Μεξικό: Συναγερμός για το ηφαίστειο Popocatepetl – Σε εγρήγορση για εκατομμύρια εκκενώσεις

Μεξικό: Συναγερμός για το ηφαίστειο Popocatepetl – Σε εγρήγορση για εκατομμύρια εκκενώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Εκατομμύρια άνθρωποι στο Μεξικό έχουν κληθεί να προετοιμαστούν για πιθανή εκκένωση των εστιών τους λόγω της αυξημένης δραστηριότητας ενός εκ των πλέον ενεργών ηφαιστείων της χώρας.

Το Popocatepetl εκτοξεύει τέφρα σε πολλές κοντινές πόλεις από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις αρχές. Το ηφαίστειο ήταν αδρανές για δεκαετίες μέχρι που εξερράγη το 1994. Έκτοτε, οι θόρυβοι του έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας, υπάρχουν καθυστερήσεις στις πτήσεις στην Πόλη του Μεξικού, ενώ έχουν κλείσει και δεκάδες σχολεία. 

Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτίνα περίπου 100 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο.

Την Κυριακή, ο Εθνικός Συντονισμός Πολιτικής Προστασίας (CNPC) αύξησε το επίπεδο ηφαιστειακής απειλής σε «κίτρινη φάση 3», το οποίο καλεί περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν σε πόλεις και χωριά που γειτνιάζουν με το ηφαίστειο, να παραμείνουν σε επιφυλακή και να προετοιμαστούν για πιθανή εκκένωση.

Η CNPC συνέστησε, επίσης, στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν τις υπαίθριες δραστηριότητες.

«Στην περίπτωση της Πόλης του Μεξικού, ο κίνδυνος είναι η πτώση της τέφρας. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ας παραμείνουμε σε εγρήγορση» ανέφερε η δήμαρχος της περιοχής, Κλαούντια Σέινμπαουμ.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Benito Juárez (AICM) έκλεισε προσωρινά το Σάββατο και ορισμένες πτήσεις καθυστέρησαν τη Δευτέρα λόγω της παρουσίας ηφαιστειακής τέφρας, σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μεξικό προειδοποίησε πως οι καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, αλλά και το ολικό κλείσιμο αεροδρομίων, θα συνεχιστούν. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ