Ίσως η πιο σημαντική στιγμή-φανερή τουλάχιστον- στην πρόσφατη “χαλαρή” επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα, να ήταν η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για την προστασία των αρχαιοτήτων. Η Ελλάδα παλεύει ακόμη για κάτι που η Τουρκία έχει ήδη καταφέρει, με πιο πρόσφατη επιτυχία, αυτή της επιστροφής του μισού του αγάλματος του Ηρακλή, το οποίο είχε αγοραστεί το 1982 από το Museum of Fine Arts της Βοστώνης. Μετά από μια πολυετή διένεξη, η νίκη ήταν τουρκική και τώρα το πάνω μέρος του αγάλματος του Ηρακλή θα αμπαλαριστεί για να βρει, μέχρι το τέλος του χρόνου, το άλλο του μισό στο Μουσείο της Αττάλειας. Η ανακοίνωση αυτή, είναι μια νίκη για την Τουρκία η οποία προσπαθεί να ανακτήσει αρχαιότητες που θεωρεί ότι έχουν λεηλατηθεί όλα αυτά τα χρόνια, διεκδικώντας το παρόν από ένα παρελθόν που δεν της ανήκει.
Τούρκοι αρχαιολόγοι, ήταν πεπεισμένοι ότι το πάνω μέρος του αγάλματος του “κουρασμένου Ηρακλή”, είχε λεηλατηθεί και εξαχθεί παράνομα από τη χώρα, ενώ το κάτω μισό ανακαλύφθηκε το 1980 στην Πέργαμο. Το Μουσείο της Βοστώνης πείστηκε να επιστρέψει το μισό άγαλμα στην Τουρκία, όταν παρουσιάστηκαν φωτογραφίες και στοιχεία της λεηλασίας στην περιοχή.
Αυτή ήταν η πιο πρόσφατη νίκη της Τουρκίας στην προσπάθεια της να ανακτήσει αρχαιότητες που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα. Το Μάιο μουσείο της Γερμανίας συμφώνησε να επιστρέψει μια σφίγγα των Χετταίων, όταν ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού απείλησε να απαγορεύσει στους Γερμανούς αρχαιολόγους να πραγματοποιούν ανασκαφές στη χώρα. “Με τον ίδιο τρόπο θα δώσουμετη μάχη για όλα τα αντικείμενα μας”, δήλωσε στους Times ο υπουργός Ερντογρούλ Γκιουνάι.
σχόλια