Σχέδια επί σχεδίων στο τραπέζι δανειστών και εταίρων για την “εναλλακτική” διάσωση της Ελληνικής οικονομίας. Μετά το σχέδιο “Εύρηκα”, γερμανικής εμπνεύσεως σύμφωνα με το οποίο ένας οργανισμός με έδρα το Λουξεμβούργο θα αποκρατικοποιεί οργανισμούς και θα αποδίδει τα χρήματα για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Ε.Κ.Τ, τώρα το Ρόιτερς αποκαλύπτει ένα ακόμη πραγματικά μακρόπνοο σχέδιο το οποίο εξετάζεται. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η ανταλλαγή των πιο βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία με νέα ομόλογα, που θα αποπληρώνονται μετά από 100 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν έως το 2020, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε ομόλογα διάρκειας έως 30 χρόνων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, οι ομολογιούχοι θα δεχτούν haircut της τάξης του 21%.
Όμως, όπψς γράφει η www.isotimia.gr ακολουθώντας το παράδειγμα του Μεξικού, και με δεδομένη την ισχυρή ζήτηση που προέκυψε πριν από λίγες εβδομάδες, κατά την έκδοση 100ετούς ομολόγου της χώρας, στο τραπέζι πέφτει τώρα και ένα εναλλακτικό σχέδιο.
Ένα ελληνικό 100ετές ομόλογο μπορεί να φανεί ελκυστικό στους επενδυτές γιατί δεν θα επηρεάζεται τόσο όσο άλλοι, πιο βραχυπρόθεσμοι τίτλοι, από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματά του, θα ήταν και η υψηλή ρευστότητα, σημειώνει το Reuters.
Κυρίως, όμως, η έκδοση ενός 100ετούς ομολόγου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έδινε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές: Τα προβλήματα ρευστότητας και φερεγγυότητας της Ελλάδας έχουν λάβει τέλος για ένα πολύ μεγάλο διάστημα.
Τραπεζίτης που μίλησε στο Reuters εξήγησε ότι το 100ετές ομόλογο που εξετάζεται θα μπορούσε να δομηθεί όπως τα Brady Bonds, που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής, κατά τη δεκαετία του 1980.
Τα ομόλογα αυτά, που ήταν κυρίως 30ετούς διάρκειας, ήταν μερικώς εγγυημένα με αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
σχόλια