Δεν αποκλείει “ομαλή” χρεοκοπία της Ελλάδας ο Γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ

Δεν αποκλείει “ομαλή” χρεοκοπία της Ελλάδας ο Γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ Facebook Twitter
0

Ο baby face Φίλιπ Ρέσλερ είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αντικαγκελάριος της χώρας και “αδυναμία” της καγκελαρίου Άνκελα Μέρκελ. Και είναι αυτός που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα σενάρια περί plan B της γερμανικής κυβέρνησης προκειμένου να πέσει στα μαλακά το γερμανικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, έστω και “ομαλής”. Ο κύριος Ρέσλερ σε άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt που κυκλοφορεί αύριο αναφέρει : «Προκειμένου να σταθεροποιήσουμε το ευρώ δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πλέον απαγορευτικές σκέψεις. Και σε αυτές ανήκει στην ανάγκη μια ομαλή πτώχευση της Ελλάδας, εφόσον έχουμε στη διάθεσή μας τα κατάλληλα εργαλεία”.


Για το υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας δηλαδή, είναι θέμα “εργαλείων¨ πλέον, η αποδοχή μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας η οποία, παρά τις πολύ πρόσφατες διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν πρόκειται να βγεί από το ευρώ, βρίσκεται και πάλι με την πλάτη στον τοίχο.

 

Τα χτυπήματα προς τη χώρα μας, ή μάλλον προς τον ελλειπή τρόπο που υλοποιεί το Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση συνεχίζονται από τον Ρέσλερ. “Σε χώρες όπως η Ελλάδα σημειώνονται μέχρι σήμερα μόνο επαρκείς προσπάθειες σταθεροποίησης. Αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των αγορών στο κοινό νόμισμα», τονίζει στο άρθρο του και στέλνει το μήνυμα στην Αθήνα ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι θα εξαρτήσουμε την προγραμματισμένη βοήθεια από το να μεταρρυθμίσει η ίδια η Ελλάδα υπεύθυνα τον εαυτό της».

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, σημειώνει ότι μια ελεγχόμενη πτώχευση θα αποσκοπεί στην αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητας του κράτους, εάν χρειαστεί με τίμημα τον περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων.  Ο κύριος Ρέσλερ ζητά επίσης αυτοματοποίηση των κυρώσεων για κράτη που δεν ακολουθούν αυστηρά τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής με επιφύλαξη έγκρισης κονδυλίων, ακόμη και με στέρηση δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ»

Θυμίζουμε ότι το περιοδικό «Der Spiegel», υποστηρίζει ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει επεξεργασία του «σχεδίου Β» για την περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας, και πως κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το δημοσίευμα.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM