Iρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει προμηθευτεί η Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη δυτική στρατιωτική τεχνολογία.
Συγκεκριμένα, η Conflict Armament Research (CAR), ένας οργανισμός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που ερευνά τα εξαρτήματα όπλων, διαπίστωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 που πωλούνται στη Ρωσία από το Ιράν τροφοδοτούνται με κινητήρα που βασίζεται σε γερμανική τεχνολογία.
Πρόκειται για τεχνολογία που αποκτήθηκε παράνομα από το Ιράν πριν από σχεδόν 20 χρόνια.
Η διαπίστωση, που έγινε μέσω λεπτομερούς εξέτασης εξαρτημάτων τα οποία ανακτήθηκαν στην Ουκρανία, αποτυπώνει την ικανότητα του Ιράν να μιμείται και να τελειοποιεί στρατιωτική τεχνολογία.
Δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να μοιραστεί με τους Ιρανούς όπλα και εξοπλισμό δυτικής κατασκευής που ανακτήθηκαν στο ουκρανικό πεδίο μάχης. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχουν βάσιμες αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί.
Σε κάθε περίπτωση, για τους Ρώσους, τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν ένα οικονομικό υποκατάστατο των χτυπημάτων στην Ουκρανία που υπό άλλες συνθήκες θα γίνονταν μόνο με πυραύλους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα Shahed-186, για παράδειγμα, κοστίζει περίπου 20.000 δολάρια, εν αντιθέσει με το τεράστιο κόστος ενός πυραύλου κρουζ Kalibr.
Με πληροφορίες από CNN