Στους Φούρνους οι αιωνόβιες γιαγιάδες μαγειρεύουν τη συνταγή της μακροζωίας

Στους Φούρνους, οι αιωνόβιες γιαγιάδες μαγειρεύουν τη συνταγή της μακροζωίας Facebook Twitter
Η πιο ηλικιωμένη γιαγιά του νησιού, η Ασημίνα, 106 ετών, μου θυμίζει να γράψω στο ρεπορτάζ μου ότι το πολύ φαγητό βλάπτει! «Να τρώτε λίγο, αν θέλετε να φτάσετε την ηλικία μου», λέει στα εγγόνια της.
0

ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΚΟΡΣΕΩΝ, το νησί των πειρατών και των μακρόβιων, που βρίσκεται απέναντι από την Ικαρία, την καλύτερη ιστορία αφηγείται μια παρέα ηλικιωμένων κατοίκων με ηλικία από 80 έως και 106 ετών, που αποκαλύπτουν το μυστικό της μακροζωίας.

Μπορεί η Ικαρία να είναι πιο διάσημη, καθώς περιλαμβάνεται στις πέντε περιοχές του πλανήτη όπου υπάρχει αυξημένο ποσοστό μακρόβιων κατοίκων, αλλά τελικά έχει το όνομα και οι Φούρνοι τη χάρη, και εν προκειμένω την τεχνογνωσία! Στους Φούρνους οι άνθρωποι δεν έχουν το υπερβολικά χαλαρό ικαριώτικο lifestyle. Η συνταγή της μακροζωίας τους δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη στρες και στις μεσημεριανές σιέστες.

Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο: «Κάν’ το όπως στους Φούρνους!»

Οι Φουρνιώτες είναι λίγο μποέμ, αλλά η εξαιρετική υγεία που τους χαρακτηρίζει μέχρι και τα βαθιά τους γεράματα οφείλεται στο ότι τρώνε καθημερινά φραγκόσυκα, την απόλυτη «βόμβα» βιταμίνης C, φρέσκο ψάρι, άγρια χόρτα, μέλι θυμαρίσιο αλλά και αρωματισμένο με φασκόμηλο. Επίσης, πίνουν κυρίως αφεψήματα από τα τοπικά βοτάνια και τρώνε λίγο. Μάλιστα, η πιο ηλικιωμένη γιαγιά του νησιού, η Ασημίνα, 106 ετών, μου θυμίζει να γράψω στο ρεπορτάζ μου ότι το πολύ φαγητό βλάπτει! «Να τρώτε λίγο, αν θέλετε να φτάσετε την ηλικία μου», λέει στα εγγόνια της.

Λιτή δίαιτα ακολούθησε σε όλη του τη ζωή και ο αδελφός της, ο Παντελής, 101 ετών σήμερα, ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δύο φορές ναυαγός. Ψημένος στην πείνα των δύσκολων χρόνων της Κατοχής είναι και ο έτερος Μαθουσάλας του νησιού, ο Νίκος Πυροβολικός, καπετάνιος στις Μαύρες Μοίρες, στα καΐκια που οργάνωναν «χτυπήματα» κατά του χιτλερικού στρατού, ένας από τους ελάχιστους εν ζωή ανθρώπους του οποίου η προτομή εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο της Λέρου. Πολύ περπάτημα, καθημερινή κουβεντούλα με τους γείτονες, βόλτα στο καφενείο και τα σοκάκια του νησιού για την απαραίτητη κοινωνικοποίηση με τους συγχωριανούς, καθαρός αέρας, φαγητό μαζί με όλη την οικογένεια και τους συγγενείς είναι η καθημερινή ρουτίνα για τους Φουρνιώτες. 

Την ίδια ώρα μια μελέτη του ΕΚΠΑ, στην οποία συμμετέχει η καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, Ντόρα Ψαλτοπούλου, φανερώνει ότι οι κάτοικοι των περιοχών του πλανήτη που αποκαλούνται «blue zones» και είναι μακρόβιοι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Καταρχάς, τα όσπρια κατέχουν βασική θέση στη διατροφή τους. Επίσης, τρώνε καρπούς καθημερινά και προσλαμβάνουν τις περισσότερες από τις θερμίδες τους νωρίς μέσα στην ημέρα, όχι αργά. Τέλος, είναι σύνηθες οι οικογένειες να τρώνε τουλάχιστον ένα γεύμα μαζί, συνήθως το μεσημεριανό ή το τελευταίο της ημέρας. Η διατροφή, φυσικά, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που σχετίζεται με το υψηλό προσδόκιμο ζωής.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κατοικούν σε κοινότητες όπου η μακροζωία είναι σύνηθες φαινόμενο έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους φίλους και την οικογένεια, αίσθηση κάποιου σκοπού έξω από τον εαυτό τους και θετική οπτική. Έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα και περνούν πολύ χρόνο έξω από το σπίτι, ασχολούμενοι με την κηπουρική και τη γεωργία ή συναναστρεφόμενοι με άλλα άτομα στις κοινότητές τους. Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο: «Κάν’ το όπως στους Φούρνους!».

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ