Γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά στον κόσμο με ρομποτική μικρογονιμοποίηση

Τα πρώτα μωρά στον κόσμο που συνελήφθησαν με εξωσωματική γονιμοποίηση με τη βοήθεια ρομπότ Facebook Twitter
Φωτ.:Unsplash
0

Τα πρώτα μωρά στον κόσμο που συνελήφθησαν με εξωσωματική γονιμοποίηση με τη βοήθεια ρομπότ γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το  MIT Technology Review γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά που συνελήφθησαν με ένα ρομπότ σπερματέγχυσης.

Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης αυτοματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Overture Life.  Η Overture Life είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που έχει δεσμευτεί να κάνει την εξωσωματική γονιμοποίηση πιο προσιτή σε όλους. Η Overture Life δημιουργεί ιατρικές συσκευές και νέες μεθοδολογίες ελέγχου εμβρύων που αυτοματοποιούν ολόκληρη τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, αυξάνοντας την απόδοση για τους επαγγελματίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το ρομπότ αναπτύχθηκε από μηχανικούς από τη Βαρκελώνη και μεταφέρθηκε στην κλινική New Hope Fertility Center στη Νέα Υόρκη.

Δύο από τις ασθενείς του κέντρου έμειναν έγκυες με επιτυχία το περασμένο φθινόπωρο. Τους εμφυτεύθηκαν στη μήτρα ωάρια δωρητών, τα οποία πέρασαν από τη διαδικασία γονιμοποίησης με τη βοήθεια της Overture Life. Όπως αναφέρεται χρησιμοποίησαν ένα μικροσκόπιο, μια μηχανική βελόνα, ένα μικροσκοπικό πιάτο Petri, έναν φορητό υπολογιστή και ένα χειριστήριο Sony PlayStation 5 για να βοηθήσει στον έλεγχο της ρομποτικής βελόνας.

Η βελόνα τρύπησε το ωάριο και εναπόθεσε το σπέρμα. Λόγω του γεγονότος ότι η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με χρήση χειριστηρίου Sony PlayStation, η τεχνική διαδικασία έγινε με επιτυχία από μηχανικό χωρίς εμπειρία στην ιατρική γονιμότητας.

Συνολικά, το ρομπότ χρησιμοποιήθηκε για τη γονιμοποίηση περισσότερων από δώδεκα ωαρίων.

Το αποτέλεσμα των διαδικασιών, λένε οι ερευνητές, ήταν υγιή έμβρυα και τώρα γεννήθηκαν δύο κοριτσάκια, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι οι πρώτοι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά από γονιμοποίηση με βοήθεια «ρομπότ».

«Ήμουν ήρεμος. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, σκέφτηκα: "Είναι απλώς ένα ακόμη πείραμα"», λέει ο Έντουαρντ Άλμπα, ο φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός που χειριζόταν τη συσκευή έγχυσης σπέρματος.

«Η ιδέα είναι εξαιρετική, αλλά αυτό είναι ένα μικρό βήμα», λέει ο Τζιανπιέρο Παλέρμο γιατρός γονιμότητας στο Weill Cornell Medical Center, ο οποίος πιστώνεται με την ανάπτυξη της διαδικασίας γονιμοποίησης, γνωστής ως ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος ή ICSI, τη δεκαετία του 1990. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι ερευνητές της Overture εξακολουθούσαν να βασίζονται σε κάποια χειρωνακτική βοήθεια για εργασίες όπως η φόρτωση ενός σπερματοζωαρίου στη βελόνα του εγχυτήρα. «Αυτό δεν είναι ακόμη ρομποτική ICSI, κατά τη γνώμη μου», λέει.

Άλλοι γιατροί είναι επιφυλακτικοί ότι τα ρομπότ θα μπορούν να αντικαταστήσουν τους εμβρυολόγους σύντομα. «Παίρνεις ένα σπέρμα, το τοποθετείς σε ένα ωάριο με ελάχιστο τραύμα, όσο πιο λεπτό γίνεται», λέει ο Ζεβ Γουίλιαμς, διευθυντής της κλινικής γονιμότητας του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Προς το παρόν, «οι άνθρωποι είναι πολύ καλύτεροι από μια μηχανή», τονίζει.

Η εφεύρεση αναμένεται να είναι σε θέση να απλοποιήσει και να μειώσει το κόστος της δαπανηρής διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στις ΗΠΑ, μια διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης κοστίζει τώρα περίπου 20.000 δολάρια. Στο μέλλον, αυτό ανοίγει επίσης το δρόμο για πιο ριζοσπαστικές καινοτομίες, όπως η γονιδιακή επεξεργασία.

Με πληροφορίες από MIT Technology Review.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM