Πίνακας του Καντίνσκι, που είχε κλαπεί από τους Ναζί, πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ

Βασίλι Καντίνσκι Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πίνακας του Βασίλι Καντίνσκι, που είχε κλαπεί από τους Ναζί πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία στο Λονδίνο: 37,2 εκατομμύρια λίρες.

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s πούλησε το έργο του Βασίλι Καντίνσκι εκ μέρους των δισέγγονων των ιδιοκτητών. Πρόσφατα επέστρεψε στην οικογένεια ο πίνακας του 1910, με τίτλο «Murnau mit Kirche II», που είχε εντοπιστεί σε μουσείο στο Αϊντχόφεν. 

Οι απόγονοι των Γιοχάνα Μαργκαρέτε Στερν- Λίπμαν και Ζίγκμπερτ Στερν- που ήταν ιδρυτές εργοστασίου υφασμάτων και συλλέκτες έργων τέχνης- δήλωσαν πως θα διαθέσουν κάποια χρήματα από την πώληση του πίνακα του Καντίνσκι, προκειμένου να προσπαθήσουν να εντοπίσουν περισσότερα έργα από την τεράστια συλλογή της οικογένειας, η οποία κατασχέθηκε από τους Ναζί τη δεκαετία του ‘30. 

Καντίνσκι, Ρενουάρ, Μουνκ στη συλλογή του ζευγαριού

Ο πίνακας ήταν στην τραπεζαρία του ζευγαριού, στη βίλα τους στο Πότσνταμ. Η ταυτότητα του νέου ιδιοκτήτη δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά η προσφορά του ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ για πίνακα του Καντίνσκι που έχει πωληθεί σε δημοπρασία. Ήταν 33 εκατομμύρια λίρες, το ποσό για το οποίο πουλήθηκε το έργο του 1931 με τίτλο «Bild mit weissen Linien», που πούλησε ο οίκος Sotheby’s το 2017.

Οι αρχικοί ιδιοκτήτες είχαν στη συλλογή τους πάνω από 100 έργα τέχνης- μεταξύ άλλων έργα των Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ, Έντβαρτ Μουνκ και Βασίλι Καντίνσκι- και ανάμεσα στους φίλους τους ήταν ο Τόμας Μαν, Φραντς Κάφκα και Άλμπερτ Αϊνστάιν. 

Ο πίνακας του Καντίνσκι βρέθηκε σε μουσείο

Όμως, τα πάντα άλλαξαν όταν οι Ναζί ανέβηκαν στην εξουσία. Αν και ο Στερν πέθανε από φυσικά αίτια το 1935, η Στερν- Λίπμαν αναγκάστηκε να διαφύγει από τη Γερμανία και αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Η εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης του λεηλατήθηκε και ακόμη είναι άγνωστο πού βρίσκονται κάποια από αυτά. 

Ο πίνακας του Καντίνσκι που πωλήθηκε τώρα, εντοπίστηκε πριν από 10 χρόνια στους τοίχους μουσείου στο Αϊντχόφεν, όπου ήταν κρεμασμένος από το 1951. Έπειτα από μία νομική διαμάχη, επέστρεψε στους 13 απογόνους της οικογένειας Στερν πέρυσι. 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ