Επιδείνωση των ελευθεριών του πολίτη στην Ελλάδα το 2022 κατέγραψε το CIVICUS Monitor στην ετήσια έκθεσή του.
Η αξιολόγηση της Ελλάδας στις ελευθερίες του πολίτη είναι 52/100 και το CIVICUS Monitor εκτιμά ότι από «περιορισμένες» πλέον είναι «παρεμποδισμένες».
«Συνεχιζόμενη ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, το Predatorgate συνεχίζει να αποκαλύπτεται» είναι ο τίτλος της αναλυτικής έκθεσης για την Ελλάδα που συνέταξε η παγκόσμια ερευνητική συνεργασία. Το CIVICUS Monitor αξιολογεί σε 197 χώρες την κατάσταση σε ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις ελευθερίες, και τις κατατάσσει σε τέσσερις κατηγορίες: κλειστές, καταπιεσμένες, παρεμποδισμένες, περιορισμένες ή ανοιχτές.
🇬🇷#Greece has been downgraded to ‘obstructed’ in #PeoplePower 2022 ratings report:
— CIVICUS Monitor (@CIVICUSMonitor) March 16, 2023
❌Criminalisation of CSO & activists working with refugees & #asylumseekers
❌Continuous legal harassment & surveillance of journalists
❌Repressions on protestshttps://t.co/oNJTxyGNBS pic.twitter.com/PBHfoHX17o
Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες υποβαθμίστηκαν σε αυτή την έκθεση το 2022: η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρωσία και η Βρετανία. Στην Κύπρο, αξιολογείται ότι οι ελευθερίες του πολίτη από «ανοιχτές» είναι «περιορισμένες» πλέον.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η έκθεση εκφράζει ανησυχίες για την «επανειλημμένη στοχοποίηση της κοινωνίας των πολιτών που συνεργάζεται με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο». Ακόμη, επισημαίνει τις «δυσανάλογες απαντήσεις σε διαμαρτυρίες», τη «συνεχή νομική παρενόχληση και παρακολούθηση δημοσιογράφων», αναφέροντας τους λόγους για την υποβάθμιση.
Ακόμη, η έκθεση επισημαίνει πως οργανώσεις που αμφισβήτησαν την κυβέρνηση σε αρκετές περιπτώσεις επαναπροωθήσεων, τέθηκαν υπό έρευνα για «λαθρεμπόριο», ενώ κάνει αναφορά και στην παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης, μέσω του λογισμικού κατασκοπείας Predator.