Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη πέντε Έλληνες- Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη πέντε Έλληνες- Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/BUNDESWEHR
0

«Αφίχθησαν προ ολίγου επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνεται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει ευχαριστήσει τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι (Antonio Tajani), για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το Σουδάν νωρίτερα, και σύμφωνα με σχετική ενημέρωση είναι καλά στην υγεία τους.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Χαρτούμ ξεκίνησε χθες, Κυριακή, οπότε και οι πρώτοι οκτώ Έλληνες πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Γαλλίας, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών. Τα άτομα που απομακρύνθηκαν έφτασαν στο Τζιμπουτί.

Δένδιας: Θα θέσω θέματα εκκένωσης Ευρωπαίων υπηκόων από το Σουδάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ευχαρίστησε τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν. Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.

Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν.

Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό»

Χαρτούμ: Απόλυτη φρίκη στα νοσοκομεία

Στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, η μάχη για την εξουσία μεταξύ δύο στρατηγών ήρθε να αποτελειώσει το σύστημα υγείας που είχε ήδη γονατίσει από τους πολέμους και τις διεθνείς κυρώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα για δεκαετίες.

Ύστερα από πάνω από μια εβδομάδα ανοιχτού πολέμου στην καρδιά της σουδανικής πρωτεύουσας με τους πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους, ασθενείς και γιατροί περιγράφουν την απόλυτη φρίκη.

«Πτώματα σε αποσύνθεση παραμένουν στα δωμάτια νοσοκομείων επειδή δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν κάπου αλλού», λέει ο γιατρός Ατίγια Αμπντάλα, γενικός γραμματέας του ιατρικού σωματείου. 

«Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα, πτώματα βρίσκονται σκόρπια στους δρόμους, ακόμη και τα νοσοκομεία στα οποία διακομίζονται οι τραυματίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναγκαστούν να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα», προσθέτει.

Παντού στην πόλη, τα διασταυρούμενα πυρά δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε γιατρούς, ασθενείς, ούτε νοσοκομεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταμέτρησε χθες, Κυριακή, «οκτώ νεκρούς και δύο τραυματίες» ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό.

Συνολικά, σύμφωνα με το σωματείο ιατρών, 13 νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν και 19 αναγκάστηκαν να κλείσουν - ελλείψει υλικού ή επειδή επιτάχθηκαν από τους πολεμιστές.

Οι εκκλήσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία ή για ασφαλείς διαδρόμους δεν έχουν οδηγήσει πουθενά μέχρι στιγμής. Οι υγειονομικοί δέχονται συχνά επιθέσεις, καταγγέλλει ο ΟΗΕ, και για τους πολεμιστές που εμπλέκονται σε μια μάχη ζωής και θανάτου, τα νοσοκομεία δεν αποτελούν πλέον καταφύγια.

Στα social media, οι κάτοικοι προσπαθούν να διοργανωθούν για να βρουν φάρμακα για πρόσωπα της οικογένειάς τους που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα.

Ωστόσο τα αποθέματα που υπάρχουν χαλάνε μπροστά στα μάτια όλων και η Unicef έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι μάχες και οι διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν να καταστρέψουν απόθεμα 40 εκατομμυρίων δολαρίων ινσουλίνης και εμβολίων στη χώρα.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM