Δημοσίως, οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι κατανοούν την οργή των αγανακτισμένων της Wall Street – και πιστεύουν ότι έχουν παρεξηγηθεί από τους διαδηλωτές που έχουν στρατοπεδεύσει έξω από την πόρτα τους, γράφουν οι ΝΥ Τιmes. Τι γίνεται όμως όταν μιλάνε μεταξύ τους; «Οι περισσότεροι, τους βλέπουν ως μια ομάδα ψάχνει για σεξ, ναρκωτικά και rock 'n' roll», δήλωσε ένα κορυφαίος διαχειριστής hedge fund στην εφημερίδα. Ένας ακόμη από τους τραπεζίτες λέει ότι δεν πρόκειται για μια εξέγερση της μεσαίας τάξης αλλά για περιθωριακές ομάδες, άνθρωποι που έχουν χρόνο για χάσιμο.
“Όσο οι διαδηλώσεις μεγαλώνουν και εξαπλώνονται σε άλλες πόλεις, τόσο πιο επιτακτικό γίνεται το ερώτημα: “Έχουν πάρει χαμπάρι οι τραπεζίτες τι συμβαίνει;”, γράφουν στους ΝΥΤ οι NELSON D. SCHWARTZ και ERIC DASH που επισημαίνουν ότι η διαφορετική κοσμοθεωρία τους, λέει πολλά για το χάσμα που έχει ανοίξει σχετικά με το ποιος φταίει για τη συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία και για τι είναι καλύτερο για τη χώρα.
Είναι ενδεικτικό της ιδιωτικής στάσης των τραπεζιτών και μεγαλοεπενδυτών ό,τι καταγράφει η εφημερίδα. “Κάποιοι στη Wall Street, είδαν τους διαδηλωτές με περιφρόνηση και ένα είδος κατανόησης, άλλοι λένε ότι αισθάνονται τον πόνο τους, άλλοι επιτίθενται στους αγανακτισμένους και δηλώνουν πώς είναι υπεύθυνοι για την οικονομική μοίρα τους και χτυπάνε τον εύκολο στόχο. Αν μη τι άλλο, λένε, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αισθανθούν και κάποια ευγνωμοσύνη”.
"Ποιος νομίζετε ότι πληρώνει τους φόρους;", μουρμουρίζει ένας διαχειριστής fund. «Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που κάνει αυτή η χώρα και να το κάνει καλά. Ας τους αγκαλιάσουμε. Εάν θέλετε να κρατήσετε τις θέσεις εργασίας σταματήστε να επιτίθεστε στις τράπεζες." Μάλιστα ο ίδιος, δηλώνει απογοητευμένος που δέχεται επιθέσεις από γερουσιαστές, των οποίων τις εκστρατείες χρηματοδοτεί, αποκαλύπτοντας και την στενή σχέση κεφαλαίου και πολιτικής. “Θα πρέπει να καταλάβουν ποιος τους εκλέγει”, λέει.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι τραπεζίτες πιστεύουν σε γενικές γραμμές ότι οι διαδηλωτές είναι αφελείς. Δεν το λένε βέβαια δυνατά από φόβο για την δημόσια οργή ή του να δουν τη μάζα στο κατώφλι τους. Ο John Paulson, ήταν η εξαίρεση, παρότι είδε το πλήθος έξω από την πόρτα του, αφού έκανε πολλά χρήματα στοιχηματίζοντας και παίζοντας εις βάρος της αγοράς. “Αυτό το 1% των Νεουορκέζων πληρώνει πάνω από το 40% του συνόλου των φόρων εισοδήματος. Η εταιρία μου έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια στη Νέα Υόρκη και έχει δημιουργήσει πάνω από 100 υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη ΝΥ” δήλωσε οργισμένος μετά την επίσκεψη των αγανακτισμένων.
“Οι αγανακτισμένοι βέβαια, δεν συμφωνούν αφού βλέπουν τη Wall Street ως το πιο ισχυρό σύμβολο της εισοδηματικής ανισότητας και της «οικονομικής αδικίας». Τις τράπεζες να διασώζονται με τα χρήματα τους και τα στελέχη τους να μοιράζονται πολύ υψηλά μπόνους και να μοιράζουν πακέτα απόλυσης στους εργαζόμενους τους, με αφορμή την κρίση”.
Και βέβαια, καταλήγει η εφημερίδα τα στελέχη παίρνουν τεράστιες αποζημιώσεις όταν φεύγουν. “Μόλις την περασμένη εβδομάδα, γράφουν οι ΝΥΤ, η Bank of America κατέβαλε συνολικά 11 εκατομμύρια δολάρια σε δύο στελέχη της ενώ την ίδια ώρα ανακοίνωνε ότι θα απολύσει 30.000 εργαζόμενους μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.
"Η Wall Street συνεχίζει να υποτιμά το βαθμό του θυμού μεταξύ των πολιτών και των ψηφοφόρων", δήλωσε ο Douglas J. Elliott, πρώην τραπεζίτης επενδύσεων που είναι πλέον συνεργάτης στο Ίδρυμα Brookings. Ενώ τα πλακάτ και τα συνθήματα δείχνουν ξεκάθαρα το θυμό και την οργή, κάποιοι τραπεζίτες δεν έχουν καταλάβει τα απωθημένα που έχει ο κόσμος για αυτούς”.
σχόλια