Ο Λουκασένκο δηλώνει έτοιμος να πολεμήσει στο πλευρό της Ρωσίας, αν δεχθεί επίθεση η χώρα του

Ο Λουκασένκο προσκάλεσε τον Μπάιντεν στην Λευκορωσία για συνάντηση με τον Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο προειδοποίησε ότι η Λευκορωσία θα συμμετάσχει στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας, σε περίπτωση επίθεσης στη χώρα του. 

Σήμερα στο Μινσκ, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δέχθηκε ερωτήσεις από μια μικρή ομάδα ξένων μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC.

«Πέρυσι επιτρέψατε να χρησιμοποιηθεί η χώρα σας ως ορμητήριο για την εισβολή της Ρωσίας. Είστε διατεθειμένος να το ξανακάνετε;» ρώτησε το βρετανικό δίκτυο.

«Ναι, είμαι έτοιμος», απάντησε εκείνος και πρόσθεσε: «Είμαι έτοιμος να παράσχω έδαφος ξανά. Είμαι επίσης έτοιμος να διεξάγω πόλεμο, μαζί με τους Ρώσους, από το έδαφος της Λευκορωσίας. Αλλά μόνο αν κάποιος - έστω και ένας στρατιώτης - εισέλθει στο έδαφός μας από εκεί (σ.σ. Ουκρανία) με όπλα για να σκοτώσει τον λαό μου».

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έχει αυξηθεί, με κοινές ασκήσεις και το σχηματισμό κοινής στρατιωτικής ομάδας. Αλλά μέχρι στιγμής ο Λευκορώσος ηγέτης έχει αποφύγει να στείλει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία για να πολεμήσουν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως νόμιμο πρόεδρο της Λευκορωσίας.

Λουκασένκο: Πρόσκληση για συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν 

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο προσκάλεσε μάλιστα τον Τζο Μπάιντεν στη χώρα του στο περιθώριο του ταξιδιού του Αμερικανού ηγέτη στην Πολωνία.

«Προσκαλώ τον πρόεδρο Μπάιντεν στη Λευκορωσία», δήλωσε ο κ. Λουκασένκο. «Δεν είναι μακριά από τη Βαρσοβία, τριάντα λεπτά και θα βρίσκεται στο Μινσκ. Θα μπορούσε να προσγειώσει το αεροπλάνο του εδώ. Θα πείσω τον πρόεδρο της Ρωσίας να έρθει. Τον προσκαλώ και αυτόν στο Μινσκ, όπως και τον Μπάιντεν. Θα καθίσουμε και θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Πρόκειται για μια πρόσκληση που ο Αμερικανός πρόεδρος είναι προφανές ότι θα απορρίψει, καταλήγει το BBC.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM