Βαρκελώνη: Πρώτη ρομποτική μεταμόσχευση πνεύμονα στον κόσμο

Βαρκελώνη: Πρώτη ρομποτική μεταμόσχευση πνεύμονα στον κόσμο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash/Αρχείο
0

Το νοσοκομείο Vall d'Hebron της Βαρκελώνης πραγματοποίησε την πρώτη ρομποτική μεταμόσχευση πνεύμονα στον κόσμο.

Σύμφωνα με την El National Cat. εκτός από την πραγματοποίηση της πρώτης πλήρους ρομποτικής μεταμόσχευσης πνεύμονα στον κόσμο στο Vall d'Hebron, δημιούργησε μια νέα μέθοδο πρόσβασης για την αφαίρεση του προσβεβλημένου πνεύμονα. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ λιγότερο επεμβατική από αυτή που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα.

Η πρωτοποριακή επέμβαση έγινε σε 65χρονο που χρειαζόταν μεταμόσχευση πνεύμονα λόγω πνευμονικής ίνωσης. Έκαναν μια τομή 8 εκατοστών ακριβώς πάνω από το διάφραγμα. Ένας πνεύμονας αφαιρέθηκε και στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκε ένας άλλος.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ο ρομποτικός χειρουργός da Vinci. Έχοντας κάνει την παραπάνω τομή, αυτή η συσκευή εισήγαγε τους τέσσερις «βραχίονες» της μέσω μικρών τομών (οπές πλάτους 8 έως 12 χιλιοστών) σε διάφορα σημεία στο στήθος του ασθενούς. Επιπλέον, αυτά τα ρομποτικά χέρια ελέγχονται από γιατρούς, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δράσουν στα όργανα μέσα στο σώμα.

Το νοσοκομείο δημοσίευσε αποσπάσματα από το βίντεο από τη μεταμόσχευση.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Τech & Science / Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Πιο «ανθρώπινο» κι από άνθρωπο αποδείχθηκε το GPT-4.5, σύμφωνα με νέα έρευνα – γιατί το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εμάς τους ίδιους
LIFO NEWSROOM
Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τech & Science / Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τα μικροπλαστικά –πολύ μικρά τεμάχια πλαστικού που προκύπτουν από την αποσύνθεση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων– έχουν εντοπιστεί στο ανθρώπινο αίμα, τους πνεύμονες, ακόμη και στον εγκέφαλο
LIFO NEWSROOM