Ψάρι βρέθηκε να κολυμπά σε βάθος-ρεκόρ στα ανοιχτά της Ιαπωνίας

Ψάρι βρέθηκε να κολυμπά σε βάθος-ρεκόρ στα ανοιχτά της Ιαπωνίας Facebook Twitter
Σαλιγκαρόψαρο που έχει βρεθεί σε βάθος 8.022 μέτρων - Φωτ.: Mindero-UWA Deep Sea Research Centre (BBC)
0

Επιστήμονες κινηματογράφησαν ένα ψάρι να κολυμπάει σε τεράστιο βάθος στα ανοιχτά της Ιαπωνίας καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ παρατήρησης ψαριού.

Πρόκειται για ένα είδος σαλιγκαρόψαρου του γένους Pseudoliparis το οποίο κολυμπούσε σε βάθος 8.336 μέτρων. Το σαλιγκαρόψαρο βιντεοσκοπήθηκε από ένα αυτόνομο σκάφος που βρισκόταν στην τάφρο Izu-Ogasawara, νότια της Ιαπωνίας και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρισκόταν είτε στο μέγιστο βάθος που μπορεί να επιβιώσει οποιοδήποτε ψάρι είτε πολύ κοντά σε αυτό.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πιο βαθιά παρατήρηση ψαριού είχε γίνει στα 8.178 μέτρα, νοτιότερα στον Ειρηνικό, στην Τάφρο των Μαριανών. Επομένως, η νέα παρατήρηση ξεπερνά το ρεκόρ βάθους κατά 158 μέτρα.

«Αν αυτό το ρεκόρ καταρριφθεί, θα είναι μόνο για ελάχιστα λεπτά και ενδεχομένως για λίγα μέτρα», δήλωσε ο Άλαν Τζέιμισον καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Ο καθηγητής είχε κάνει μια πρόβλεψη πριν από 10 χρόνια ότι τα εν λόγω ψάρια μπορούν πιθανώς να κολυμπήσουν σε βάθος 8.200 έως 8.400 μέτρων. Μια δεκαετία ερευνών σε όλο τον κόσμο το επιβεβαίωσε.

Υπάρχουν πάνω από 300 είδη σαλιγκαρόψαρων, τα περισσότερα από τα οποία είναι στην πραγματικότητα πλάσματα ρηχών υδάτων και μπορούν να βρεθούν σε εκβολές ποταμών. Τα ψάρια αυτά έχουν προσαρμοστεί στα ψυχρά νερά της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, καθώς και στις συνθήκες ακραίας πίεσης που επικρατούν στις βαθύτερες τάφρους του κόσμου.

Σε βάθος 8 χιλιομέτρων, βιώνουν πάνω από 80 μεγαπασκάλ, δηλαδή 800 φορές την πίεση στην επιφάνεια του ωκεανού. Ωστόσο, το ζελατινώδες σώμα τους τα βοηθά να επιβιώσουν.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Περιβάλλον / «Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (εν μέσω χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου), καθώς κι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο
LIFO NEWSROOM
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ναμίμπια θα σκοτώσει περισσότερα από 700 άγρια ζώα για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια

Περιβάλλον / Η Ναμίμπια θα σκοτώσει περισσότερα από 700 άγρια ζώα για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική ανασφάλεια

Εκτιμάται πως 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας - αναμένεται να αντιμετωπίσουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Περιβάλλον / Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Με 647 μεγατόνους, ο άνθρακας που απελευθερώθηκε στις φωτιές του περασμένου έτους ξεπέρασε εκείνους των επτά από τις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα το 2022
LIFO NEWSROOM