου», έγραψε στη λεζάντα ενός τέτοιου βίντεο που συγκέντρωσε πάνω από 50.000 likes.

Και το βίντεο είναι από άβολο έως ανατριχιαστικό: κάποιος στέκεται ακριβώς πίσω από την κοπέλα ενώ εκείνη κάνει την προπόνησή της, κάθεται εκεί αρκετή ώρα κοιτώντας επίμονα το σώμα της, μέχρι επιτέλους να αποφασίσει να φύγει.  

@ginaveelay Be careful out here girlies cause wtf #creep #weirdo #gymcreep #k18results #gymweirdshit #awareness #awarenessvideo #creepyguys #fyp #viral #fyp #gymprobblems #gymissues #inconsiderate #inconsideratepeople #selfawareness #selfaware #danger #creepy #creepyguystaring #creepyguystory #creepyguywithacamera #workingout #fitness ♬ original sound - Gina

Η 29χρονη, η οποία ζει στην Ατλάντα, μιλώντας στον Guardian, εξήγησε ότι κάπως έτσι ανατριχιαστικό είναι το 15% των φορών που αποφασίζει να επισκεφθεί το γυμναστήριο. «Είναι σαν να προσπαθούν να σε γδύσουν κοιτώντας σε και όλο αυτό ξεκινάει συνήθως με κάποιον να σε κοιτάει επίμονα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Κάποιοι θα έλεγαν ότι τα ανάρμοστα βλέμματα ή τα ανατριχιαστικά σχόλια είναι συνηθισμένα σε περιβάλλον γυμναστηρίου, τόσο συνηθισμένα όσο ο χαλασμένος εξοπλισμός ή ο ιδρώτας. Μόνο που αυτή η «συνήθεια» αφορά αποκλειστικά γυναίκες.

Μια μελέτη από το 2021 διαπίστωσε ότι το 76% των γυναικών αισθάνονται άβολα να γυμνάζονται δημόσια λόγω παρενόχλησης. Σε μια άλλη έρευνα από το Run Repeat, το 56% των γυναικών ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν παρενόχληση κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους.

Η Love μερικές φορές εγκαταλείπει το γυμναστήριο, όταν τα ανάρμοστα βλέμματα συνεχίζονται επί μακρόν. «Με κάνει να νιώθω αηδία, άγχος, και ενεργοποιείται το ένστικτο της επιβίωσης. Συνήθως διακόπτω την προπόνησή μου, επειδή δεν μπορώ να νιώσω άνετα στον χώρο, ειδικά με ένα τέτοιο άτομο κάπου κοντά μου».

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, η Love δεν είναι η μόνη. Από τότε που ξεκίνησε να καταγράφει αυτό που της συμβαίνει στο γυμναστήριο, όλο και περισσότερες γυναίκες της στέλνουν τις δικές τους εμπειρίες παρενόχλησης στον χώρο του γυμναστηρίου.

Βέβαια, τα σχόλια στα βίντεο της ποικίλλουν. Κάποιοι συμφωνούν ότι τα γυμναστήρια μοιάζουν με εστίες «αρπακτικών» που βλέπουν τις γυναίκες σαν προσφερόμενα γεύματα, ενώ άλλοι καταδικάζουν αυτό που κάνει η 29χρονη, ως υπερβολικό και απαράδεκτο.

«Δεν είναι ο προσωπικός σας χώρος το γυμναστήριο», της έγραψε κάποιος. «Τι σημαίνει παραβίασε τον προσωπικό σου χώρο», αναρωτήθηκε ένας άλλος.

Ο Joey Swoll είναι γυμναστής και TikToker, με περίπου 6 εκ. ακόλουθούς. Ο ίδιος αυτοαποκαλείται «CEO της θετικής ενέργειας του γυμναστηρίου». Συχνά αναδημοσιεύει αυτά τα βίντεο με σχόλια σχετικά με την εθιμοτυπία του γυμναστηρίου, είτε αθωώνοντας το «φρικιό» που παρενόχλησε κάποια κοπέλα, είτε δικαιώνοντάς τη για τον εκνευρισμό και τον φόβο που μπορεί να της προκάλεσε η συμπεριφορά του.

Τον περασμένο μήνα, μια influencer με το όνομα Jessica Fernandez δημοσίευσε ένα βίντεο από το γυμναστήριο που δείχνει έναν άνδρα να κοιτάζει προς το μέρος της και ενώ εκείνη γυμναζόταν. «Το μισώ αυτό, μισώ όταν υπάρχουν περίεργοι. Άγριοι, άγριοι, άγριοι, σαν γ@μημένοι άγριοι συμπεριφέρονται», ακούγεται να λέει η ίδια στο βίντεο. Στη συνέχεια, ο άνδρας την πλησίασε για να τη ρωτήσει αν χρειαζόταν βοήθεια με τα βάρη που σήκωνε, και φυσικά εκείνη αρνήθηκε.

@thejoeyswoll

Women are harassed in gyms and it needs to stop, but you are not one of them. An act of kindness or a glance does not make you a victim.

♬ original sound - Joey Swoll

Τότε ο Swoll απάντησε στο βίντεό της, γράφοντας: «Οι γυναίκες παρενοχλούνται στα γυμναστήρια και αυτό πρέπει να σταματήσει, αλλά εσύ δεν είσαι μία από αυτές. Μια πράξη καλοσύνης ή ένα βλέμμα δεν σας κάνει θύμα». Το βίντεο του πήρε πάνω από 812.000 likes και η Fernandez αναγκάστηκε τελικά να ζητήσει συγγνώμη για την ανάρτησή της... Ήταν σωστό αυτό όμως;

Η Natalia Mehlman Petrzela, ιστορικός και συγγραφέας του νέου βιβλίου Fit Nation: The Gains and Pains of America's Exercise Obsession, δήλωσε ότι τα γυμναστήρια ήταν ανέκαθεν χώροι που χαρακτηρίζονταν από το φύλο. Ιστορικά, υπήρχαν ξεχωριστά ανδρικά και γυναικεία γυμναστήρια ή τα γυμναστήρια φιλοξενούσαν σκόπιμα «ημέρες γυναικών». Και όπως λέει, αυτό συνέβαινε γιατί πολύ απλά οι άνδρες δεν μπορούν να κοιτάξουν τη δουλειά τους στο γυμναστήριο.

«Όταν ακούω για άνδρες που κοιτάζουν ή την πέφτουν σε γυναίκες στο γυμναστήριο, συχνά θυμάμαι πως για δεκαετίες η άσκηση των γυναικών θεωρούνταν ένα είδος σέξι θεάματος», εξηγεί η Petrzela.

Τον Ιούνιο του 1972, για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη διοργάνωσε τον πρώτο της μίνι Μαραθώνιο, ο οποίος μεταδόθηκε τηλεοπτικά με χορηγό της το brand κολάν και ένδυσης άσκησης καλσόν «L'eggs». Το ακόμη χειρότερο; Τα κουνελάκια του Playboy πλαισίωναν τη γραμμή εκκίνησης του αγώνα. «Είναι σαφές από τα πλάνα ότι ορισμένοι από τους άνδρες θεατές ήταν εκεί για να ρίξουν μια... ματιά, αντί να επευφημήσουν τις αθλήτριες», λέει η Petrzela.

Ακόμα και όταν το δεύτερο κύμα φεμινισμού της δεκαετίας του 1970 και του '80 ενθάρρυνε τις γυναίκες να εγγράφονται μαζικά σε μαθήματα γυμναστικής, οι παρουσιαστές αργά το βράδυ αστειεύονταν συνεχώς βλέποντας προσωπικότητες ντυμένες με Spandex, όπως η Debbie Drake ή η Jane Fonda, να γυμνάζονται στην τηλεόραση.

Στη δεκαετία του 1980, αφού τα μεικτά γυμναστήρια έγιναν κανόνας, οι αρθρογράφοι έγραφαν άρθρα για το πώς αυτοί οι χώροι ήταν «τα νέα μπαρ για εργένηδες», μια ιδέα που τροφοδότησε τη ρομαντική κωμωδία Perfect του 1985, με πρωταγωνιστή τον John Travolta ως δημοσιογράφο που ερωτεύεται μια μονίμως ιδρωμένη προπονήτρια, την οποία υποδύεται η Jamie Lee Curtis.

Jamie Lee Curtis & John Travolta στο «Perfect» (1985)

Σήμερα η πλειονότητα των γυμναστηρίων είναι μεικτής χρήσης και η ιδέα της επιστροφής σε χώρους προπόνησης μόνο για γυναίκες παραμένει αμφιλεγόμενη. Πέρσι το ανώτατο δικαστήριο του Κονέκτικατ έκρινε ότι οι χώροι αυτοί παραβιάζουν έναν πολιτειακό νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου. Παρά το γεγονός αυτό, ορισμένα τμήματα του γυμναστηρίου τείνουν να είναι ανεπίσημα χωρισμένα κατά φύλο.

«Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στα στούντιο και στον εξοπλισμό cardio ασκήσεων, ενώ οι άνδρες συρρέουν δυσανάλογα στον όροφο με τα βάρη. Αλλά η έκρηξη της δημοτικότητας των γυναικών που κάνουν άρση βαρών και συνεπώς η μεγαλύτερη παρουσία τους σε ένα μέρος του γυμναστηρίου που παραδοσιακά ήταν πιο ανδρικό σημαίνει ότι πιθανώς σηματοδοτούν περισσότερες περιπτώσεις αυτών των ανεπιθύμητων προσεγγίσεων», εξηγεί η ιστορικός.

Αυτό σημαίνει ότι γυναίκες όπως η Love, που βρίσκουν τόση χαρά στη γυμναστική, πρέπει να διαπραγματεύονται με το αίσθημα της ασφάλειάς τους κάθε φορά που θέλουν να πάνε στο γυμναστήριο.

«Αυτή η συμπεριφορά των ανδρών με αναγκάζει να ολοκληρώνω την προπόνηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν νωρίτερα, συνήθως όταν ανοίγει το γυμναστήριο. Τείνω να πηγαίνω με μια φίλη, επειδή αυτοί οι τύποι είναι πιο δειλοί όταν βλέπουν δύο γυναίκες μαζί. Και προσπαθώ να φοράω ρούχα που δεν προκαλούν: oversized φούτερ με κουκούλα και καπέλο. Είναι λυπηρό που τα κορίτσια δεν μπορούν να νιώθουν άνετα φορώντας ό,τι θέλουν για να γυμναστούν χωρίς να παρενοχλούνται», καταλήγει η Love.

ΠΗΓΗ: Guardian

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ