Αντιμέτωπο με κρίση είναι το BBC μετά την απομάκρυνση του θρύλου της εθνικής Αγγλίας και παρουσιαστή Γκάρι Λίνεκερ μετά από σχόλιό του για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Ο επί 24 χρόνια παρουσιαστής της «πιο διάσημης ποδοσφαιρικής εκπομπής στον κόσμο», Match Of The Day, όπως την χαρακτηρίζει το ίδιο το BBC, απομακρύνθηκε επειδή παρομοίασε τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η βρετανική κυβέρνηση με εκείνη της Γερμανία του ’30.
«Ως χώρα δεχόμαστε μακράν λιγότερους μετανάστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πολιτική αυτή είναι αμέτρητα σκληρή στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, με την γλώσσα που χρησιμοποιείται να μην διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιούσε η Γερμανία του 30’, και εγώ παρεκτρέπομαι;».
There is no huge influx. We take far fewer refugees than other major European countries. This is just an immeasurably cruel policy directed at the most vulnerable people in language that is not dissimilar to that used by Germany in the 30s, and I’m out of order?
— Gary Lineker 💙💛 (@GaryLineker) March 7, 2023
Ο 62χρονος παρουσιαστής αποτελεί μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες των μίντια στη Βρετανία και η αμοιβή του για το 2022 άγγιξε το 1,35 εκατ. λίρες.
Από την ώρα που ανακοινώθηκε η απόλυσή του, ποδοσφαιριστές και προπονητές ομάδων έχουν ταχθεί με το μέρος του και αρνούνται να κάνουν δηλώσεις στην κάμερα του BBC μετά από τα παιχνίδια.
BBC: Εργαζόμενοι αρνήθηκαν να δουλέψουν
Σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι εργαζόμενοι στο αθλητικό τμήμα του σταθμού αρνήθηκαν να εργαστούν ως ένδειξη συμπαράστασης στον Γκάρι Λίνκερ, ενώ η χθεσινή εκπομπή Match of the Day, την οποία ο Γκάρι Λίνεκερ παρουσιάζει από το 1999, διήρκησε μόλις 20 λεπτά, παρουσιάζοντας μόνο στιγμιότυπα χωρίς σχολιασμό, σε αντίθεση με τον χρόνο των 80’ που διαρκεί κανονικά η εκπομπή.
Βρετανοί δημοσιογράφοι από το BBC και διάφορα άλλα μέσα ενημέρωσης επικρίνουν τον τρόπο που το BBC χειρίστηκε την υπόθεση.
Το κρατικό κανάλι απαγορεύει στους δημοσιογράφους του να εκφράζουν πολιτικές θέσεις, ενώ σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν το 2020, οι παρουσιαστές με «σημαντικό δημόσιο προφίλ» θα πρέπει να αποφεύγουν να πάρουν θέση σε πολιτικά ζητήματα ή πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Οι πολιτικές διαστάσεις της κρίσης στο BBC
Ο γενικός διευθυντής του σταθμού Τιμ Ντέιβι σε συνέντευξή του μετά το συμβάν αρνήθηκε κατηγορηματικά τις φήμες που θέλουν την απόλυση του Λίνεκερ να έρχεται έπειτα από έντονες πιέσεις του κόμματος των Συντηρητικών.
Υποστηρικτές του Λίνεκερ, υπενθύμισαν ότι ο Ρίτσαρντ Σαρπ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του σταθμού δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί από την «σπουδαία» αυτή θέση του BBC παρότι ήταν πρώην δωρητής του κόμματος των Συντηρητικών και κατηγορείται ότι βοήθησε τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εξασφαλίσει δάνειο ύψους 800.000 λιρών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε μάλιστα το BBC, ότι «δεν λειτουργεί αμερόληπτα όταν υποχωρεί στα θέλω των συντηρητικών βουλευτών». Τονίζεται, ότι 36 βουλευτές των Τόρις ζήτησαν την απόλυση του Λίνεκερ από την πρώτη κιόλας ημέρα.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει επιλέξει να πει ότι το ζήτημα της απόλυσης «είναι κάτι μεταξύ του Λίνεκερ και του BBC», χωρίς να προχωρά σε περισσότερα σχόλια.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε άρθρο του BBC σήμερα το πρωί, υπενθυμίζεται ότι στα κεντρικά γραφεία του σταθμού στο Λονδίνο υπάρχει ένα άγαλμα του συγγραφέα και πρώην εργαζομένου του BBC Τζόρτζ Όργουελ που αναγράφονται τα εξής λόγια: «Αν η ελευθερία σημαίνει κάτι, είναι το δικαίωμα να πεις στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν».
Με πληροφορίες από AFP/DW